Ухвала
від 16.02.2017 по справі 332/554/17
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

69009 Україна м. Запоріжжя вул. Лізи Чайкіної 65 тел.(061) 236-59-98

Справа № 332/554/17

Провадження №: 1-кс/332/216/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2017 р. м. Запоріжжя

Слідчий суддя Заводського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого слідчого відділення Заводського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_4 , . розглянув винесене в кримінальному провадженні № 12017080030000470 від 14 лютого 2017 року слідчим слідчого відділення Заводського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенант поліції ОСОБА_4 і погоджене прокурором ОСОБА_3 , клопотання про проведення обшуку за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, та додані до клопотання матеріали, суд -

ВСТАНОВИВ:

16 лютого 2017 року до Заводського районного суду м.Запоріжжя звернувся слідчий слідчого відділення Заводського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенант поліції ОСОБА_4 , із клопотанням про проведення обшуку.

У своєму клопотанні слідчий зазначив, що в провадженні слідчого відділення Заводського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017080030000470 від 14.02.2017 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до СВ Заводського ВП надійшов рапорт начальника сектору превенції Заводського ВП ОСОБА_5 , в якому встановлено, що посадові особи ТОВ «Комерцальянс» ЄДРПОУ 391627731, юридична адреса: м. Дніпро, вул. Гаванська,4\12, надали фіктивні документи громадянину ОСОБА_6 для здійснення незаконного перевезення металобрухту.

Так, встановлено, що 09.02.2017 року працівника патрульної поліції м. Запоріжжя був зупинений вантажний автомобіль КАМАЗ державний реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом державний реєстраційний номер НОМЕР_2 під керуванням громадянина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , який перевозив металобрухт, приблизною вагою 15 тон. Під час перевірки законності перевезення металобрухту водій ОСОБА_6 надав працівникам поліції первинні бухгалтерські та установчі документи, відповідно до яких встановлено, що металобрухт був придбаний на підприємстві ТОВ «Комерцальянс» ЄДРПОУ 39162731 підприємством ТОВ «Гудвілл текс» ЄДРПОУ 33011680, юридична адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 200\26, з подальшою поставкою на ПАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» ЄДРПОУ 00186536, розташованого в м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, 81. В якості автомобільного перевізника виступило ТОВ «Діола-інвест» ЄДРПОУ 39054713, юридична адреса: м. Дніпро. Також водієм ОСОБА_6 було надано товарно-транспортну накладну № 51 від 09.02.2017 року на вищезазначений автомобіль, в якому зазначені відомості вантажу брухт чорних металів вагою 15 тон, відвантажував ТОВ «Комерцальянс» з печаткою та підписом відповідального працівника зазначеного підприємства.

Вказана товарно-транспортна накладна несе неправдиві відомості, оскільки досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_6 разом з невстановленими особами протягом тривалого часу здійснювали незаконні операції з металобрухтом на території Заводського району м. Запоріжжя, використовуючи вантажний автомобіль КАМАЗ державний реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом державний реєстраційний номер НОМЕР_2 та використовували підроблені первинні бухгалтерські документи, надані посадовими особами ТОВ «Комерцальянс», тим самим прикриваючи незаконну діяльність.

Вказані обставини підтверджуються допитом свідка ОСОБА_7 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , який зазначив, що 09.02.2017 року в першій половині дня він бачив, як водій вантажного автомобілю КАМАЗ державний реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом проїжджав по вул. Скворцова та збирав від осіб, мешканців приватного сектору металобрухт, аналогічні свідчення надав свідок ОСОБА_8 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_3 .

Крім того, в ході слідчо-оперативних дій встановлено, що відповідно до бази даних системи «Рубіж», встановленої на трасі Запоріжжя-Дніпро, при в`їзді в м. Запоріжжя, вантажний автомобіль КАМАЗ державний реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом 09.02.2017 не перетинав зазначений «Рубіж».

Громадянин ОСОБА_6 , користуючись положенням ст.63 Конституції України, відмовився надавати пояснення з приводу походження вищезазначених документів та обставин придбання та перевезення металобрухту.

Також встановлено, що прокуратурою Дніпропетровської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32015040000000103 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.212, ч.1 ст.205, ч.1 ст.212, ч.4 ст.191 КК України. В зазначеному кримінальному провадженні встановлено, що посадові особи КП «Гідроспоруди» Дніпровської міської ради здійснили розкрадання бюджетних грошових коштів, використовуючи невстановленими особами схему перерахування безготівкових коштів на розрахункові рахунки підконтрольних вказаному підприємству транзитно- конвертуючих підприємств, в тому числі ТОВ «Комерцальянс» та ЄДРПОУ 39162731 та ТОВ «Діола-Транс» ЄДРПОУ 31520602. По зазначеному кримінальному провадженню досудове слідство триває.

Таким чином, досудовим слідством встановлено, що посадові особи ТОВ «Комерцальянс» незаконно надають особам міста Запоріжжя, в тому числі гр-ну ОСОБА_6 , відповідну первинну бухгалтерську документацію, яка містить неправдиві відомості, з метою придання законності дій по операціям з металобрухтом.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 14.02.2017 року, ТОВ «Комерцальянс» зареєстровано 04.04.2014 року Департаментом адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради за адресою: м. Дніпро, вул. Гаванська, буд.4 кімната 12, ідентифікаційний код 39162731, взято на облік Лівобережним ОДПІ м.Дніпро ГУ ДФС у Дніпровській області, засновником є ОСОБА_9 , а з 22.06.2016 року він же є керівником зазначеного товариства.

В ході досудового слідства виникла необхідність в проведенні обшуку в приміщенні офісу ТОВ «Комерцальянс», розташованого за адресою: м. Дніпро, вул.Гаванська, буд.4 кімната 12, в якому можуть знаходитись бухгалтерські документи, які містять неправдиві відомості щодо взаємовідносин з ТОВ «Гудвілл текс», комп`ютерна техніка, на якій виготовлялась вищезазначена документація, а також печатки та штамп, документи, які мають доказове значення для встановлення злочинної діяльності невстановлених осіб.

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, об`єкт нерухомого майна від 15.02.2017: квартира АДРЕСА_4 на праві приватної власності у розмірі однієї частки належить ОСОБА_9 .

У своєму клопотанні слідчий просить задовольнити клопотання і винести ухвалу про дозвіл на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_4 , яке належить на праві приватної власності у розмірі однієї частки ОСОБА_9 , з метою вилучення бухгалтерських документів, які містять неправдиві відомості щодо взаємовідносин з ТОВ «Гудвілл текс», комп`ютерної техніки, на якій виготовлялась вищезазначена документація, а також печаток та штампів, документів, які мають доказове значення для встановлення злочинної діяльності невстановлених осіб, а також встановлення істини у провадженні, строком на 30 діб.

У судовому засіданні прокурор та слідчий підтримали клопотання про проведення обшуку та просять його задовольнити.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, подані матеріали, заслухавши думку прокурора та слідчого, вважає, що клопотання задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ст.235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав,зазначений у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Як вбачається із клопотання слідчого,09.02.2017 року було затримано автомобіль КАМАЗ держномер НОМЕР_1 з причепом під керуванням ОСОБА_6 , який перевозив металобрухт приблизно вагою 15 тон. При перевірці документів, ОСОБА_10 надав працівникам поліції бухгалтерські та установчі документи, відповідно до яких встановлено, що металобрухт придбаний на підприємстві ТОВ «Комерцальянс» підприємством ТОВ «Гудвілл текс» з подальшою поставкою на ПАТ «Електрометалургійний завод « Дніпроспецсталь». Водієм ОСОБА_6 було надано товарно-транспортну накладну № 51 від 09.02.2017 року на вищезазначений автомобіль, в якому зазначені відомості вантажу брухт чорних металів вагою 15 тон, відвантажував ТОВ «Комерцальянс» з печаткою та підписом відповідального працівника зазначеного підприємства.

На думку слідчого та прокурору, цей документ несе неправдиві відомості, оскільки досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_6 разом з невстановленими особами протягом тривалого часу здійснювали незаконні операції з металобрухтом на території Заводського району м.Запоріжжя, використовуючи транспортний засіб «КАМАЗ держномер 133-30 На з причепом та використовували підроблені первинні бухгалтерські документи, надані посадовими особами ТОВ «Комерцальянс».

Але, слідчим та прокурором не доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; що відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування.

Так, в клопотанні зазначено, що вищевказана товарно-транспортна накладна несе неправдиві відомості, що встановлено досудовим слідством. На підставі яких доказів, здобутих в ході досудового слідства слідчий стверджує, що невстановлені особи здійснювали незаконні операції, що первинні бухгалтерські документі підроблені. Суд звертає увагу, що товарно-трансопртна накладна містить в собі печатку та підпис відповідальної особи зазначеного підприємства. Ця накладна не визнана такою, що вона підроблена. Автомобіль «КАМАЗ» також на законній підставі належить водію ОСОБА_6 , про що надано відповідні документи. Автомобіль «КАМАЗ» було затримано 09.02.2017 року, а відомості про злочин були внесені до ЄРДР тільки 14.02.2017 року.

По вищезазначеному кримінальному провадженні підозра нікому не пред*явлена, підозрюваних осіб не встановлено.

Слідчий також не надав відомостей про результати розгляду кримінального провадження №32015040000000103, яке порушено ще 08.12.2015 року. що проводиться прокуратурою Дніпропетровської області за ознаками кримінальних правопорушень за ст.ст.212 ч.1, 205, 212 ч.1, ч.4 ст.191 КК України

Тому, достатніх підстав для надання дозволу на обшук житла ОСОБА_9 за адресою: АДРЕСА_5 , згідно положень ст. ст.234, 235 КПК України не вбачається, оскільки слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування.

Крім того, ОСОБА_9 не є підозрюваним у підробці якихось документів.

Всупереч зазначеним вимогам кримінально-процесуального законодавства, прокурором та слідчим не надано достатніх доказів для необхідності проведення обшуку житла ОСОБА_9 тому клопотання є не обґрунтованим та задоволенню не підлягає.

Тому, клопотання є необгрунтованим та подано з порушенням вимог ст.234 та ст.235 КПК України, а тому задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволені клопотання слідчого слідчого відділення Заводського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенант поліції ОСОБА_4 про дозвіл на проведення обшуку дозвіл на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_4 , яке належить на праві приватної власності у розмірі однієї частки ОСОБА_9 , з метою вилучення бухгалтерських документів, які містять неправдиві відомості щодо взаємовідносин з ТОВ «Гудвілл текс», приміщенні офісу ТОВ «Комерцальянс», розташованого за адресою: м. Дніпро, вул.Гаванська, буд.4 кімната 12, яке належить на праві приватної власності у розмірі однієї частки Товариству з обмеженою відповідальністю «Дніпробетон», - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.02.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу64754916
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, та додані до клопотання матеріали, суд

Судовий реєстр по справі —332/554/17

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Мєркулова Л. О.

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Мєркулова Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні