Постанова
від 10.01.2013 по справі 2а/2370/4860/2012
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Черкаси

10 січня 2013 року Справа № 2а/2370/4860/2012

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Гриньковської Н.Ю.,

при секретарі Лисенко С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області до товариства з обмеженою відповідальністю Бурос - М про стягнення заборгованості, -

встановив:

До Черкаського окружного адміністративного суду з позовною заявою звернулось управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області, в якій ставить питання про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Бурос - М (надалі: ТОВ Бурос - М ) заборгованості зі сплати штрафної санкції в сумі 165,70грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, що товариство з обмеженою відповідальністю Бурос - М , як страхувальник зобов'язане подавати до територіального органу Пенсійного фонду за місцем реєстрації комплект документів первинної звітності до системи персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб за попередній рік. Разом з тим, ТОВ Бурос - М подало недостовірні відомості, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, що стало підставою для прийняття рішення про застосування фінансових санкцій в сумі 170,00грн. Відповідач частково сплатив борг в сумі 4,30грн. З урахуванням часткової сплати, сума заборгованості ТОВ Бурос - М перед Пенсійним фондом України становить 165,70грн. Отже, оскільки відповідач самостійно, в повному обсязі не сплатив зазначені санкції, позивач просив стягнути вказану суму у судовому порядку.

Сторони, належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, у судове засідання не з'явились. Позивач надав суду заяву про розгляд справи за відсутності представника УПФУ в м. Черкасах Черкаської області.

Відповідач у судове засідання свого представника не направив, причини повторної неявки суду не повідомив. В підтвердження того, що відповідач належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в матеріалах справи містяться копії реєстрів на відправлення простої кореспонденції, з яких вбачається, що відповідачеві направлялися повістки про виклик в судове засідання на 27.12.2012р. та на 10.01.2013р. (а.с.18-25).

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, суд вирішив провести розгляд справи за відсутності сторін на підставі наявних матеріалів справи.

Частиною 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Частиною першою статті 67 Конституції України закріплено обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Судом встановлено, що відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю Бурос - М , зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності виконавчим комітетом Черкаської міської ради Черкаської області 14.05.1996р., за ідентифікаційним кодом - 24350130 (а.с.12-13).

Відповідно до п.1 ст. 14 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003р. №1058 (надалі: Закон №1058), страхувальниками є - підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

З огляду на викладені норми Закону №1058, відповідач є страхувальником в розумінні цього Закону, та зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Відповідно до ст. 17 Закону №1058 (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) страхувальник, зокрема, зобов'язаний: подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом; нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Управлінням Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області було проведено позапланову перевірку ТОВ Бурос - М щодо правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших платежів, контроль за нарахуванням та сплатою яких покладено на Пенсійний фонд України за період з 19.02.2008р. по 22.10.2012р., а також достовірності відомостей, поданих до державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування за період з 01.01.2007р. по 30.09.2012р., про що складено акт №661 від 30.10.2012р. (а.с.6-8).

Зазначеним актом перевірки встановлено зокрема, що відповідачем порушено п.4 ч.2 ст.17 Закону №1058, а саме: встановлено подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку (в застрахованої особи ОСОБА_1 невірно рознесено суми по листах тимчасової непрацездатності пропорційно часу, а в застрахованої особи ОСОБА_2 невірно відображено суму відпустки пропорційно місяців).

На підставі вказаного акту перевірки, відповідно до п.5 ч.9 ст.106 Закону №1058 до ТОВ Бурос - М застосовано фінансову санкцію, про що винесено рішення №1823 від 30.10.2012р., яким застосовано штрафну санкцію в сумі 170,00грн. (а.с.10).

Зазначене рішення було отримане ТОВ Бурос - М , що підтверджується особистим підписом ліквідатора боржника ОСОБА_3 від 30.10.2012р. на рішенні.

Станом на 17.12.2012р. рішення №1823 від 30.10.2012р. про застосування штрафних санкцій ТОВ Бурос - М не оскаржувалось.

В подальшому, ТОВ Бурос - М штрафна санкція була частково сплачена в сумі 4,30грн. З урахуванням часткової сплати, сума заборгованості ТОВ Бурос - М зі сплати штрафної санкції становить 165,70грн.

Частиною 6 ст. 21 Закону №1058 встановлено, що відомості про осіб, зазначених у пунктах 1, 2, 5 - 10, 12 - 15, 18 статті 11 цього Закону, подаються до територіального органу Пенсійного фонду страхувальниками-роботодавцями, відповідними підприємствами, установами, організаціями, військовими частинами та органами, які виплачують цим особам заробітну плату, грошове забезпечення (заробіток), допомогу. Форми документів, порядок та строки їх подання встановлюються правлінням Пенсійного фонду.

Згідно з ч. 9 ст. 106 Закону №1058, виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників такі фінансові санкції, а саме: за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (пункт 5).

Беручи до уваги те, що сума заборгованості до Пенсійного фонду України у розмірі 165,70грн. відповідач у встановлені законом строки не сплатив, а також ту обставину, що рішення про застосування штрафних санкцій у встановленому законом порядку не оскаржувалось, суд знаходить вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 86, 128, 159, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

постановив:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Бурос - М (18002, Черкаська область, м. Черкаси, вул. Леніна, 5, ідентифікаційний код - 24350130) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області (18002, Черкаська область, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 195, ідентифікаційний код - 37930126) заборгованість зі сплати штрафної санкції в сумі 165 (сто шістдесят п'ять) гривень 70 копійок.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд в порядку, передбаченому ст.ст.185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Н.Ю. Гриньковська

постанова складена в повному обсязі 14.01.2013р.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.01.2013
Оприлюднено16.02.2017
Номер документу64678229
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/4860/2012

Постанова від 10.01.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Гриньковська

Ухвала від 27.12.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Гриньковська

Ухвала від 21.12.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Гриньковська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні