Ухвала
від 14.02.2017 по справі 187/118/17
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 187/118/17

1-кс/0187/32/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" лютого 2017 р. смт. Петриківка

Слідчий суддя Петриківського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,за участю прокурора ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Петриківського відділу Новомосковської місцевої прокуратури в кримінальному провадженню № 12016040350001383 про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

13 лютого 2017 року прокурор Петриківського відділу Новомосковської місцевої прокуратури ОСОБА_2 звернувся до суду із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку на території та у всіх приміщеннях за адресою м. Дніпро, вул. Журналістів, 13, яке належить ТОВ «Антей Інвест» ЄДРПОУ 39460038, з метою відшукання та вилучення:

- правовстановлюючої документації ДП «Старокостянтинівський молочний завод», посадові інструкції та накази про призначення на посади директорів та головних бухгалтерів за період з 15.09.2015 по теперішній час включно;

- продукцію - масло вершкове 72,5-жир торгової марки «Вільняночка» та масло вершкове 72,5-жир вагове у ящиках виготовленого ПАТ «Вільнянський маслозавод» та ТОВ «Вільнянський молокозавод» на потужностях ПАТ «Вільнянський маслозавод»;

- документи щодо поставки масла вершкового до ДП «Старокостянтинівський молочний завод» з ТОВ «Вільнянський молокозавод» - договори поставки, платіжні доручення, чеки, приходні, видаткові та товарно-транспортні накладні, сертифікати якості на масло, декларації виробника масла, якісні посвідчення, висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, акти прийому-передачі продукції, та іншої документації що підтверджує поставку масла вершкового до ДП «Старокостянтинівський молочний завод», за період з 15.09.2015 по теперішній час включно;

- документів щодо поставки масла вершкового до ДП «Старокостянтинівський молочний завод» з ПАТ «Вільнянський маслозавод» - договори поставки, платіжні доручення, чеки, приходні, видаткові та товарно-транспортні накладні, сертифікати якості масла, декларацій виробника масла, якісні посвідчення, висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, акти прийому-передачі продукції, та іншої документації що підтверджує поставку масла вершкового до ДП Старокостянтинівський молочний завод», за період з 15.09.2015 по теперішній час включно;

- документів щодо поставки масла вершкового вагового з ТМ «Вільняночка» до ТОВ фірма «Родничок» від ДП «Старокостянтинівський молочний завод» - договори поставки, платіжні доручення, чеки, приходні, видаткові та товарно-транспортні накладні, сертифікати якості на масло, декларації виробника масла, якісні посвідчення, висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, акти прийому-передачі продукції, та іншої документації що підтверджує поставку масла вершкового до ТОВ фірма «Родничок», за період з 15.09.2015 по теперішній час включно;

- печатку ДП «Старокостянтинівський молочний завод №3» Україна», ідентифікаційний код 31952591»;

- звіти 1-ДФ ДП «Старокостянтинівський молочний завод» за період з 15.09.2015 по теперішній час включно;

- податкових декларацій з податку на прибуток та розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Додаток № 5) ДП «Старокостянтинівський молочний завод» ЄДРПОУ 31952591) за період з 15.09.2015 по теперішній час включно;

- податкових декларацій з податку на додану вартість та розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Додаток № 5) ДП «Старокостянтинівський молочний завод» (ЄДРПОУ 31952591) за період з 15.09.2015 по теперішній час включно;

- відомості щодо відкритих рахунків в комерційних банках ДП «Старокостянтинівський молочний завод» (СДРПОУ 31952591) та рух по ним;

- бухгалтерської документації та інших документів, які можуть бути доказами в своїй сукупності під час судового слідства, та мають суттєве значення для досудового слідства і свідчать про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, а також речей, заборонених в обігу.

Необхідність проведення обшуку прокурор обґрунтовує тим, що ним здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12016040350001383, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст.191 КК України.

Згідно з матеріалами наданого прокурором клопотання, вбачається досудове розслідування здійснюється за фактом того, що посадові особи Управління освіти виконавчого комітету Новомосковської міської ради вступили в злочину змову з посадовими особами ТОВ фірми « Родничок» та ТОВ « Мега Трейд 2012» поставляючи в заклади освіти м. Новомосковська продукти харчування, які не відповідають умовам конкурсних торгів, привласнюючи при цьому грошові кошти місцевого бюджету у великих розмірах.

Прокурор посилається на те, що органи досудового слідства мають у своєму розпорядженні достатні дані, які вказують на те, що за адресою: м. Дніпро, вул. Журналістів, 13, знаходяться зразки продукції, яка у подальшому постачається до закладів освіти м. Новомосковськ та документи, щодо проведення діяльності ДП «Старокостянтинівський молочний завод» з ТОВ «Вільнянський молокозавод», ПАТ «Вільнянський маслозавод» та ТОВ фірма «Родничок», які мають доказове значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду.

В обґрунтування підстави для проведення обшуку, прокурор зазначає в клопотанні, що первинні бухгалтерські документи ДП «Старокостянтинівський молочний завод» та документація їх фінансово господарської діяльності з ТОВ «Вільнянський молокозавод», ПАТ «Вільнянський маслозавод» та ТОВ фірма «Родничок» має першочергове значення для досудового розслідування, оскільки дані, які в них містяться допоможуть встановити коло осіб, причетних до скоєння злочину, а перевірка бухгалтерської, фінансово-господарської документації та вилучених зразків недоброякісної продукції надасть докази наявності або відсутності об`єктивної сторони зазначеного кримінального правопорушення. Встановити вищевикладені факти іншим шляхом неможливо у зв`язку з тим, що відомості які мають доказове значення можуть бути знищені з метою переховування злочинної діяльності та осіб, які її здійснювали.

Прокурор ОСОБА_2 в судовому засіданні клопотання підтримав, пояснивши що група слідчих і кримінальне провадження знаходиться в Новомосковському відділі поліції ГУ Дніпропетровської області.

Розглянувши клопотання, заслухавши пояснення прокурора в його обґрунтування, дослідивши надані до нього додатки, приходжу до висновку про те, що клопотання прокурора не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з вимогами ч. 1ст. 380 КПК України, судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Так, відповідно до витягу з ЄРДР наданого прокурором до клопотання, кримінальне провадження № № 12016040350001383, розпочато за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст. 199 КК України, як шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованої групою за фактом того, що посадові особи Управління освіти виконавчого комітету Новомосковської міської ради вступили в злочину змову з посадовими особами ТОВ фірми « Родничок» та ТОВ « Мега Трейд 2012» поставляючи в заклади освіти м. Новомосковська продукти харчування, які не відповідають умовам конкурсних торгів, привласнюючи при цьому грошові кошти місцевого бюджету у великих розмірах.

Однак, прокурором не надано жодного доказу тому, що по кримінальному провадженню встановлені особи, які підозрюються в скоєнні шахрайства, не встановлені і не допитані посадові особи Управління освіти виконавчого комітету Новомосковської міської ради, ТОВ фірми « Родничок» та ТОВ «Мега Трейд 2012» на предмет шахрайських дій, не встановлений розмір матеріальної шкоди який був спричинений незаконними діями цих осіб, відсутні докази про здійснення злочину організованою групою.

Відповідно до ч. 5ст. 234 КПК України,слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування, відомості які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час досудового слідства, відшукувані речі і документах можуть знаходитись у зазначеному клопотання житлу або іншому володінні.

Судом встановлено, що предметом досудового розслідування даного кримінального провадження є шахрайські дії посадових осіб Управління освіти виконавчого комітету Новомосковської міської ради та посадових осіб ТОВ фірми « Родничок» і ТОВ « Мега Трейд 2012», які поставляли в заклади освіти м. Новомосковська продукти харчування, які не відповідають умовам конкурсних торгів.

При цьому прокурором жодним чином не обґрунтовано, яке значення для даного кримінального провадження № 12016040350001383 має документація ДП «Старокостянтинівський молочний завод» та продукція, яка знаходиться на даному підприємстві, доказами чого вони можуть бути в межах розслідуваного провадження.

Крім того, відповідно до відомостей з державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на об`єкт нерухомої власності за адресою: м. Дніпро, вул. Журналістів, 13 належить ТОВ «Антей Інвест» ЄДРПОУ 39460038 та жодного підтвердження перебування за вказаною адресою ДП «Старокостянтинівський молочний завод» немає.

Суд зазначає, що вчинення примусових слідчих дій (обшуку) відносно суб`єктів, діяльність яких не є предметом досудового слідства може привести до необґрунтованого порушення їх законних права та інтересів і безпідставного втручання в господарську діяльність, втому числі до незаконного розкриття комерційної і банківської таємниці.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.110,234,372 КПК України,

У Х В А Л И В

У задоволенні клопотання прокурора Петриківського відділу Новомосковської місцевої прокуратури ОСОБА_2 про проведення обшуку на території та всіх приміщеннях ДП «Старокостянтинівський молочний завод», які розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Журналістів, 13 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.02.2017
Оприлюднено06.03.2023

Судовий реєстр по справі —187/118/17

Ухвала від 14.02.2017

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні