Ухвала
від 19.01.2017 по справі 757/3092/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/3092/17-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 січня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора відділу Генеральної прокуратури України радник юстиції ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за прокурора відділу управління нагляду за додержанням законів органами Державної фіскальної служби України Генеральної прокуратури України радник юстиції ОСОБА_3 про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу управління нагляду за додержанням законів органами Державної фіскальної служби України Генеральної прокуратури України радник юстиції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про надання дозволу на арешт майна, в обґрунтування якого зазначив наступне.

За змістом клопотання Головним слідчим управлінням НП України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000001331 від 27.05.2016 за фактами заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, створення та придбання невстановленими особами суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, а також вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно-небезпечного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, в особливо великому розмірі, з використанням ряду суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб упродовж 2013-2016 років на території м. Києва запровадила протиправний фінансовий механізм, направлений на незаконне переведення безготівкових грошових коштів у готівку, зменшення податкового навантаження на вітчизняні СГД, розкрадання державних/бюджетних коштів з використанням професійних учасників фондового ринку, а також проведення фіктивних операцій з цінними паперами з метою надання недостовірних відомостей щодо фінансового стану підприємств реального сектору економіки перед регулятором (формування статутного капіталу, формування резервів, прибуток, нормативи та ін.).

Так, членами злочинного угрупування, упродовж 2013-2016 років за попередньою змовою із службовими особами ПАТ «Банк Портал», ПАТ «Євробанк», ПАТ «КБ «Глобус» та інших банківських установ, шляхом проведення фіктивних фінансових операцій із залученням цінних паперів, організовано діяльність підприємств, які є професійними учасниками фондового ринку, вказаних слідчим у клопотанні, з метою сприяння підприємствам реального сектору економіки в мінімізації ними податкових зобов`язань, які підлягають сплаті до бюджету та переводу грошових коштів з безготівкової в готівкову форму.

Проведенні операції із залученням цінних паперів носять фіктивний характер, не мають під собою економічного змісту та вчиняються виключно з метою незаконного обготівкування коштів, ухилення від сплати податків, а також уникнення накладення органами державної влади штрафних санкцій у зв`язку з порушенням нормативних актів, які регулюють діяльність фінансових установ.

Отримані від вказаних незаконних операцій безготівкові кошти, організаторами оборудки переводяться на рахунки фізичних та юридичних осіб, відкритих у ПАТ «Банк Портал», ПАТ «Євробанк», ПАТ «КБ «Глобус», з яких вони знімаються готівкою, та за відрахування відповідних відсотків видаються представника підприємств реального сектору економіки.

При цьому, в порушення вимог діючого законодавства в сфері обігу цінних паперів та ліцензійних вимог, професійні учасники фондового ринку, які підконтрольні учасникам ОЗУ отримуючи кошти за цінні папери, з метою подальшого переведення їх у готівку нерідко перераховують їх на адресу СПД з ознаками фіктивності за товари, роботи та послуги.

Так, з метою прикриття незаконної діяльності членами організованого злочинного угрупування створено, придбано та організовано діяльність низки підконтрольних суб`єктів господарювання, а саме: ПП «Лазуліт-Інвест» (ЄДРПОУ 39914834), ТОВ «Твістер Констракшн» (ЄДРПОУ 39826628), ТОВ «ГОРТОРГ ЛТД» (раніше ТОВ «Гранд Медиа ЛТД») (ЄДРПОУ 39631168), ТОВ «Норда Торг» (ЄДРПОУ 39485314), ТОВ «Голд АБС» (ЄДРПОУ 39485246), ПП «Оіл Інвест» (ЄДРПОУ 40217689), ТОВ «Аерофінанс» (ЄДРПОУ: 39193246), ТОВ «Виноріка» (ЄДРПОУ 39245867), ТОВ «Пальміра-Капітал" (ЄДРПОУ 35264412), ТОВ «Смарт Форс» (ЄДРПОУ 40275426), ПП Каунташ (ЄДРПОУ 40303154), ПП «Авто-Технолоджи» (ЄДРПОУ 40308084) та інших, які зареєстровані на номінальних керівників та засновників, у тому числі із числа учасників злочинного угрупування, які фактично, реального відношення до їх діяльності та управління коштами на їх рахунках не мають.

Крім того, в зазначений час, члени цього ж злочинного угрупування, використовуючи вищевказані суб`єкти господарювання з ознаками фіктивності вчинили ряд фінансових операцій з коштами, отриманими внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, в особливо великому розмірі, у тому числі здійснили виведення коштів за кордон використовуючи юридичні особи-нерезиденти: «Ферандесса ЛТД» (податковий номер 10352759U, Кіпр) та «Самішера ЛТД» (податковий номер 10352760U, Кіпр).

Дії групи осіб, які використовуючи підконтрольні їм фіктивні підприємства та здійснюють незаконну діяльність кваліфіковано за ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України. Відповідно до ст.12 КК України за сукупністю дані злочини є особливо тяжкими.

Схема незаконної діяльності, що досліджується в кримінальному провадженні полягає в купівлі підприємствами-замовниками протиправних фінансових послуг (підприємства реального сектору економіки, які зацікавлені в незаконній мінімізації податкових платежів, обготівкуванні грошових коштів та маскуванні протиправних оборудок) у професійних учасників фондового ринку «технічних цінних паперів». У подальшому, після низки фінансових операцій, вказані кошти обготівковуються.

Для проведення вказаної протиправної діяльності були використані професійні учасники фондового ринку, вказані слдчим у клопотанні, що діяли від імені низки підконтрольних членам злочинного угрупування юридичних осіб, які виступали у якості покупців та продавців технічних цінних паперів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що професійні учасники фондового ринку, задіяні у вищевказаному протиправному механізмі здійснювали купівлю-продаж «технічних цінних паперів» для підприємств-замовників протиправних фінансових послуг, вказаних слідчим у клопотанні.

Окрім цього, досудовим слідством було встановлено, що в протиправних фінансових операціях використовувалися реквізити та цінні папери емітентів, вказаних слідчим у клопотанні.

В ході досудового розслідування встановлено чисельні факти та ознаки безпосереднього задіяння вказаних емітентів цінних паперів та професійних учасників ринку цінних паперів, в діяльності «конвертаційного центру», не виконання ними положень Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.2014 № 1702-VII (далі Закон).

Вищевказані цінні папери, були предметом протиправної діяльності невстановленої групи осіб щодо сприяння суб`єктам підприємницької діяльності мінімізації ними податкових зобов`язань, розкрадання державного майна, нажиті злочинним шляхом та можуть бути засобами розкриття злочину та виявлення винних осіб та в подальшому визнані речовими доказами по кримінальному провадженню, а також з метою забезпечення можливої конфіскації майна та цивільного позову.

Орган досудового розслідування вважає, що в матеріалах кримінального провадження наявна справжня потреба в накладені арешту, а саме забороні у вигляді внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів або до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів певного емітента або певного власника на строк до усунення порушень, що стали підставою для прийняття такого рішення, оскільки майно, а саме вищевказані цінні папери, які були предметом протиправної діяльності, на які накладено заборону у вигляді внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів певного власника на строк до усунення порушень, тобто прийняття рішення в кримінальному провадженні, відповідає критеріям ст. 167 КПК України, а саме вони є предметом кримінального правопорушення. Санкцією ст. 209 КК України передбачено конфіскація коштів або іншого майна, одержаних злочинним шляхом.

З урахуванням вказаних обставин та з метою попередження незаконного відчуження майна чи інших негативних наслідків, які можуть перешкодити проведенню всебічного та повного досудового розслідування, зважаючи на те, що в даному випадку обмеження права власності є розумним і спів розмірним завданням кримінального провадження, орган досудового розслідування вважає за необхідне накласти арешт, а саме заборонити внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів певного власника на строк до усунення порушень, тобто прийняття рішення в кримінальному провадженні.

В той самий час не застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешту в частині заборони внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів певного власника, може в подальшому перешкодити кримінальному провадженню.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

У відповідності до ч. 3 ст. 170 КПК України, є достатні підстави вважати, що зазначені цінні папери, відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Крім того, арешт, а саме заборона у вигляді внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів певного власника, відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 170 КПК України, надасть можливість здійснити забезпечення конфіскації майна як виду покарання, оскільки санкцією ч. 3 ст. 209 КК України передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до п`ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Крім того, накладення арешту у вигляді заборони внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів певного власника, відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 170 КПК України надасть можливість відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення.

Згідно ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав і просив задовольнити

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання прокурора розглядається без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

При вирішенні зазначеного клопотання слідчий суддя виходив із наступного:

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Зважаючи на викладене, враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає положенням ст. ст. 167, 170, 171 КПК України, приходжу до висновку про наявність правових підстав для накладення арешту на майно, а саме забороні внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів певного власника на строк до усунення порушень, тобто прийняття рішення в кримінальному провадженні з метою уникнення внесення незаконних змін до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів певного власника та збереження речових доказів, а також подальшої конфіскації майна.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 131, 132, 171173, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу управління нагляду за додержанням законів органами Державної фіскальної служби України Генеральної прокуратури України радник юстиції ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на майно, в частині заборони Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку України (м. Київ, вул. Московська, буд.8, корп. 30) внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів наступних емітентів:

АТ«ЗНВКІФ «ІНКО КАПІТАЛ» (ЄДРПОУ 40035070)

АТ«ЗНВКІФ «ОБРІЙ» (ЄДРПОУ 39956099)

ПАТ "ЦОН "НОРМА" (ЄДРПОУ 33545414)

ПАТ "ЕКОКЛІН" (ЄДРПОУ 34964189)

ТОВ "КУА "ПРОФІТ ІНВЕСТ"/ ЗНВПІФ "ГІПЕРІОН" (ЄДРПОУ 35197886)

ТОВ «КУА «НЬЮ ЕССЕТ»/ ЗАКРИТИЙ ДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ПАЙОВИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД «ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК» (ЄДРПОУ 35253505)

ПАТ "КЕБО" (ЄДРПОУ 35557023)

ПАТ «СІАМ-КАПІТАЛ» (ЄДРПОУ 35723951)

ТОВ «КОНСАЛТИНГОВИЙ БЛОК» (ЄДРПОУ 35812784)

ТОВ «КУА «РОСКАПІТАЛ» ПЗНВІФ «ПРОГРЕС» (ЄДРПОУ 35851116)

ПАТ "ВСЕСВІТ" (ЄДРПОУ 36291803)

ПАТ "ЗНВКІФ "СТАНДАРТ ПРЕМІУМ" (ЄДРПОУ 36926999)

ПАТ "АКВА ДІДЖИТАЛ" (ЄДРПОУ 37147673)

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ « ІНСАЙТ ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ» (ЗАКРИТИЙ ДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ПАЙОВИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД «ІНСАЙТ АКТИВ») (ЄДРПОУ 37148049)

ТОВ «ПРАВОВА ІНТЕРНЕТ АГЕНЦІЯ» (ЄДРПОУ 37199775)

ПАТ «ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ» (ЄДРПОУ 37499765)

ПАТ "ЕЛІТ" (ЄДРПОУ 37500445)

ПАТ "ЗНВКІФ "ПРИБУТКОВИЙ АКТИВ" (ЄДРПОУ 37782263)

ПАТ «ЗНВКІФ «САНТІМ» (ЄДРПОУ 38013503)

ТОВ "КУА "АБСОЛЮТ КАПІТАЛ"/ ЗНВПІФ "АБСОЛЮТ АРГЕНТУМ" (ЄДРПОУ 38404576)

ПАТ "ЕЛІТ ІНВЕСТ ПРОЕКТ" (ЄДРПОУ 38450233)

ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «АКЦЕПТ» (ЄДРПОУ 38451090)

ПАТ "АКТИВ ГРУП КОНСАЛТИНГ" (ЄДРПОУ 38864788)

ПАТ "АГРАРНИЙ ФОНД "УКРАЇНА" (ЄДРПОУ 38864809)

ПАТ "ІК "СТАНДАРТ КЕПІТАЛ" (ЄДРПОУ 38864809)

ПАТ "ТД ВІАН" (ЄДРПОУ 38864814)

ПАТ «ЗНВКІФ «ГЛОБАЛ» (ЄДРПОУ 38901520)

ПАТ «КІНГС АЙС» (ЄДРПОУ 38933056),

відповідно до рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України № 1133 від 22.11.2016.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.01.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу64797133
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —757/3092/17-к

Ухвала від 19.01.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні