Рішення
від 09.02.2017 по справі 910/22479/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.02.2017Справа № 910/22479/16

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Шкоденко Ю.О., розглянувши матеріали справи

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант"

до Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Бізнес страхування"

про стягнення 250 956, 30 грн.

за участю представників:

від позивача:Шульженко А.Ф.- представник за довіреністю б/н від 05.12.2016 р. від відповідача:Лазаренко Ю.Г.- представник за довіреністю б/н від 15.12.2016 р.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду міста Києва звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" (далі - ТОВ "Фінтраст Гарант") з позовом до Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Бізнес страхування" (далі - ТОВ "Страхова компанія "Бізнес страхування") про стягнення 250 956, 30 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договору позики № 47 від 01.12.2016 р. в частині своєчасності та повноти повернення наданих коштів, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість.

У позові ТОВ "Фінтраст Гарант" просить суд стягнути з відповідача заборгованість за неповернутою сумою позики у розмірі 250 000,00 грн. та заборгованість по відсотках за користування позикою у сумі 956,30 грн., а всього - 250 956, 30 грн.

У судовому засіданні представник позивача підтримав та обґрунтував позов, просив його задовольнити.

Представник відповідача позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Дослідивши наявні в справі докази, заслухавши думку представників сторін, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 01.12.2016 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" (позикодавець) та Товариством з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Бізнес страхування" (позичальник) був укладений договір позики № 47 (далі - договір).

Відповідно до п. 1.1 договору позикодавець передає у власність позичальнику грошові кошти у розмірі, визначеному п. 2.1 договору, а позичальник зобов'язується повернути позику у визначений цим договором строк.

Відповідно до п. 2.1 договору розмір позики становить 250 000,00 грн.

Строк позики розпочинається з моменту набрання чинності цим договором і триває з 01.12.2016 р. по 05.12.2016 р. Позика повертається повністю або частинами, в безготівковій формі платіжним дорученням шляхом перерахування відповідних грошових коштів на поточний рахунок позикодавця (п.п. 4.1, 5.1 договору).

Цей договір вважається укладеним і набирає чинності з 01.12.2016 р., а закінчення цього договору не звільняє сторін від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього договору (п.п. 6.1, 6.2 договору).

У судовому засіданні встановлено, що на виконання умов договору ТОВ "Фінтраст Гарант" надало відповідачу позику у сумі 250 000,00 грн., що підтверджується банківською випискою з рахунку позивача та поясненнями представників сторін.

Разом з тим, відповідач свої зобов'язання щодо повернення суми даної позики у строки, передбачені договором не виконав, чого не заперечував у судовому засіданні та визнав позов.

Відповідно до ч. 5 ст. 78 ГПК України у разі визнання відповідачем позову господарський суд приймає рішення про задоволення позову за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству або не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.

Виконуючи вимоги вказаної статті, суд встановив, що визнання позову не порушує прав та інтересів будь-яких осіб та не суперечить закону.

Так, відповідно до статті 1046 Цивільного кодексу України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Статтею 1049 ЦК України встановлено, що позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 536 ЦК України за користування чужими грошовими коштами боржник зобов'язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

З пункту 2.3 договору вбачається, що сторони погодили розмір відсотків за користування позиковими коштами, який становить 35,00 % річних.

Відповідно до п. 5.2 договору у разі часткового повернення позики відсотки за користування позикою розраховуються на дату погашення частини позики за формулою: В = ЗБ * 35 % / КД * Д, де В - розмір відсотків, що підлягають сплаті разом із частиною боргу, що погашається; ЗБ - залишок боргу станом на дату погашення частини боргу; КД - кількість днів у календарному році; Д - кількість днів користування частиною позики, що погашається.

За таких умов відповідач має сплатити позивачу відсотки за користування позикою.

Згідно із частинами 1 та 2 статті 509 Цивільного кодексу України зобов'язаннями є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитор) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами згідно ст. 629 ЦК України.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Оскільки у судовому засіданні встановлено, що позичальник у строки, передбачені договором, не повернув ТОВ "Фінтраст Гарант" позику у сумі 250 000,00 грн. та не сплатив відсотки за користування нею, суд приходить до висновку, що заявлена заборгованість підлягає стягненню з ТДВ "Страхова компанія "Бізнес страхування" у судовому порядку.

Провівши перерахунок заявленої до стягнення суми грошових коштів, суд дійшов висновку, що з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість за неповернутою позикою у сумі 250 000,00 грн. та заборгованість по відсотках за користування позикою у сумі 956,30 грн. За таких обставин позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Згідно зі статтею 49 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.cт. 32 - 34, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" до Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Бізнес страхування" про стягнення 250 956, 30 грн. задовольнити.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Бізнес страхування" (01042, м. Київ, вул. Чигоріна, буд. 18, ідентифікаційний код 39682694) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" (01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 26, кімната № 405, ідентифікаційний код 39730098) заборгованість за неповернутою позикою у сумі 250 000 (двісті п'ятдесят тисяч) грн. 00 коп., відсотки за користування позикою у сумі 956 (дев'ятсот п'ятдесят шість) грн. 30 коп., витрати по сплаті судового збору в розмірі 3 764 (три тисячі сімсот шістдесят чотири) грн. 34 коп.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 9 лютого 2017 року.

Повний текст рішення підписаний 14 лютого 2017 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня підписання повного тексту рішення.

Суддя Головіна К.І.

Дата ухвалення рішення09.02.2017
Оприлюднено20.02.2017

Судовий реєстр по справі —910/22479/16

Рішення від 09.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 16.01.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 09.12.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні