Ухвала
від 09.02.2017 по справі 910/27465/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

09.02.2017Справа № 910/27465/15

За позовом закритого акціонерного товариства "Українська будівельна компанія"

до відповідачів:

1. Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦБУДМОНТАЖ-2"

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "СВІЙ ВЛАСНИЙ ДІМ"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача за первісним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ФІНАНС-ГОЛД"

про визнання недійсним договору

та за зустрічним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Свій власний дім"

до закритого акціонерне товариство "Українська будівельна компанія"

про визнання права власності на об'єкт незавершеного будівництва.

Суддя: Шкурдова Л.М.

Представники:

від позивача за первісними позовом - Сікорський Т.Г. за дов. № б/н від 15.01.17 р.;

від відповідача 1 за первісним позовом - не з'явився;

від відповідача 2 за первісним позовом - Саврук С.М. за дов. № б/н від 01.02.17 р.;

від третьої особи - Білічак Х.В. за дов. № б/н від 17.10.16 р.

ВСТАНОВИВ:

Господарським судом міста Києва розглядається справа за позовом закритого акціонерного товариства "Українська будівельна компанія" до товариства з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦБУДМОНТАЖ-2", товариства з обмеженою відповідальністю "СВІЙ ВЛАСНИЙ ДІМ" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача за первісним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ФІНАНС-ГОЛД" про визнання недійсним договору про відступлення права вимоги та за зустрічним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Свій власний дім" до закритого акціонерного товариства "Українська будівельна компанія" про визнання права власності на об'єкт незавершеного будівництва.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що між ним та ТОВ "Укрспецбудмонтаж-2" (відповідач 1) укладено договір підряду №69 від 28.02.2011 року. Між позивачем та ТОВ "Укрспецбудмонтаж-2" були підписані акти приймання виконаних будівельних робіт за період з лютого 2011 року по листопад 2012 року на загальну суму 51 394 000,00 грн. Позивач здійснив часткову оплату за виконання вказаних робіт на суму 32 144 000,00 та неоплаченою залишилася сума в розмірі 19 250 000,00 грн. В подальшому відповідачем 1 було переуступлено право вимоги за Договором підряду №69 від 28.02.2011 року відповідачу 2 на підставі договору про відступлення права вимоги № 1. Звертаючись з позовом до суду позивач вказує, що договір про відступлення права вимоги № 1 має бути визнаний судом недійсним частково, з огляду на те, що до відповідача 2 переходять як права так і обов'язки відповідача 1, що свідчить про заміну не лише кредитора, але й боржника, а позивач згоди на заміну боржника не надавав.

Зустрічні позовні вимоги мотивовані тим, що у позивача перед відповідачем 1 рахується заборгованість розмірі 19 250 000 за виконані роботи на підставі Договору підряду №69 від 28.02.2011 року. Право вимоги на вказану суму заборгованості було передано позивачу за зустрічним позовом (відповідач 2) на підставі договору про відступлення права вимоги № 1. Договором підряду передбачено, що матеріально-технічне забезпечення будівництва покладається на підрядника. За цим договором роботи з матеріалу Замовника не виконуються (пункт 1.4 Договору підряду). Якщо замовник не розрахувався за виконані роботи або не сплатив інші суми, належні підряднику, підрядник попередньо повідомивши замовника, має право притримати передачу замовнику закінчених робіт (Об'єкта), невикористаних матеріальних ресурсів та іншого майна Після завершення всього комплексу робіт завершений будівництвом об'єкт передається від підрядника до замовника на підставі окремого акту приймання-передачі об'єкта. Власником об'єкта (об'єкта будівництва) та/або результатів інших будівельних робіт до передачі об'єкту замовнику за актом приймання-передачі об'єкта будівництва є підрядник (пункт 4.9 Договору підряду).

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.12.2015 року накладено арешт на об'єкт будівництва - офісні будівлі офісно-готельного комплексу з паркінгом по вул. Фрунзе, 69а у Подільському районі м. Києва в межах суми 19 250 000,00 грн, за виключенням нежитлових приміщень, за якими здійснено відчуження майнових прав станом на день винесення даної ухвали, накладено арешт на майнові права на набуття у власність офісних будівель офісно-готельного комплексу з паркінгом по вул. Фрунзе, 69а у Подільському районі м. Києва в межах суми 19 250 000,00 грн, за виключенням майнових прав на об'єкти, за якими такі права відчужені станом на день винесення даної ухвали.

Позивачем за зустрічним позовом подано заяву про забезпечення позову, згідної якої просить суд накласти арешт на незавершене будівництво, об'єкт незавершеного будівництва - будівництво офісних будівель з офісно-готельним комплексом та паркінгом (І-ІV черги) (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 1101150380385), що знаходиться за адресою: м. Київ, вулиця Кирилівська, будинок 69-А та заборонити вчинення реєстраційних дій з об'єктом нерухомого майна (реєстраційний номер 1101150380385): незавершене будівництво, об'єкт незавершеного будівництва - будівництво офісних будівель з офісно- готельним комплексом та паркінгом (І-ІV черги), що знаходиться за адресою: м.Київ, вулиця Кирилівська, будинок 69-А.

В обґрунтування поданого клопотання ТОВ Свій власний дім зазначає, що предметом розгляду зустрічного позову є визнання права власності на об'єкт незавершеного будівництва, що знаходиться за адресою: вул. Кирилівська (Фрунзе), 69-а, м. Київ. Згідно з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №79904264 від 08.02.2017 на ім'я ТОВ Фінанс-голд було зареєстровано право власності на об'єкт незавершеного будівництва - будівництво офісних будівель з офісно-готельним комплексом та паркінгом (І- IV) черги по вул. Кирилівська, 69-А , що є предметом спору у даній справі. Заявник зазначає, що накладені ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.12.2015 арешти не були відображені у Державному реєстрі речових прав з прив'язкою конкретно до спірного об'єкту незавершеного будівництва, оскільки на момент накладення арештів право власності на спірний об'єкт ще не було зареєстроване, що призвело до реєстрації права власності на спірний об'єкт за ТОВ Фінанс-голд . Право власності на об'єкт незавершеного будівництва - будівництво офісних будівель з офісно-готельним комплексом та паркінгом (І- IV) черги по вул. Кирилівська, 69-А за ТОВ Фінанс-голд було зареєстровано на підставі рішення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського Валентина Сергійовича про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 30.11.2016 року індексний номер 32645462. ЗАТ "Українська будівельна компанія" звернулось з позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва про скасування вказаного рішення та ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 12.01.2017 відкрито провадження в адміністративній справі № 826/452/17 за позовом закритого акціонерного товариства "Українська будівельна компанія" до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського Валентина Сергійовича про визнання протиправним та скасування рішення від 30.11.2016 року.

Ухвалою Господарського суд міста Києва від 09.02.2017 року зупинено провадження у даній справі до розгляду справи № 826/452/17.

Розглянувши клопотання позивача про вжиття заходів забезпечення позову, дослідивши позовні матеріали в цілому, суд дійшов висновку, що заява про вжиття заходів до забезпечення позову підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ст.66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Згідно із ч.1 ст.67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві;

забороною відповідачеві вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Умовою застосування заходів до забезпечення позову за вимогами майнового характеру є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо).

Як вбачається з матеріалів справи предметом зустрічного позову є визнання за позивачем за зустрічним позовом права власності на об'єкт незавершеного будівництва - частину офісно-готельного комплексу з паркінгом по вул.Фрунзе, 69а у Подільському районі м.Києва.

Пунктом 4.8. Договору передбачено, що після завершення всього комплексу робіт завершений будівництвом Об'єкт передається від Підрядника до Замовника на підставі окремого акту приймання-передачі Об'єкта. Власником Об'єкта (об'єкта будівництва) та/або результатів інших будівельних робіт до передачі Об'єкту замовнику за актом приймання-передачі Об'єкта будівництва є Підрядник.

Сторонами акт приймання-передачі об'єкта будівництва не складався.

Заборгованість Закритого акціонерного товариства "Українська будівельна компанія" (замовник) за Договором підряду №69 від 28.02.2011 року перед відповідачем 1, яка була переуступлена відповідачу 2, становить 19 250 000,00 грн., що не заперечується замовником.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач за зустрічним позовом вже здійснив фактичну передачу третім особам майнових прав на отримання у власність нежитлових приміщень в Об'єкті будівництва, що підтверджується договором №КВ 30-11- 00 про спільну діяльність (простого товариства) від 30.11.2011, договорами купівлі-продажу майнових прав на нежитлове приміщення №КФ-1-3 від 22.12.2014, №КФ-3-2 від 22.12.2014, №КФ-1-За від 22.12.2014, №КФ-2-4а від 22.12.2014.

Отже відповідач за зустрічним позовом вже розпочав процес відчуження Об'єкту будівництва шляхом продажу його частин на користь третіх осіб.

Як вбачається з роздруківки сайту "Бізнес-квартал на Подолі" (http://bizneskvartal.com.ua/) міститься пропозиція продажу Об'єкту будівництва.

На сайтах інтернет-агентств, які розміщують пропозиції продажу нерухомості також розміщено оголошення стосовно продажу Об'єкту будівництва. Також є оголошення стосовно продажу Об'єкту будівництва у друкованому виданні - Бізнес-реалті.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.12.2015 року накладено арешт на об'єкт будівництва - офісні будівлі офісно-готельного комплексу з паркінгом по вул. Фрунзе, 69а у Подільському районі м. Києва.

Згідно з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №79904264 від 08.02.2017 29.11.2016 року на ім'я ТОВ Фінанс-голд було зареєстровано право власності на об'єкт незавершеного будівництва - будівництво офісних будівель з офісно-готельним комплексом та паркінгом (І- IV) черги по вул. Кирилівська, 69-А .

Таким чином, під час розгляду даної справи та після винесення ухвали Господарського суду міста Києва від 16.12.2015 року, якою було накладено арешт на об'єкт будівництва - офісні будівлі офісно-готельного комплексу з паркінгом по вул. Фрунзе, 69а у Подільському районі м. Києва, на спірне майно було зареєстровано право власності за третьою особою - ТОВ Фінанс-голд .

Право власності на об'єкт незавершеного будівництва - будівництво офісних будівель з офісно-готельним комплексом та паркінгом (І- IV) черги по вул. Кирилівська, 69-А за ТОВ Фінанс-голд було зареєстровано на підставі рішення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського Валентина Сергійовича про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 30.11.2016 року індексний номер 32645462.

ЗАТ "Українська будівельна компанія" звернулась з позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва про скасування вказаного рішення, ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 12.01.2017 відкрито провадження в адміністративній справі № 826/452/17 за позовом закритого акціонерного товариства "Українська будівельна компанія" до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського Валентина Сергійовича про визнання протиправним та скасування рішення від 30.11.2016 року.

Враховуючи те, що предметом зустрічного позову є вимоги ТОВ Свій власний дім до ЗАТ "Українська будівельна компанія" про визнання права власності на об'єкт незавершеного будівництва, під час розгляду даної справи право власності на спірний об'єкт було зареєстровано за третьою особою - ТОВ Фінанс-голд та наразі Окружним адміністративним судом міста Києва розглядається справа № 826/452/17 за позовом закритого акціонерного товариства "Українська будівельна компанія" до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського Валентина Сергійовича про визнання протиправним та скасування рішення про реєстрацію права власності на спірний об'єкт за ТОВ Фінанс-голд , суд приходить до висновку, що наведене свідчить про наявність зв'язку між визначеними заходами до забезпечення позову в частині накладення арешту на об'єкт незавершеного будівництва - будівництво офісних будівель з офісно-готельним комплексом та паркінгом (І- IV) черги по вул. Кирилівська, 69-А та зобов'язання вчиняти реєстраційні дії відносно спірного об'єкту.

Вжиття наведених заходів забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення прав позивача на час вирішення спору в суді, в разі задоволення позову - забезпечить можливість виконання рішення суду. Навпаки, невжиття зазначених заходів забезпечення позову утруднить чи зробить неможливим виконання рішення господарського суду.

При цьому, дослідивши збалансованість інтересів сторін, суд дійшов висновку, що застосування вищезгаданих заходів до забезпечення позову не порушує прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Таким чином, суд знаходить клопотання позивача про забезпечення позову обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання про вжиття заходів до забезпечення позову задовольнити.

2. Накласти арешт на незавершене будівництво, об'єкт незавершеного будівництва - будівництво офісних будівель з офісно-готельним комплексом та паркінгом (І-ІV черги) (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 1101150380385), що знаходиться за адресою: м. Київ, вулиця Кирилівська, будинок 69-А до набрання чинності рішенням у справі №826/452/17, яка розглядається Окружним адміністративним судом міста Києва.

3. Заборонити вчинення реєстраційних дій з об'єктом нерухомого майна (реєстраційний номер 1101150380385): незавершене будівництво, об'єкт незавершеного будівництва - будівництво офісних будівель з офісно-готельним комплексом та паркінгом (І-ІV черги), що знаходиться за адресою: м. Київ, вулиця Кирилівська, будинок 69-А до набрання чинності рішенням у справі №826/452/17, яка розглядається Окружним адміністративним судом міста Києва.

4. Ухвала про забезпечення позову набирає законної сили з 09.02.2017р., підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень, та може бути пред'явлена до виконання в передбаченому чинним законодавством порядку протягом року з дати її прийняття.

5. Стягувачем за даною ухвалою є товариство з обмеженою відповідальністю "Свій власний дім" (03037, м.Київ, проспект Червонозоряний, буд.4-А, офіс 139, код ЄДРПОУ 37552226)

6. Боржником за даною ухвалою є товариство з обмеженою відповідальністю Фінанс-голд (01103, м.Київ, бульвар Дружби Народів, будинок 28-А, нежиле приміщення №6,ОФІС 1, код ЄДРПОУ 39705983).

Суддя Шкурдова Л.М.

Дата ухвалення рішення09.02.2017
Оприлюднено20.02.2017
Номер документу64760356
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності на об'єкт незавершеного будівництва.

Судовий реєстр по справі —910/27465/15

Ухвала від 25.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 04.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Постанова від 13.03.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Постанова від 13.03.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Ухвала від 24.02.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Ухвала від 24.02.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорна Л.В.

Ухвала від 09.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 09.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 08.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні