Постанова
від 01.02.2017 по справі п/811/3/17
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 лютого 2017 року справа № П/811/3/17

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Притула К.М., розглянувши у порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Олександрійської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області до Знам'янського міського комунального підприємства "Шляховик" про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна, -

в с т а н о в и в:

Олександрійська ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області звернулася до суду з адміністративним позовом до Знам'янського міського комунального підприємства "Шляховик", в якому просить надати дозвіл на погашення податкового боргу у сумі 354233,39 грн. за рахунок майна відповідача, що перебуває у податковій заставі, а саме: згідно акту опису майна від 15.04.2013 року № 2 на загальну суму 246435,81 грн. в кількості 9 одиниць.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, від нього надійшла заява про розгляд справи без його участі, в якій зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві та просить їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про місце, день та час розгляду справи повідомлявся належним чином. На адресу суду повернувся конверт із відміткою "підприємство закрито", що підтверджується підписом працівника зв'язку.

Частиною 11 ст. 35 КАС України визначено, що розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Оцінивши наявні в матеріалах справи, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що Знам'янське міське комунальне підприємство "Шляховик" зареєстровано в якості суб'єкта підприємницької діяльності виконавчим комітетом Знам'янської міської ради 08.07.1999 р. (а.с.7-9).

Матеріалами справи встановлено, що постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 29.09.2016 року в адміністративній справі №п/811/984/16а задоволено позовні вимоги Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області про стягнення з Знам'янського міського комунального підприємства "Шляховик" податкового боргу в сумі 3542533,39 грн.

У відповідності до підп.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України (надалі ПК України), платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно з підп.14.1.156 п.14.1 ст.14 ПК України, податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Згідно з положенням підп.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Підпунктом 41.2 п.41.1 ст.41 ПК України визначено, що органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску за виконавчими написами нотаріусів не дозволяється.

Відповідно до п.95.1 і п.95.2 ст.95 ПК України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

З метою погашення існуючої за відповідачем заборгованості та виконання постанови Кіровоградського окружного адміністративного суду від 29.09.2016 року Олександрійська ОДПІ зверталась до банків, обслуговуючих відповідача - ПАТ "Приватбанкк" та ПАТ "Мегабанк" з інкасовими дорученнями щодо списання коштів з рахунків боржника. Однак, інкасові доручення №8 від 30.11.2016 року, №9 від 30.11.2016 року, №10 від 30.11.2016, № 11 від 30.11.2016року та №12 від 23.12.2016 були повернені без виконання у зв'язку із відсутністю коштів на рахунках платника Знам'янське МКП "Шляховик", що зумовило неможливість погашення податкового боргу за рахунок коштів платника податків на його рахунках (а.с.11-14,30).

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 ПК України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

В силу п. 88.1 ст. 88 ПК України, з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу (п. 89.3 ст. 89 ПК України).

Пунктом 89.8 ст. 89 ПК України передбачено, що контролюючий орган зобов'язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі.

Судом встановлено, що 10.08.2011 року заступником начальника Знам'янської ОДПІ прийнято рішення №1 про опис майна у податкову заставу. Податковим керуючим відповідно до акту опису майна №2 від 15.04.2013 року було описано майно відповідача, зокрема - будівлю контори 2-х поверхову, 787,5 кв.м, гаражі та 10 боксів; гаражі та майстерні, теплицю №1 (490 кв.м), теплиця №2 (490 кв.м); теплиця №3 (200 кв.м); каркас теплиці; гаражі зеленого господарства та квіткосховище (оранжерея) (а.с.16).Вказане майно зареєстровано у державному реєстрі обтяжень рухомого майна 15.04.2013 року, номер запису про обтяження: 665014, про що свідчить Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію обтяжень № 2430034 (а.с.17).

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України передбачено, що контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Виходячи з викладеного та враховуючи, що узгоджена сума податкового зобов'язання своєчасно та в повному обсязі не була сплачена відповідачем, стягнення податкового боргу з рахунків відповідача та за рахунок готівки не відбулося, суд приходить висновку, що вимога позивача про надання дозволу на стягнення податкового боргу за рахунок майна відповідача, що перебуває у податковій заставі, є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до частин другої, четвертої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати позивача з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 86, 94, 159 - 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Олександрійської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області до Знам'янського міського комунального підприємства "Шляховик" про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна - задовольнити повністю.

Надати Олександрійській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області дозвіл на погашення податкового боргу Знам'янського міського комунального підприємства "Шляховик" у розмірі 354233,39грн. за рахунок майна відповідача, що перебуває у податковій заставі, а саме: згідно акту опису майна № 2 від 15 квітня 2013 року на загальну суму 246435,81 грн. в кількості 9 одиниць, а саме:

- будівля контори 2 - х поверхова 787,5 кв.м (м. Знам'янка, вул. Фрунзе,138);

- гаражі та 10 боксів (м. Знам'янка, вул. Фрунзе,138);

- гаражі та майстерні (м. Знам'янка, вул. Фрунзе,138);

- теплиця №1 (490 кв. м) (м. Знам'янка, вул. Радянська,76-ж);

- теплиця №2 (490 кв. м) (м. Знам'янка, вул. Радянська,76-ж);

- теплиця №3 (200 кв. м) (м. Знам'янка, вул. Радянська,76-ж);

- каркас теплиці (м. Знам'янка, вул. Радянська,76-ж);

- гаражі зеленого господарства (м. Знам'янка, вул. Радянська,76-г);

- квіткосховище (оранжерея) (м. Знам'янка, вул. Радянська,76-г).

Постанова суду набирає законної сили у порядку та у строки, визначені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10- денний строк з дня отримання копії цієї постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду К.М. Притула

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.02.2017
Оприлюднено15.02.2017
Номер документу64708773
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/3/17

Постанова від 01.02.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

Ухвала від 11.01.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні