Рішення
від 07.02.2017 по справі 914/3359/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ



ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.02.2017р.                                                                        Справа№ 914/3359/16

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «КРОНА-МАХ», м. Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельно-інвестиційна компанія «Оптіма», смт. Куликів, Жовкіський район, Львівська область

про стягнення заборгованості, пені, 3 % річних, інфляційних втрат

Суддя Манюк П.Т.

При секретарі Марінченко Р.І.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 - представник

від відповідача: не з’явився

Зміст ст. 22 ГПК України представнику позивача роз‘яснено.

Розглядається справа за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «КРОНА-МАХ» до товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельно-інвестиційна компанія «Оптіма» про стягнення заборгованості, пені, 3 % річних, інфляційних втрат.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 03.01.2017 р. порушено провадження у справі та призначено до розгляду в судовому засіданні на 07.02.2017 р.

Позивач у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, подав довідку від 10.01.2017р. про часткову оплату відповідачем заборгованості у розмірі 5 000,00 грн, вимоги суду зазначені в ухвалі про порушення провадження виконав.

Відповідач явку повноважного представника у судове засідання не забезпечив. На адресу суду повернувся поштовий конверт з рекомендованим відправленням відповідачу ухвали про порушення провадження у справі. Поштовий конверт надсилався відповідачу на адресу зазначену позивачем в позовній заяві, а саме: 80362, Львівська область, Жовківський район, смт. Куликів, вул. Шевченка, буд. 85, оф. 21.

Згідно Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 07.02.2017р. №1002135771 станом на 07.02.2017р. місцезнаходженням товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельно-інвестиційна компанія «Оптіма» є: 80362, Львівська область, Жовківський район, смт. Куликів, вул. Шевченка, буд. 85, оф. 21.

Відповідно до п. 3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.11 № 18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції”, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. За змістом статті 64 ГПК України, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази, суд вважає за можливе розглянути справу відповідно до ст. 75 ГПК України при відсутності представника відповідача, за наявними у ній матеріалами яких достатньо для вирішення спору по суті.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши зібрані докази, суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «КРОНА-МАХ» (надалі - позивач) звернулося в господарський суд з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельно-інвестиційна компанія «Оптіма» (надалі - відповідач) про стягнення заборгованості, пені, 3 % річних, інфляційних втрат.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 11.03.2016 р. між ним та відповідачем був укладений договір № 5 (надалі - договір) про виконання робіт та надання послуг.

Відповідно до п. 1.1 договору, відповідач (замовник) доручає, а позивач (виконавець) зобов’язується здійснювати послуги екскаватором.

Згідно п. 2.5. договору виконавець (позивач) приступає до виконання робіт з моменту надходження авансового платежу 50% на його розрахунковий рахунок.

У п. 2.6. передбачено, що оплата здійснюється у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок виконавця.

Пунктом 2.4. договору передбачено, що строк розрахунку за надані послуги не повинен перевищувати 10-ти банківських днів з моменту отримання відповідачем рахунку на оплату.

Як стверджує позивач, ним, на виконання умов договору, було виконано роботи на загальну суму 14 835,00 грн, що підтверджується актом здачі-прийняття робіт від 17.03.2016 р., однак відповідач в порушення умов договору оплату у повному обсязі не здійснив, сплативши лише 5 000,00 грн, внаслідок чого у нього виникла заборгованість перед позивачем в розмірі 9 835,00 грн.

Крім того,, позивач нарахував відповідачу пеню в розмірі 2 988, 34 грн. та на підставі ч.2 ст. 625 ЦК України, 264,00 грн 3% річних та 1 044,98 грн інфляційних втрат.

В судовому засіданні 06.02.2017 р. позивач подав довідку від 01.02.2017 р. вих. № 2, яка підтверджує, що 10.01.2017 р., відповідач здійснив часткову оплату боргу у розмірі 5 000, 00 грн.

          Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази, заслухавши представника позивача, суд дійшов висновку, що в частині позовних вимог провадження у справі підлягає припиненню, а в частині позовних вимог позов задоволити частково виходячи з наступних підстав.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, однією з підстав виникнення цивільних прав та обов’язків, зокрема є договори та інші правочини. Згідно ст.174 Господарського кодексу України однією з підстав виникнення господарського зобов’язання є господарський договір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди не передбачені законом, але такі, які йому не суперечать.

Відповідно до ст. 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору, з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. За умовами ст. 629 ЦК України договір є обов’язковим для виконання сторонами.

За договором про надання послуг, одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором (ст.901 ЦК України).

Частиною 1 ст. 903 ЦК України встановлено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Як вбачається з матеріалів справи 11.03.2016 р. між сторонами укладено договір № 5 про виконання робіт та надання послуг, відповідно до умов якого відповідач (замовник) доручає, а позивач (виконавець) зобов’язується здійснювати послуги екскаватором.

У п. 2.6. договору передбачено, що оплата здійснюється у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок виконавця.

Пунктом 2.4. договору передбачено, що строк розрахунку за надані послуги не повинен перевищувати 10-ти банківських днів з моменту отримання відповідачем рахунку на оплату.

Факт надання позивачем послуг за вказаним договором підтверджується актом від 17.03.2016 р. здачі-прийняття робіт (надання послуг) на загальну суму 14 835,00 грн, який підписаний обома сторонами.

Як вбачається із матеріалів справи, та підтверджено позивачем, відповідач 31.08.2016 р. частково оплатив вартість наданих послуг у розмірі 5 000,00 грн.

У зв’язку із погашенням частини основної заборгованості відповідачем, станом на 09.12.2016 року заборгованість відповідача становила 9 835,00 грн.

Після порушення провадження у справі, а саме 10.01.2016 р., відповідачем було сплачено ще 5 000,00 грн основної заборгованості, що підтверджується довідкою позивача від 01.02.2017 р.

Відповідно до п.11 ч.1 ст.80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Враховуючи вищенаведені норми, беручи до уваги те, що відповідачем після порушення провадження у справі було погашено частину основного боргу у сумі 5 000,00 грн, суд дійшов висновку, що у цій частині провадження у справі підлягає припиненню у зв’язку із відсутністю предмету спору.

З урахуванням вищенаведеного, оскільки станом на дату прийняття рішення у даній справі, відповідач позовні вимоги не заперечив, доказів погашення основного боргу в сумі 4 835,00 грн. не надав, сума основного боргу, що підлягає стягненню, складає 4 835,00 грн.

Згідно ст. 530 ЦК України, якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За умовами ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання свого зобов’язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до положень ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п 5.3 договору, за несвоєчасну оплату виконаних робіт на умовах даного договору замовник сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення платежу від вартості виконаних робіт.

На підставі п.5.3 договору позивачем нараховано відповідачу 2 988,34 грн пені.

Господарський суд, здійснивши перерахунок заявленого до стягнення розміру пені 2 988,34 грн у відповідності до вимог законодавства, з урахуванням норм щодо перебігу строків та моменту виникнення прострочення виконання зобов'язання, прийшов до висновку про наявність підстав для стягнення з відповідача пені в сумі 2 453,20 грн.

Відповідно до ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши розрахунок інфляційних та 3 % річних суд вважає, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 264, 00 грн – 3 % річних та 1 044,00 грн – інфляційних втрат є підставними та такими, що підлягають до задоволення.

Судовий збір, відповідно до ст.49 ГПК України, слід стягнути з відповідача на користь позивача пропорційно до задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 43, 49, 80, 82-85 ГПК України, суд –

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельно-інвестиційна компанія «Оптіма» (80362, Львівська обл., Жовківський район, селище міського типу Куликів, вул. Шевченка, будинок 85, офіс 21, код ЄДРІІОУ 38756089) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «КРОНА-МАХ» (79000, АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 33617593) суму в розмірі 9 923, 00 грн, з них:

- 4 835,00 грн основного боргу;

- 2 453,20 грн пені;

- 264,00 грн 3% річних;

- 1 044,98 грн інфляційних втрат;

- 1 325, 82 грн судового збору.

3. В частині позовних вимог про стягнення 5 000,00 грн провадження у справі припинити.

4. В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

5. Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили, в порядку ст. 116 ГПК України.

Повне рішення складено 10.02.2017 року.

Суддя Манюк П.Т.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення07.02.2017
Оприлюднено16.02.2017
Номер документу64679401
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/3359/16

Ухвала від 13.03.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 03.03.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Рішення від 07.02.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 16.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 03.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні