Ухвала
від 10.02.2017 по справі 757/7992/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7992/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Тарасюк К.Е., при секретарі Ксендзовій А.В., за участю сторони кримінального провадження - прокурора Стороженка С.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за прокурора відділу управління нагляду за додержанням законів органами Державної фіскальної служби України Генеральної прокуратури України радник юстиції Стороженка С.В. про призначення позапланової перевірки,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу управління нагляду за додержанням законів органами Державної фіскальної служби України Генеральної прокуратури України радника юстиції Стороженко С.В. звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про призначення позапланової перевірки, в обґрунтування якого зазначив наступне.

За змістом клопотання Головним слідчим управлінням НП України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000001331 від 27.05.2016 за фактами заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, створення та придбання невстановленими особами суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, а також вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно-небезпечного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, в особливо великому розмірі, з використанням ряду суб'єктів господарювання з ознаками фіктивності за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що членами злочинного угрупування, упродовж 2013-2016 років за попередньою змовою із службовими особами ПАТ Банк Портал , ПАТ Євробанк , ПАТ КБ Глобус та інших банківських установ, шляхом проведення фіктивних фінансових операцій із залученням цінних паперів, організовано діяльність підприємств, які є професійними учасниками фондового ринку, вказаних прокурором у клопотанні, з метою сприяння підприємствам реального сектору економіки в мінімізації ними податкових зобов'язань, які підлягають сплаті до бюджету та переводу грошових коштів з безготівкової в готівкову форму.

Проведенні операції із залученням цінних паперів носять фіктивний характер, не мають під собою економічного змісту та вчиняються виключно з метою незаконного обготівкування коштів, ухилення від сплати податків, а також уникнення накладення органами державної влади штрафних санкцій у зв'язку з порушенням нормативних актів, які регулюють діяльність фінансових установ.

Отримані від вказаних незаконних операцій безготівкові кошти, організаторами оборудки переводяться на рахунки фізичних та юридичних осіб, відкритих у ПАТ Банк Портал , ПАТ Євробанк , ПАТ КБ Глобус та інших банківських установах, з яких вони знімаються готівкою, та за відрахування відповідних відсотків видаються представника підприємств реального сектору економіки.

При цьому, в порушення вимог діючого законодавства в сфері обігу цінних паперів та ліцензійних вимог, професійні учасники фондового ринку, які підконтрольні учасникам ОЗУ отримуючи кошти за цінні папери, з метою подальшого переведення їх у готівку нерідко перераховують їх на адресу СПД з ознаками фіктивності за товари, роботи та послуги.

Так, з метою прикриття незаконної діяльності членами організованого злочинного угрупування створено, придбано та організовано діяльність низки підконтрольних суб'єктів господарювання, вказані слідчим у клопотанні, які зареєстровані на номінальних керівників та засновників, у тому числі із числа учасників злочинного угрупування, які фактично, реального відношення до їх діяльності та управління коштами на їх рахунках не мають.

Крім того, в зазначений час, члени цього ж злочинного угрупування, використовуючи вищевказані суб'єкти господарювання з ознаками фіктивності вчинили ряд фінансових операцій з коштами, отриманими внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, в особливо великому розмірі, у тому числі здійснили виведення коштів за кордон використовуючи юридичні особи-нерезиденти: Ферандесса ЛТД (податковий номер 10352759U, Кіпр) та Самішера ЛТД (податковий номер 10352760U, Кіпр).

Дії групи осіб, які використовуючи підконтрольні їм фіктивні підприємства та здійснюють незаконну діяльність кваліфіковано за ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України. Відповідно до ст.12 КК України за сукупністю дані злочини є особливо тяжкими.

Схема незаконної діяльності, що досліджується в кримінальному провадженні полягає в купівлі підприємствами-замовниками протиправних фінансових послуг (підприємства реального сектору економіки, які зацікавлені в незаконній мінімізації податкових платежів, обготівкуванні грошових коштів та маскуванні протиправних оборудок) у професійних учасників фондового ринку технічних цінних паперів . У подальшому, після низки фінансових операцій, вказані кошти обготівковуються.

Для проведення вказаної протиправної діяльності були використані наступні професійні учасники фондового ринку:

• ТОВ "КОМПАНІЯ "ПРЕСТИЖ-ПЛЮС" (ЄДРПОУ 37208627)

• ТОВ "ДЕЛЬТА-СЕК'ЮРИТИЗ" (ЄДРПОУ 35780344)

• ТОВ "ІК "АТЛАНТА КАПІТАЛ" (ЄДРПОУ 36392835)

що діяли від імені низки підконтрольних членам злочинного угрупування юридичних осіб, які виступали у якості покупців та продавців технічних цінних паперів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що професійні учасники фондового ринку, задіяні у вищевказаному протиправному механізмі:

• ТОВ "КОМПАНІЯ "ПРЕСТИЖ-ПЛЮС" (ЄДРПОУ 37208627)

• ТОВ "ДЕЛЬТА-СЕК'ЮРИТИЗ" (ЄДРПОУ 35780344)

• ТОВ "ІК "АТЛАНТА КАПІТАЛ" (ЄДРПОУ 36392835)

здійснювали купівлю-продаж технічних цінних паперів для підприємств-замовників протиправних фінансових послуг.

Враховуючи вищевикладене, на даний час у органів досудового розслідування виникла необхідність у залученні спеціалістів та можливостей Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Московська, буд. 8, корпус 30, а також при необхідності Державної служби фінансового моніторингу України, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Білоруська, 24, з метою встановлення фактів порушення чинного законодавства України та встановлення ознак фіктивності емітентів та емітованих ними цінних паперів.

Рішенням НКЦПФР від 04.09.2012 №1178 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 24 вересня 2012 за № 1643/21955), затверджено порядок проведення перевірок діяльності емітентів цінних паперів, яким установлено єдиний механізм проведення Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі - Орган контролю) перевірок діяльності емітентів цінних паперів з питань дотримання вимог законодавства про цінні папери та/або акціонерні товариства шляхом проведення планових та позапланових виїзних і безвиїзних перевірок.

Заслухавши пояснення прокурора, який підтримав клопотання, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 6, 2, Розділу ІІ зазначеного Порядку, позапланові перевірки можуть проводитись НКЦПФР на виконання судових рішень, на вимогу правоохоронних органів та інших органів державної влади у межах повноважень, визначених законодавством.

У відповідності до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотання прокурора, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на вищевказаних положеннях закону, приходжу до висновку про наявність правових підстав для призначення позапланової перевірки емітентів, вказаних прокурором у клопотанні, з питань, зазначених в клопотанні органу досудового розслідування.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 93, 309, 376, 392 КПК України, ЗУ Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні , Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 04.09.2012 № 1178, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу управління нагляду за додержанням законів органами Державної фіскальної служби України Генеральної прокуратури України радника юстиції Стороженка С.В. про призначення позапланової перевірки,- задовольнити.

1. Призначити позапланову перевірку Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України, розташованою за адресою: м. Київ, вул. Московська, буд. 8, корпус 30, наступних підприємств-емітентів: АТ ЗНВКІФ ІНКО КАПІТАЛ (ЄДРПОУ 40035070), АТ ЗНВКІФ ОБРІЙ (ЄДРПОУ 39956099), ПАТ "ЦОН "НОРМА" (ЄДРПОУ 33545414), ПАТ "ЕКОКЛІН" (ЄДРПОУ 34964189), ТОВ "КУА "ПРОФІТ ІНВЕСТ"/ ЗНВПІФ "ГІПЕРІОН" (ЄДРПОУ 35197886), ТОВ КУА НЬЮ ЕССЕТ / ЗАКРИТИЙ ДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ПАЙОВИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК (ЄДРПОУ 35253505), ПАТ "КЕБО" (ЄДРПОУ 35557023), ПАТ СІАМ-КАПІТАЛ (ЄДРПОУ 35723951), ТОВ КОНСАЛТИНГОВИЙ БЛОК (ЄДРПОУ 35812784), ТОВ КУА РОСКАПІТАЛ ПЗНВІФ ПРОГРЕС (ЄДРПОУ 35851116), ПАТ "ВСЕСВІТ" (ЄДРПОУ 36291803), ПАТ "ЗНВКІФ "СТАНДАРТ ПРЕМІУМ" (ЄДРПОУ 36926999), ПАТ "АКВА ДІДЖИТАЛ" (ЄДРПОУ 37147673), ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ ІНСАЙТ ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ (ЗАКРИТИЙ ДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ПАЙОВИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД ІНСАЙТ АКТИВ ) (ЄДРПОУ 37148049), ТОВ ПРАВОВА ІНТЕРНЕТ АГЕНЦІЯ (ЄДРПОУ 37199775), ПАТ ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ (ЄДРПОУ 37499765), ПАТ "ЕЛІТ" (ЄДРПОУ 37500445), ПАТ "ЗНВКІФ "ПРИБУТКОВИЙ АКТИВ" (ЄДРПОУ 37782263), ПАТ ЗНВКІФ САНТІМ (ЄДРПОУ 38013503), ТОВ "КУА "АБСОЛЮТ КАПІТАЛ"/ ЗНВПІФ "АБСОЛЮТ АРГЕНТУМ" (ЄДРПОУ 38404576), ПАТ "ЕЛІТ ІНВЕСТ ПРОЕКТ" (ЄДРПОУ 38450233), ТОВ ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АКЦЕПТ (ЄДРПОУ 38451090), ПАТ "АКТИВ ГРУП КОНСАЛТИНГ" (ЄДРПОУ 38864788), ПАТ "АГРАРНИЙ ФОНД "УКРАЇНА" (ЄДРПОУ 38864809), ПАТ "ІК "СТАНДАРТ КЕПІТАЛ" (ЄДРПОУ 38864809), ПАТ "ТД ВІАН" (ЄДРПОУ 38864814), ПАТ ЗНВКІФ ГЛОБАЛ (ЄДРПОУ 38901520), ПАТ КІНГС АЙС (ЄДРПОУ 38933056), з метою встановлення фактів додержання або порушення чинного законодавства України в сфері регулювання ринку цінних паперів; встановлення ознак фіктивності емітентів та емітованих ними цінних паперів; з питань дотримання вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (тобто підтвердити або спростувати використання цінних паперів вказаних емітентів в операціях, направлених на легалізацію (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом, та маніпулювання цінами на фондовому ринку) у період з 01.01.2015 по 26.01.2017.

2. Проведення перевірки доручити службовим особам Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку України, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Московська, буд. 8, корпус 30, у разі необхідності до проведення перевірки залучити службових осіб Державної служби фінансового моніторингу України, ГУ БКОЗ СБ України та ГСУ НП України, у термін передбачений чинним законодавством України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя К.Е. Тарасюк

Дата ухвалення рішення10.02.2017
Оприлюднено19.02.2017
Номер документу64796866
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення позапланової перевірки

Судовий реєстр по справі —757/7992/17-к

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Горб Ірина Михайлівна

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Горб Ірина Михайлівна

Ухвала від 10.02.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

Ухвала від 10.02.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні