Ухвала
від 09.02.2017 по справі 761/4271/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/4271/17

Провадження № 1-кс/761/2764/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

Слідчого судді: Юзькової О.Л.,

при секретарі: Голопич Н.Р.

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС старшого лейтенанта податкової міліції Онищенко Марини Віталіївни про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС другого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС старший лейтенант податкової міліції Онищенко Марина Віталіївна звернувся до суду з клопотанням погодженим старшим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України С.В. Лесько, згідно якого просить надати тимчасовий доступ, з можливістю вилучення документів, які перебувають у володінні ПАТ "АЛЬФА-БАНК" у м. Києві (МФО 300346), що необхідно для проведення досудового слідства в рамках кримінального провадження № 32016100110000201, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Клопотання мотивовано наступним. Службові особи ТОВ Фудмережа (код ЄДР 36387249), діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, протягом січня 2016 року, з метою штучного формування податкового кредиту та валових витрат, шляхом внесення до декларацій з ПДВ та податку на прибуток завідомо неправдивих відомостей щодо обсягів придбання товарно-матеріальних цінностей у ТОВ Укртрейдтоп (код 40057267) сформованих на підставі підроблених первинних фінансово-господарських документів, незаконно сформували податковий кредит та валові витрати, в результаті чого умисно ухилились від сплати податку на додану вартість у розмірі 6 037 077 грн. та податку на прибуток у розмірі 6 520 044 грн., а всього на загальну суму понад 12 557 121 грн., що є особливо великим розміром. Завдяки автоматизованій системі АІС Податковий Блок встановлено, що ТОВ Фудмережа має рахунок №26001013841501(українська гривня, долар США, російський рубль), відкритий у ПАТ "АЛЬФА-БАНК" у м. Києві (МФО 300346). На даний час для досудового розслідування, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення, планується отримати тимчасовий доступ до виписок руху ТОВ Фудмережа , які підтверджують перерахування коштів по господарським операціям з ТОВ Укртрейдтоп , та нададуть змогу дослідити подальший рух таких коштів. Відповідно до Постанови Національного Банку України 12.11.2003 №492, якою затверджено Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах , документи щодо стану поточних рахунку ТОВ Фудмережа має рахунок №26001013841501(українська гривня, долар США, російський рубль), відкритий у ПАТ "АЛЬФА-БАНК" у м. Києві (МФО 300346). Таким чином, у органу досудового розслідування є всі підстави вважати, що виписки щодо руху коштів ТОВ Фудмережа знаходяться у ПАТ "АЛЬФА-БАНК" у м. Києві (МФО 300346). Речі та документи, до яких планується отримати тимчасовий доступ слугуватимуть доказами у кримінальному провадженні, тобто фактичними даними, які будуть встановлювати відсутність фактів господарських взаємовідносин між ТОВ Фудмережа та ТОВ Укртрейдтоп що мають значення для кримінального провадження та тих обставин, які підлягають доказуванню, в тому числі за для надання під час проведення економічної експертизи. Отримати в інший спосіб інформацію щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку неможливо. Єдиним можливим способом отримання даних документів є отримання ухвали суду про тимчасовий доступ до речей і документів.

В судовому засіданні слідчий підтримав заявлене клопотання та зазначив, що оскільки речі і документи визначені в клопотанні є банківською таємницею, необхідну для досудового слідства інформацію можливо отримати лише на підставі ухвали слідчого судді.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, вважаю, що воно підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

В свою чергу положеннями ч. 4 даної статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов'язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв'язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв'язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Кримінальне провадження № 32016100110000201, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, у зв'язку із чим виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, які перебувають у володінні ПАТ "АЛЬФА-БАНК" у м. Києві (МФО 300346).

Зважаючи на те, що в інший спосіб одержати відомості, в межах досудового розслідування неможливо, так само як отримати доступ до речей та документів, які містять відомості про клієнта банку, беручи до уваги, що документи зазначені в клопотанні є важливими для встановлення обставин у кримінальному провадженні та використанні їх в якості доказів, клопотання підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Вважаю, що слідчий не навів підстави, в розумінні положень КПК України, достатні для надання можливості вилучення оригіналів документів зазначених у клопотанні.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110,163-165,309 та 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС другого ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС ст. лейтенанту податкової міліції Онищенко М.В. або за її дорученням оперативному працівнику - Ващенку Є.О., тимчасовий доступ до речей і документів, а саме:

-виписок руху грошових коштів у паперовому вигляді по рахунку ТОВ Фудмережа (код ЄДР 36387249) №26001013841501(українська гривня, долар США, російський рубль), за період з 01.01.2016 по 31.12.2016, відкритий у ПАТ "АЛЬФА-БАНК" у м. Києві (МФО 300346).,з інформацією про: точний час надходження, включаючи години, хвилини та секунди та перерахування коштів по вказаному рахунку; залишок коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб - контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб - контрагентів, їх коди ЄДРПОУ.

-заявок на видачу готівки; заяв на отримання чекових книжок;

-договорів, платіжних доручень, інших фінансових документів, які стали підставою для руху коштів по рахунку;

-інформацію про трансакції з використанням електронного ключа із зазначенням руху коштів та часу з'єднання між комп'ютером банку і комп'ютером вказаного підприємства за допомогою інтернет мережі, з зазначенням часу і дати проведення вказаних з'єднань на паперовому носії, ІР-адреси користувача системи клієнт- ТОВ Фудмережа (код ЄДР 36387249) по рахунку №26001013841501(українська гривня, долар США, російський рубль);

-документів, які містять інформацію щодо проведення фінансового моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення.

Строк дії ухвали встановити в 1 (один) місяць з дня її проголошення.

Роз'яснити посадовим особам ПАТ "АЛЬФА-БАНК" у м. Києві (МФО 300346), що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні ухвали слідчий в порядку ч.ч. 2,3 ст. 165 КПК України зобов'язаний пред'явити службовим особам ПАТ "АЛЬФА-БАНК" у м. Києві (МФО 300346), її оригінал і вручити копію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення09.02.2017
Оприлюднено16.02.2017
Номер документу64703092
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення

Судовий реєстр по справі —761/4271/17

Ухвала від 09.02.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 09.02.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні