Ухвала
від 13.01.2017 по справі 757/1937/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1937/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Тарасюк К.Е., при секретарі Ксендзовій А.В., за участю сторони кримінального провадження - слідчого Онищенка Р.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України Чорного І.О. про тимчасовий доступ до речей та документів, які становлять банківську таємницю,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України Чорного І.О. звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів, які становлять банківську таємницю.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016000000000224 від 26.07.2016, за фактами використання групою осіб завідомо підроблених реєстраційних документів підприємств господарської діяльності з ознаками фіктивності, та проведення з їх використанням операцій, пов'язаних із легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненого в особливо великому розмірі, за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК України.

Встановлено, що групою осіб з використанням підроблених реєстраційних документів створено та придбано понад 30 суб'єктів підприємницької діяльності - резидентів, з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає в отриманні необґрунтованого податкового кредиту від підприємств-імпортерів з метою мінімізації податкового навантаження , а також виведення коштів, отриманих від останніх, на підставі безтоварних операцій у тіньовий , тобто неконтрольований державою, обіг, шляхом їх обготівкуваня через рахунки фізичних осіб.

Вказані відомості підтверджуються матеріалами, отриманими в ході проведення тимчасових доступів до речей і документів, відповідями від організацій щодо діяльності підприємств, які фігурують в матеріалах кримінального провадження, проколами допитів осіб як свідків.

Так, отримано відомості щодо групи підприємств, які зареєстровано з метою прикриття незаконної діяльності, а також групи фізичних осіб, з використанням розрахункових рахунків яких, відкритих у банківських установах, фігурантами провадження здійснюється обготівкування коштів, які ними попередньо отримуються на підставі проведення безтоварних операцій, а також за договорами позики, надання фінансової допомоги.

За даними Пенсійного фонду України на більшості підприємств офіційно працівники не працевлаштовані, посадами керівників та засновників обіймають одні й ті ж особи на трьох і більше товариствах одночасно, при цьому місцезнаходження юридичних осіб значиться різне.

У зв'язку з викладеним, виникла необхідність у вивченні матеріалів щодо відкриття та обслуговування розрахункових рахунків указаних вище суб'єктів підприємницької діяльності, відомості про які нададуть змогу встановити всі обставини вчинення кримінальних правопорушень, що розслідуються, а також наддадуть змогу встановити інших юридичних та фізичних осіб, задіяні в злочинних схемах.

Згідно даних податкового обліку банківські рахунки товариств, вказаних слідчим у клопотанні, відкриті у ПАТ МЕГАБАНК (МФО 351629), юридична адреса: м. Харків, вул. Алчевських, 30.

Так, відомості в зазначених документах, відповідно до положень ст. 60 Закону України Про банки і банківську діяльність , становлять банківську таємницю.

Порядок розкриття банківської таємниці визначений ст. 62 Закону України Про банки і банківську діяльність , де зокрема зазначено, що інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками, у тому числі, органам Міністерства внутрішніх справ України на їх письмову вимогу стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної або фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу. В інших випадках така інформація розкривається лише за рішенням суду.

Вказані відомості можуть бути використані як докази і іншими способами, крім розкриття зазначеної банківської таємниці, довести обставини вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК України, неможливо.

Заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання, вивчивши клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням НПУ проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016000000000224 від 26.07.2016, за фактами використання групою осіб завідомо підроблених реєстраційних документів підприємств господарської діяльності з ознаками фіктивності, та проведення з їх використанням операцій, пов'язаних із легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненого в особливо великому розмірі, за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК України.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 161,162 КПК України, приходжу до висновку, що документи, які вказані в клопотанні можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні, а тому клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. 107, 160, 162, 163, 164, 166, 309, 376, 562 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшому слідчому в ОВС ГСУ Національної поліції України Чорному Ігорю Олександровичу тимчасовий доступ до речей та документів, які становлять банківську таємницю - задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ Національної поліції України Чорному Ігорю Олександровичу, слідчому слідчої групи ГСУ Національної поліції України Онищенку Роману Віталійовичу та членам слідчої групи у кримінальному провадженні №12016000000000224 тимчасовий доступ (з можливістю вилучення їх копій) до документів щодо відкриття та обслуговування розрахункових рахунків:

ТОВ АГРО-ВИМПЕЛ (ЄДРПОУ 39515935) №2600626388,

ТОВ АГРОБОНД-ІНВЕСТ (ЄДРПОУ 40331485) №2600026324,

ТОВ ДАР-АГРОМАШ (ЄДРПОУ 39181581) №2600226326,

ТОВ ЕНЕРГООПТІМАЛ (ЄДРПОУ 36471213) №2600026249,

ТОВ КОМБІМАЙСТЕР (ЄДРПОУ 36471419) №2600026236,

ТОВ КОНСАЛТ-СО (ЄДРПОУ 39515139) №2600826393,

ТОВ УКРАЇНСЬКА ІНФОРМАЦІЙНА КОМПАНІЯ (ЄДРПОУ 32160544) №2600826133, відкритих у ПАТ МЕГАБАНК (МФО 351629), юридична адреса:

м. Харків, вул. Алчевських, 30, а саме:

- банківських виписок (роздруківок руху коштів) по рахунках юридичної особи, - в друкованому та електронному вигляді з зазначенням призначення платежів, повних даних платника та отримувача грошових коштів (його коду ЄДРПОУ, номеру рахунку, МФО банківської установи), часу та дати платежу, номеру платіжного документа, за період з моменту відкриття рахунку до 13.01.2017;

- платіжних доручень, меморіальних ордерів, грошових чеків, договорів, угод, контрактів, доповнень та додаткових угод до них, актів прийому передачі з контрагентами, які свідчать про надходження та використання коштів по банківським рахункам юридичної особи, в т.ч. документів щодо проведення фінансового моніторингу працівниками банківської установи операцій по рахункам;

- банківських карток із зразками підписів осіб, копій паспортів, копій ідентифікаційних номерів, доручень, заяв, договорів, довіреностей, статутів, наказів, протоколів, інших документів, які надавались до банку при відкритті та обслуговуванні розрахункових рахунків юридичної особи;

- договорів щодо автоматизованого обслуговування поточних рахунків з обов'язковим зазначенням ІР-адрес з яких були зроблені сеанси зв'язку, дати, часу та номерів телефонів з яких було зроблено дзвінки.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Слідчий суддя К.Е. Тарасюк

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 -в матеріали судового провадження

Примірник 2 - виданий слідчому СГ ГСУ НП України Онищенку Р.В.

Слідчий суддя К.Е. Тарасюк

Дата ухвалення рішення13.01.2017
Оприлюднено20.02.2017

Судовий реєстр по справі —757/1937/17-к

Ухвала від 13.01.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

Ухвала від 13.01.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні