Ухвала
від 14.02.2017 по справі 640/1974/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/1974/17

н/п 1-кп/640/403/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про звільнення від кримінальної відповідальності

"14" лютого 2017 р.

Колегія суддів Київського районного суду м. Харкова:

головуючий - суддя Золотарьова Л.І.,

судді: Губська Я.В., Зуб Г.А.

за участю:

секретаря Бломберус С.А.,

прокурора Коломенського О.Г.,

підозрюваної ОСОБА_1

адвоката підозрюваної Кузьміна С.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання прокурора прокуратури Харківської області Коломенського О.Г., у кримінальному провадженні №22016220000000186 внесеного до ЄРДР 20.08.2016 року, про звільнення від кримінальної відповідальності

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку с. Новоселівка Сватівського району Луганської області, громадянку України, з вищою освітою, не працюючу, одружену, не судиму, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1, фактично проживаючу за адресою: АДРЕСА_2,

яка підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

09.02.2017 року до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання прокурора прокуратури Харківської області Коломенського О.Г., у якому просив: звільнити від кримінальної відповідальності громадянку України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Встановлено, що ОСОБА_1 в період з 2003 року по червень 2015 року проживала на території смт. Станиця Луганська (Луганської області). У зв'язку з загостренням бойових дій, остання прийняла рішення переїхати на постійне місце проживання до м. Харкова. Після переїзду до м. Харкова, ОСОБА_1 неодноразово, в період з жовтня 2015 року по грудень 2016 року, виїздила на територію Луганської області для зустрічі з родичами та близькими та з метою перевезення особистих речей, які зберігались у них.

При слідуванні на автомобілі з особистими речами (одяг та інші предмети побуту) з смт. Станиця Луганська (Луганської області) до м. Харкова, ОСОБА_1 була зупинена представниками терористичної організації ЛНР на блокпості, розташованому на виїзді з смт. Станиця Луганська (Луганської області) підконтрольному незаконним збройним формуванням терористичної організації ЛНР , та на їх вимогу заплатила грошові кошти в сумі 1000 гривень за отримання дозволу на перевезення зазначених речей.

Окрім цього, в розмові з представником терористичної організації ЛНР , який був одягнений в військову форму із знаками розрізнення ЛНР (шеврони та нашивки) ОСОБА_1 домовилась про отримання дозволу на перевезення продуктів харчування через лінію розмежування з території України підконтрольної владі України на територію смт. Станиця Луганська (Луганської області), яка контролюється незаконними збройними формуваннями терористичної організації ЛНР , за що мала передати останньому грошові кошти в розмірі 200 доларів США.

На початку червня 2016 року (більш точна дата слідством не встановлена) ОСОБА_1, маючи корисливий мотив, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на сприяння діяльності терористичної організації ЛНР знову виїхала на територію смт. Станиця Луганська (Луганської області), де передала представникові вказаної терористичної організації грошові кошти в розмірі 200 доларів США за отримання дозволу на перевезення мастильної продукції (мастил для двигунів внутрішнього згорання) на територію смт. Станиця Луганська (Луганської області), після чого отримала бланк документу з гербом ЛНР , де було вказано про дозвіл останній на перевезення вказаної продукції. При цьому, представник зазначеної терористичної організації повідомив ОСОБА_1 про необхідність сплати грошових коштів в розмірі 200 - 400 гривень кожного разу при перевезенні мастильної продукції через вказаний блокпост, на що ОСОБА_1 погодилась.

В подальшому, в період з червня 2016 року по грудень 2016 року (включно) ОСОБА_1, з корисливою метою, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на сприяння діяльності терористичної організації ЛНР , здійснила п'ять перевезень мастильної продукції, а саме мастил для двигунів внутрішнього згорання з території м. Артемівськ (Донецької області), де купувала вказане мастило у представників ТОВ Маркодон (код ЄДРПОУ 36381100), до смт. Станиця Луганська (Луганської області), територія якого підконтрольна незаконним збройним формуванням ЛНР , при цьому, в якості плати за проїзд через вказаний вище блокпост передавала представникам терористичної організації ЛНР кожен раз грошові кошти в розмірі від 200 до 400 гривень.

Однак, проаналізувавши протиправний характер своїх дій, які були пов'язані зі сприянням діяльності терористичній організації ЛНР шляхом надання представникам цієї організації грошових коштів, розуміючи при цьому, що сплачувані нею кошти, використовувались представниками терористичної організації ЛНР для матеріального забезпечення їх діяльності, а саме: придбання спорядження, амуніції, продуктів харчування та паливно-мастильних матеріалів, ОСОБА_1 25.01.2017 року добровільно звернулася до Управління СБ України в Харківській області з заявою про те, що вона своїми діями здійснила сприяння діяльності вищезазначеної терористичної організації.

Таким чином, своїми умисними протиправними злочинними діями ОСОБА_1 здійснила сприяння діяльності терористичній організації, тобто вчинила кримінальне правопорушення - злочин, передбачений ч. 1 ст. 258-3 КК України.

30.01.2017 року ОСОБА_1 повідомлено про підозру у скоєнні нею вищевказаного злочину.

Разом з тим, проаналізувавши протиправний характер своїх дій, які були пов'язані зі сприянням діяльності терористичній організації ЛНР шляхом надання представникам цієї організації грошових коштів, розуміючи при цьому, що сплачувані нею кошти, використовувались представниками терористичної організації ЛНР для матеріального забезпечення їх діяльності, а саме: придбання спорядження, амуніції, продуктів харчування та паливно-мастильних матеріалів, ОСОБА_1 25.01.2017 року добровільно звернулася до Управління СБ України в Харківській області з заявою про те, що вона своїми діями здійснила сприяння діяльності вищезазначеної терористичної організації, тобто до повідомлення останній про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Таким чином, ОСОБА_1 припинила свою протиправну злочинну діяльність, а саме: сприяння терористичній організації шляхом надання її представникам грошових коштів, та добровільно повідомила орган державної влади про вчинене, внаслідок чого вжито заходів щодо припинення заподіяння шкоди інтересам України.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, підтвердив обставини вказані в клопотанні, які були встановлені в ході досудового розслідування.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_1 вину визнала повністю, щиро розкаялась у вчиненому, підтвердила обставини вчинення злочину за ч. 1 ст. 258-3 КК України як встановлено вище. Надала згоду на звільнення її від кримінальної відповідальності, просила клопотання прокурора задовольнити. Їй відомо про звільнення від кримінальної відповідальності по нереабілітуючим підставам.

Адвокат Кузьмін С. просив клопотання прокурора задовольнити.

Суд, вислухавши клопотання прокурора, думку обвинуваченої, перевіривши матеріали справи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 286 КПК України встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду.

Згідно з ч. 1 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

В судовому засідання встановлено, що ОСОБА_1 своїми умисними протиправними злочинними діями сприяла діяльності терористичній організації, тобто вчинила злочин, передбачений ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Обвинувачена ОСОБА_1 повністю визнала свою вину у вчиненні інкримінованого злочину, щиро розкаялась, з'явилася з повинною, активно сприяла розкриттю цього злочину.

Винуватість ОСОБА_1 повністю підтверджується матеріалами кримінального провадження у їх сукупності, в тому числі: заявою ОСОБА_1 про вчинене нею кримінальне правопорушення від 25.01.2017 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_1 від 25.01.2017 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_4 від 25.01.2017 року; повідомленням про підозру ОСОБА_1 від 30.01.2017 року у вчиненні нею злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України; показаннями підозрюваної ОСОБА_1 від 30.01.2017 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 258-3 КК України звільняється від кримінальної відповідальності за діяння, передбачене частиною першою цієї статті, особа, крім організатора і керівника терористичної групи чи терористичної організації, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв'язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації, якщо в її діях немає складу іншого злочину.

Встановлено, що обвинувачена ОСОБА_1 25.01.2017 року добровільно звернулася до Управління СБ України в Харківській області з заявою про те, що вона своїми діями здійснила сприяння діяльності терористичної організації ЛНР , внаслідок чого вжито заходів щодо припинення заподіяння шкоди інтересам України, вона не вчинила інших дій, які передбачають відповідальність за інші злочини, тому на підставі ч. 2 ст. 258-3 КК України ОСОБА_1 може бути звільнена від кримінальної відповідальності за дії, передбачені ч.1 ст.258-3 КК України.

На підставі викладеного, суд вважає, що є достатні підстави для звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_1, підозрюваної у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, на підставі ч. 2 ст. 258-3 КК України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв'язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Враховуючи, що ОСОБА_1 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, то кримінальне провадження відносно неї підлягає закриттю на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні. Потерпілих у кримінальному провадженні немає.

Керуючись ст.ст. 284-288 КПК України, ст. 258-3 КК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора прокуратури Харківської області Коломенського О.Г. - задовольнити.

Звільнити від кримінальної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку с. Новоселівка Сватівського району Луганської області, громадянку України, підозрювану у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, на підставі ч. 2 ст. 258-3 КК України.

Закрити кримінальне провадження №22016220000000186 внесеного до ЄРДР 20.08.2016 року, відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 за ч. 1 ст. 258-3 КК України, на підставі п.1 ч.2 ст. 284 КПК України.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Харківської області через Київський районний суд м. Харкова протягом 7-ми діб з моменту її проголошення.

Головуючий Л.І. Золотарьова

Судді: Я.В. Губська Я.В.

Г.А. Зуб

Дата ухвалення рішення14.02.2017
Оприлюднено15.02.2017
Номер документу64727173
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку с. Новоселівка Сватівського району Луганської області, громадянку України, з вищою освітою, не працюючу, одружену, не судиму, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1, фактично проживаючу за адресою: АДРЕСА_2, яка підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України

Судовий реєстр по справі —640/1974/17

Ухвала від 14.02.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

Ухвала від 14.02.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Золотарьова Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні