Постанова
від 04.02.2016 по справі 804/412/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2016 р. Справа № 804/412/16

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сидоренко Д.В., розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Кредитної спілки Фінансовий центр ДЖІ.СІ. про стягнення штрафу,

ВСТАНОВИВ:

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом про стягнення з Кредитної спілки Фінансовий центр ДЖІ.СІ. штрафу в сумі 10' 200грн.00коп.

Позивач просив суд розглядати справу за відсутності його представника.

На адресу відповідача ухвала про відкриття провадження у справі разом з доданими документами надіслана вчасно, з урахуванням приписів ст.35 КАС України, що підтверджується реєстром на відправлення рекомендованої кореспонденції та вручено кореспонденцію відповідачу 29.01.2016р.

Враховуючи, що адреса відповідача зазначена у позовній заяві, співпадає зі зазначеною у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, відповідач вважається належним чином повідомлений про розгляд справи у судовому засіданні, відповідно до ст.35 КАС України.

Відповідач у судове засідання не з'явився, заперечення проти позову до суду не надходили:

За таких обставин, з урахуванням приписів ст.128 КАС України, судом на місці ухвалено щодо здійснення подальшого розгляду адміністративної справи за даної явки сторін та на підставі наявних у ній доказів, в порядку письмового провадження.

Суд, вивчивши матеріали справи, при її розгляді виходить з наступного.

Кредитна спілка Фінансовий центр ДЖІ.СІ. (далі - відповідач) зареєстрована як юридична особа 24.04.2008р. (код ЄДРПОУ 35864214), місцезнаходження юридичної особи: 49000, м.Дніпропетровськ, вул.Батумська,9,оф.112.

Відповідно до п.1 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23.11.2011р. №1070, органом, що уповноважений здійснювати державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, є Нацкомфінпослуг.

На підставі Положення про застосування Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, заходів впливу за порушення законодавства про фінансові послуги, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 20.11.2012 № 2319, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, складено акт про правопорушення Кредитною спілкою Фінансовий центр ДЖІ.СІ. законодавства про фінансові послуги від 13.07.2015р. №125/15-2.

14.07.2015р. Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, на адресу відповідача рекомендованим листом направлено повідомлення про розгляд справи про правопорушення та Акт, яке отримано відповідачем, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до постанови від 22.07.2015р. №91/15-2 про застосування штрафної санкції за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг, винесеної на підставі Акта, відповідачем не надано до Нацкомфінпослуг аудиторського висновку (звіту) за 2014р., чим порушено вимоги:

ст.14 Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг у частині обов'язковості надання фінансовою установою звітності відповідно до вимог законів та нормативно-правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг; абз.4,5,6 п.2.1 розділу 2 Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 25.12.2003р. №177, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.01.2004р. за №69/8668, у частині подання до Нацкомфінпослуг аудиторського висновку (звіту) не пізніше 1 червня року, наступного за звітним роком.

Враховуючи викладене, на підставі п.10 ч.І ст.28, ст..39, п.З ч.І ст.40, п.2 ч.І ст.41, ч.1ст.42 Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг , абз.1 п.1.5 розділу І, п.п.З п.2.1, п.2.4 розділу II, п.3.2 розділу III, абз.2 п.4.21, п.4.26 розділу IV Положення, до відповідача застосовано штрафну санкцію у сумі 10' 200грн.00коп.

24.07.2015р. (вих. №4450/15-8/10) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, на адресу відповідача рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення, що підтверджується штрих-кодом Укрпошти: 0100130299630, направлено постанову від 22.07.2015р. №91/15-2, яка була отримана його представником 07.08.2015р., про що є підпис відповідальної особи відповідача.

На час прийняття рішення по вказаній справі, документи, які б підтверджували виконання зазначеної постанови по сплаті суми штрафу у розмірі 10' 200грн.00коп., відсутні.

Дослідивши матеріали справи та надані докази, суд дійшов висновку про наступне.

Статтею 28 Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг визначено повноваження національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Відповідно до ч.І ст.40 Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, може застосовувати такі заходи впливу: зобов'язати порушника вжити заходів для усунення порушення та/або вжити заходів для усунення причин, що сприяли вчиненню порушення; вимагати скликання позачергових зборів учасників фінансової установи; накладати штрафи в розмірах, передбачених статтями 41 і 43 цього Закону; тимчасово зупиняти або анулювати ліцензію на право здійснення діяльності з надання фінансових послуг; відсторонювати керівництво від управління фінансовою установою та призначати тимчасову адміністрацію; затверджувати план відновлення фінансової стабільності фінансової установи; виключати відповідно до законодавства учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) з Державного реєстру фінансових установ або реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги. У разі якщо порушення та його наслідки усунені порушником самостійно до застосування заходів впливу, крім випадків, передбачених статтями 41 і 43 цього Закону, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, не застосовує заходи впливу за таке порушення; установлювати для небанківських фінансових груп підвищені економічні нормативи, ліміти та обмеження щодо здійснення окремих видів операцій; виносити рішення про заборону недержавним пенсійним фондам - суб'єктам другого рівня системи пенсійного забезпечення укладати нові пенсійні контракти з учасниками накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування у разі порушення вимог, установлених для таких недержавних пенсійних фондів законом та ліцензійними умовами.

Частиною 1 ст.41 Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг встановлено, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує до учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) штрафні санкції за:

- провадження діяльності на ринках фінансових послуг, для якої законом встановлені вимоги щодо одержання ліцензії та/або реєстрації, без відповідної ліцензії та/або реєстрації - у розмірі від 1000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації - у розмірі від 100 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- ухилення від виконання або несвоєчасне виконання розпорядження, рішення національної комісії, що здійснює державне. регулювання у сфері ринків фінансових послуг, про усунення порушення щодо надання фінансових послуг - у розмірі від 100 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно ч.2 ст.41 Закону України Цро фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг рішення національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, про застосування штрафних санкцій може бути оскаржено в суді.

Відповідно до ч.З ст.41 Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг штрафи, накладені національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, стягуються у судовому порядку.

Таким чином, станом на час розгляду справи відповідачем не сплачений штраф у загальній сумі 10' 200грн.00коп., отже підлягає примусовому стягненню.

Відповідно до ч.І ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу, а суд згідно ст.86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню. |

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.94, 158-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Кредитної спілки Фінансовий центр ДЖІ.СІ. про стягнення штрафу - задовольнити.

Стягнути з Кредитної спілки Фінансовий центр ДЖІ.СІ. (код СДРПОУ 35864214, 49000, м.Дніпропетровськ, вул.Батумська,9,оф.112) до Державного бюджету України на рахунок територіального управління Державної казначейської служби України за місцем знаходження платника на балансовий рахунок 3111 Надходження до загального фонду державного бюджету код бюджетної класифікації за доходами 21081100 Адміністративні штрафи та інші санкції , символ звітності 106) штраф у сумі 10' 200грн.00коп. (десять тисяч двісті грн. 00коп.).

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Д.В. Сидоренко

Дата ухвалення рішення04.02.2016
Оприлюднено17.02.2017
Номер документу64708308
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/412/16

Постанова від 04.02.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сидоренко Дмитро Володимирович

Ухвала від 20.01.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сидоренко Дмитро Володимирович

Ухвала від 20.01.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сидоренко Дмитро Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні