Рішення
від 13.02.2017 по справі 372/146/17
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/146/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

13 лютого 2017 року Обухівський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Кравченка М.В.

при секретарі Бадьорій Є.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Обухівського району Київської області про визнання права власності ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою до відповідача ОСОБА_2 сільської ради Обухівського району Київської області про визнання права власності на земельну ділянку, посилаючись на те, що її померла мати мала у власності земельну ділянку, на яку відсутній правовстановлюючий документ, тому вона не може оформити право на спадщину щодо цієї ділянки.

В судове засідання позивач не з'явилась, подала заяву про розгляд справи за її відсутності, свої вимоги підтримала повністю.

Відповідач в судове засідання повторно не з'явився, хоч про час і місце судового розгляду належно повідомлений, причин неявки не повідомив.

Відповідно до ч.1 ст.224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Враховуючи повторну неявку відповідача, суд вважав можливим вирішити спір на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши наявні у матеріалах справи письмові докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

ОСОБА_3 належала земельна ділянка площею 0,1549 га, кадастровий номер 3223186801:01:011:0065, з цільовим призначенням - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за адресою: Київська область, Обухівський район, с. Підгірці, вул. Васильківська, 51, що підтверджується копією державного акту, технічною документацією.

03 липня 2016 року ОСОБА_3, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Позивач ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_3, що підтверджується паспортом, постановами, судовим рішенням.

Із заявою про прийняття спадщини позивач звернулась до нотаріуса як спадкоємець за законом, що підтверджується матеріалами спадкової справи, які оглянуті судом в судовому засіданні.

У видачі свідоцтва про право на спадщину відносно спірного майна позивачеві було відмовлено по причині відсутності оригіналу правовстановлюючого документу на ім'я спадкодавців, що підтверджується матеріалами спадкової справи.

У встановленому чинним законодавством порядку оформлення правовстановлюючого документу на земельну ділянку на ім'я померлого не було завершено, що перешкоджає позивачеві реалізувати свої передбачені законодавством права спадкоємця, тому справа щодо невизнаних прав позивача як спадкоємця підлягає судовому розгляду на підставі ст.ст. 1, 3, 15 ЦПК України, ст.ст.15,16 ЦК України.

Згідно ч.1 ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Право власності померлої на спірну земельну ділянку виникло на законних правових підставах, до цього часу це право не припинялось і не оспорювалось, неоформлення правовстановлюючого документа не позбавляє прав власності. До складу спадщини згідно чинного законодавства входять усі права та обов'язки спадкодавця, в тому числі і щодо власності на спірне майно.

Статтею 1223 ЦК України передбачено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, а у разі відсутності заповіту, спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Згідно ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Позивач відноситься до спадкоємців за законом, її право на спадщину підтверджено матеріалами спадкової справи.

При цьому позивач довела належними і допустимими доказами своє право на спадщину відносно майна померлої матері.

За таких обставин, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, суд вважає позов обґрунтованиим, оскільки позивач є спадкоємцем та має право прийняти спадщину, а іншого способу захисту своїх прав, окрім судового, не має.

Таким чином, позов слід задовольнити в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 15, 60, 88, 174, 212-214, 226 ЦПК України, ст.ст. 316, 321, 328, 392, 1216, 1218, 1223, 1261, 1266 ЦК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 0,1549 га, кадастровий номер 3223186801:01:011:0065, з цільовим призначенням - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, за адресою: Київська область, Обухівський район, с. Підгірці, вул. Васильківська, 51, яка належала померлій 03 липня 2016 року ОСОБА_3.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Київської області через Обухівський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня проголошення рішення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення рішення - з дня отримання копії цього рішення.

Заочне рішення також може бути переглянуто Обухівським районним судом у випадку подання відповідачем відповідної заяви протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя М.В.Кравченко

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.02.2017
Оприлюднено21.02.2017
Номер документу64795481
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —372/146/17

Рішення від 13.02.2017

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Рішення від 13.02.2017

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 13.01.2017

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні