Рішення
від 14.02.2017 по справі 925/102/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" лютого 2017 р. Справа № 925/102/17

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Кенкеч О.С., розглянув у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за позовом Черкаської районної лікарні с. Мошни Черкаського району, вул. Спасо-Преображенська, 58

до комунального закладу Черкаський районний центр ПМСД , Черкаська область, Черкаський район, с. Червона Слобода, вул. Пирогова, 3

про стягнення 11 619,82 грн. заборгованості,

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - головний лікар - за посадою;

від відповідача: ОСОБА_2 - за довіреністю.

Черкаська районна лікарня (с. Мошни Черкаського району) звернулась в господарський суд Черкаської області з позовом до комунального закладу Черкаський районний центр ПМСД про стягнення заборгованості:

- за договором оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до районної комунальної власності від 26.12.2014р. №8 - в розмірі 1,00 грн.;

- за договором про відшкодування витрат орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю від 26.12.2014р. №08 - в розмірі 11 618,82 грн.;

- відшкодування судових витрат.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем грошових зобов'язань за договорами оренди та відшкодування витрат на утримання орендованого нерухомого майна щодо внесення орендної плати та комунальних послуг за використання нежитлового приміщення.

У судовому засіданні:

представник позивача позовні вимоги підтримав повністю з підстав, викладених в позовній заяві, та просив позов задовольнити;

представник відповідача вимоги визнав, та вказав, що заборгованість виникла, оскільки договір не реєструвався в казначейській службі, комунальний заклад не міг взяти бюджетного зобов'язання і борг буде сплачений за рішенням господарського суду. Суму боргу представник визнав повністю.

На запитання головуючого представники сторін заявили:

про відсутність будь-яких інших доказів на підтвердження своїх доводів і пояснень;

про відсутність потреби у витребуванні інших доказів від учасників провадження у справі та інших осіб;

про можливість завершення дослідження обставин справи.

Дослідивши докази, наявні у матеріалах справи, заслухавши пояснення представників сторін, судом встановлено такі взаємовідносини сторін:

26.12.2014р. між Черкаською районною лікарнею с. Мошни Черкаського району (Орендодавцем - Позивач по справі), в особі головного лікаря ОСОБА_1, що діє на підставі Статуту, та комунальним закладом Черкаський районний центр ПМСД Черкаської районної ради (Орендар - Відповідач по справі), в особі заступника головного лікаря ОСОБА_3, що діє на підставі Статуту від 18.11.2013р., затвердженого Черкаською районною радою, було укладено договір оренди №8 індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до районної комунальної власності (далі - Договір оренди), за умовами якого Орендодавець зобов'язався передати, а Орендар прийняти в строкове користування нежитлове приміщення Районної лікарні с. Мошни, загальною площею 102 кв.м., що знаходиться за адресою: Черкаський район, с. Мошни, вул. Леніна, 58 (далі - майно).

Відповідно до п. 1.2 Договору оренди майно передається в оренду для використання під амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

Відповідно до п. 10.1 Договору оренди договір набирає чинності з 26.12.2014р. та діє до 31.12.2014р. включно.

Відповідно до п. 4.2 Договору оренди Орендар зобов'язався своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату. Відшкодовувати витрати на утримання орендованого майна згідно Договору про відшкодування витрат орендованого нерухомого майна на надання комунальних послуг орендарю.

Згідно п. 3.1 Договору оренди орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку, затвердженої рішенням Черкаської районної ради - розмір річної орендної плати становить 1,00 гривня.

Встановлений договором оренди орендний платіж Орендар зобов'язався вносити щомісячно не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним (п.3.2 Договору оренди).

Як вбачається з матеріалів справи, 26.12.2014р. між Орендодавцем та Орендарем було укладено договір №08 про відшкодування витрат на надання комунальних послуг орендарю при використанні орендованого нерухомого майна (далі - Договір відшкодування), за умовами якого Орендодавець забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, що знаходиться за адресою: с. Мошни по вул. Леніна, 58 (далі - будівлі), а також утримання прибудинкових територій, а Орендар бере участь у витратах Орендодавця на виконання вказаних робіт пропорційно до займаної ним площі.

Відповідно до п. 6.1 Договору оренди договір набирає чинності з моменту його укладення та діє до 31.12.2014р. включно. Відповідно до ч. 3 ст. 631 ЦК України, умови Договору застосовувались до відносин між сторонами, які виникли до його укладення, а саме - з 09.01.2014р.

Встановлений договором платіж Орендар зобов'язався вносити не пізніше 28 числа звітного місяця (п.2.2.3 договору відшкодування).

Згідно акту прийому-передачі в оренду індивідуально визначеного нерухомого майна від 26.12.2014р., Орендодавець передав, а Орендар прийняв в строкове користування нежитлове приміщення рай лікарні с. Мошни загальною площею 102 кв.м., що знаходиться за адресою: Черкаський район, с. Мошни, вул. Леніна , 58 (а.с. 16).

На адресу Орендар направлялись листи-повідомлення №7/1 від 15.01.2015р., №75/1 від 24.04.2015р. та претензія №15 від 11.01.2017р. про заборгованість за 2014 рік з проханням погасити її.

Орендар своїх зобов'язань за укладеними договорами належним чином не виконав Станом на 01.01.2017 р. орендар має заборгованість за період 2014року перед Орендодавцем по орендній платі в розмірі 1,00 грн. та по оплаті витрат на утримання об'єкта оренди, платі за фактично отримувані комунальні послуги в розмірі 11 618,82 грн., що є предметом спору.

Відповідачем за вказаний період розрахунки не проводились, оскільки кошторисом установи не передбачено фінансування таких видатків.

Невиконання відповідачем умов договорів, непогашення витрат по орендній платі та по оплаті витрат на утримання об'єкта оренди, платі за фактично отримані та спожиті комунальні послуги стали причиною звернення позивача до суду за захистом порушеного права та примусового стягнення боргу.

Інших доказів не подано.

Оцінюючи зібрані докази в їх сукупності та за своїм внутрішнім переконанням, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд дійшов висновку про повне задоволення позовних вимог з таких правових підстав та мотивів.

У відповідності з положеннями постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012р. №6 Про судове рішення рішення з господарського спору повинно прийматись у відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з'ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.

Сторони є самостійними юридичними особами та суб'єктами господарювання на ринку надання послуг.

Правові основи діяльності позивача та відповідача врегульовані положеннями Конституції України, нормами ЦК та ГК України.

Відносини між сторонами слід розцінювати як змішані відносини з оренди майна та надання послуг, що врегульовано вимогами гл. 58 ЦК України, положеннями ГК України про господарський договір, ЗУ Про оренду державного та комунального майна . Суд вважає, що сторонами договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до районної комунальної власності від 26.12.2014р. №8 та договору про відшкодування витрат орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю досягнуто згоди по всіх істотних умовах договорів. Суд враховує також презумпцію правомірності правочину (положення ст. 204 ЦК України).

Згідно частини 1 статті 173 ГК України зобов'язання, що виникає між суб'єктами господарювання, в силу якого один суб'єкт зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта, або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку - є господарським зобов'язанням.

Згідно з частиною 1 статті 174 ГК України, господарські зобов'язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно ст. 2 Закону України Про оренду державного та комунального майна орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Згідно ст. 19 Закону України Про оренду державного та комунального майна орендна плата - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування об'єктом незалежно від результату господарської діяльності.

Таким чином, у відповідача виникло зобов'язання щодо внесення орендної плати за оренду об'єкта нерухомості на умовах договору за 2014 рік.

Наявність заборгованості по грошовому зобов'язанню відповідача підтверджується поданими документами в справу. Відповідач не заперечив використання майна позивача за плату.

На час звернення Позивача до суду заборгованість сплачена не була.

Відповідач не спростував належними доказами вимоги позивача та не надав доказів повного погашення боргу перед позивачем по оренді майна та по комунальним платежам.

Відповідно до ст.ст. 525, 526, 530 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

Суд вважає, що позивачем використано належний спосіб захисту свого порушеного права відповідно до приписів ст.ст. 15,16 ЦК України.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Заборгованість по орендній платі в розмірі 1,00 грн. та по оплаті витрат на утримання об'єкта оренди, платі за фактично отримані та спожиті комунальні послуги в розмірі 11 618,82 грн. за 2014 рік підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Суд зазначає, що проведення оплати боргу відповідачем під час розгляду справи та неподання ним доказів у справу має враховуватись виконавчою службою при виконанні рішення суду в ході виконавчого провадження.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати належить покласти на відповідача та стягнути на користь позивача 1 600,00 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст. 49, 82, 84, 85 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з комунального закладу Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Черкаської районної ради, Черкаська область, Черкаський район, с. Червона Слобода, вул. Пирогова, 3, ідентифікаційний код 38981957, номер рахунку в банку невідомий

на користь Черкаської районної лікарні с. Мошни Черкаського району, вул. Спасо-Преображенська, 58, ідентифікаційний код 21368619, номер рахунку в банку невідомий

1,00 грн. орендної плати, 11 618,82 грн. по оплаті витрат на утримання об'єкта оренди, платі за фактично отримувані комунальні послуги та 1 600,00 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня прийняття рішення. Сторони у справі протягом цього строку мають право подати апеляційну скаргу до апеляційного суду на вказане рішення через Господарський суд Черкаської області.

Повне рішення складено 14.02.2017р.

Суддя Г.М. Скиба

Дата ухвалення рішення14.02.2017
Оприлюднено15.02.2017
Номер документу64713684
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 11 619,82 грн. заборгованості

Судовий реєстр по справі —925/102/17

Рішення від 14.02.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 27.01.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні