Рішення
від 16.02.2017 по справі 925/94/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" лютого 2017 р. Справа № 925/94/17

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Кенкеч О.С., у відкритому судовому засіданні у приміщенні господарського суду розглянув справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю ФОРЕСТ ТРЕЙД УКРАЇНА , м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 52

до державного підприємства Канівське лісове господарство , Черкаська область, Канівський район, с. Литвинець, вул. Лісна, 1-а

про зобов'язання виконати умови договору купівлі-продажу в натурі,

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - за довіреністю;

від відповідача: не з'явився.

Товариство з обмеженою відповідальністю ФОРЕСТ ТРЕЙД УКРАЇНА звернулось в господарський суд Черкаської області з позовом до державного підприємства Канівське лісове господарство , в якому просить суд зобов'язати відповідача ДП Канівське ЛГ виконати умови договору купівлі-продажу необробленої деревини №03л/13-16 від 10.09.2016р. в натурі та поставити позивачу товар - деревину дров'яну для технологічних потреб для ВТП, ГОСТ-ТТУ56.196-96, породи -дуб, діаметром 26-35 см., довжиною 2 м, об'ємом 20 м 3 вартістю з ПДВ за 1 м 3 - 840 грн. на загальну суму (з ПДВ) - 16 800 грн., та відшкодування судових витрат.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю з підстав, викладених в позовній заяві, та просив позов задовольнити. Вказав, що всупереч умовам договору відповідач не виконав в строк свій обов'язок щодо поставки товару, жодного повідомлення про дату поставки товару та виставлення відповідного рахунку на його передоплату позивачем отримано не було. Будь-яких підтверджень надсилання відповідачем та отримання позивачем таких повідомлень не існує.

Відповідач представника у судове засідання вдруге не направив, подав до суду клопотання від 15.02.2017р. про відкладення розгляду справи, в якому зазначив, що позовні вимоги не визнає та просить суд повністю відмовити в їх задоволенні.

Нез'явлення представника відповідача у судове засідання не перешкоджає розгляду справи по суті за наявними доказами відповідно до вимог ст. 75 Господарського процесуального кодексу України. Адреса відповідача в позовній заяві та місце проведення господарської діяльності відповідачем відповідає адресі, вказаній в реєстраційних документах відповідача та у витягу з ЄДР.

Інших доказів та документів сторонами не подано.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлені та перевірені доказами такі взаємовідносини сторін та обставини.

10.09.2016р. між державним підприємством Канівське лісове господарство (далі - Продавець, відповідач по справі), в особі директора ОСОБА_2, який діє на підставі Статуту, та товариством з обмеженою відповідальністю ФОРЕСТ ТРЕЙД УКРАЇНА (далі - Покупець, позивач по справі), в особі уповноваженої особи ОСОБА_3, який діє на підставі Статуту, було укладено договір купівлі-продажу необробленої деревини №03л/13-16 (далі - Договір, а.с. 8-10), за умовами якого за результатами проведення загального аукціону із продажу ресурсів необробленої деревини заготівлі 4 кварталу 2016 року, який відбувся 10 вересня 2016р., Продавець передає у власність на умовах франко-склад Продавця (франко-нижній, франко-проміжний, франко-верхній) деревина дров'яна для технологічних потреб для ВТП /лот. №42.1/ (п. 1.1. Договору, а.с. 8).

Відповідно до п. 1.2. Договору на підставі п. 1.3. Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, затвердженої наказом Держкомлісгоспу України від 19.02.2007р. №42 (зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.02.2007р. за №164/13431) продавець продає, а покупець придбаває товар для власної переробки.

Відповідно до п. 1.3. Договору право власності на майно переходить до Покупця з моменту повної оплати Продавцю вартості купленого на аукціоні товару та підписання акта його приймання-передачі.

Відповідно до п.п. 12.1, 12.2, 12.3 Договору цей договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та його скріплення печатками Сторін. Даний договір діє з 01 жовтня 2016р. по 31 грудня 2016р. Закінчення строку цього Договору не звільняє Сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього Договору.

Відповідно до Додатку №1 Графік поставки необробленої деревини до Договору (а.с. 11) поставка товару на користь товариства з обмеженою відповідальністю ФОРЕСТ ТРЕЙД УКРАЇНА повинна відбутись в період 4 кварталу 2016р.

Відповідно до п. 6.2. Договору не пізніше ніж за 3 доби до передачі товару Продавець повідомляє Покупця про дату та місце поставки.

Відповідно до п.7.1 Договору Продавець виставляє рахунок-фактуру на оплату товару за 3 робочих дні до дати узгодженої поставки. Платіж (передоплата 100% вартості) здійснюється шляхом банківського переказу коштів на розрахунковий рахунок Продавця за кожну партію товару, згідно виставленого рахунку-фактури протягом 3-х робочих днів з дати пред'явлення рахунку до сплати.

З доводів представника позивача, Відповідачем було нівельовано свій обов'язок, щодо поставки товару, жодного повідомлення про дату поставки товару та виставлення відповідного рахунку на його передоплату Позивачем товариству з обмеженою відповідальністю ФОРЕСТ ТРЕЙД УКРАЇНА отримано не було. Будь-яких підтверджень надсилання Продавцем та отримання Покупцем таких повідомлень не існує.

В свою чергу, товариство з обмеженою відповідальністю ФОРЕСТ ТРЕЙД УКРАЇНА неодноразово підтверджував перед Відповідачем намір виконати свої зобов'язання за Договором №03л/13-16 від 10.09.2016р, а саме прийняти та оплатити товар, в усному порядку та шляхом надсилання на адресу Відповідача письмових повідомлень, з підтвердженням готовності проведення відбору товару у визначену Продавцем дату та гарантування його оплати згідно умов Договору.

Неодноразові перемовини співробітників Позивача з державним підприємством Канівське лісове господарство з приводу проведення відбору зазначеного вище товару результатів не дали. За твердженням керівництва ДП Канівське лісове господарство зазначеного товару в розпорядженні продавця немає. Термін його надходження - невідомий.

З доводів представника позивача, ДП Канівське лісове господарство грубо порушило договірні домовленості, що виразилось у відсутності товару й на момент направлення даної позовної заяви до суду - деревини дров'яної для технологічних потреб для ВТП, ГОСТ - ТТУ56.196-95, породи - дуб, діаметром 26-35 см, довжиною 2 м, об'ємом 20 м 3 , вартістю (з ПДВ) за 1м 3 - 840 грн., на загальну суму (з ПДВ) - 16 800 грн.

Невиконання Відповідачем взятих на себе зобов'язань стало підставою звернення Позивача до суду для захисту порушеного права та примусу до виконання умов договору купівлі-продажу в натурі.

Оцінюючи зібрані докази в їх сукупності та за своїм внутрішнім переконанням, враховуючи пояснення представника позивача, господарський суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог з таких правових підстав та мотивів.

У відповідності з положеннями постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012р. №6 Про судове рішення рішення з господарського спору повинно прийматись у відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з'ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.

Сторони за договором є суб'єктами господарювання та самостійними юридичними особами, що підтверджено витягами з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Згідно ч. 3 ст. 5 Господарського кодексу України (далі - ГК України) суб'єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання повинні здійснювати свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

Частина 2 ст. 13 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачає зобов'язання особи при здійсненні своїх прав утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб.

Між сторонами виникли та існують договірні відносини купівлі - продажу необробленої деревини на підставі письмового строкового оплатного двостороннього консенсуального договору.

Місце проведення господарської діяльності сторін відповідає місцю їх реєстрації згідно даних ЄДРПОУ - положення ст. 93 ЦК України.

За правовою природою договір купівлі-продажу необробленої деревини №03л/13-16 від 10.09.2016р. відповідає вимогам ст. 655 ЦК України, якою встановлено, що одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві) та отримати гроші, а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ч.1 ст. 173 ГК України зобов'язання, що виникає між суб'єктами господарювання, в силу якого один суб'єкт зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта, або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку, є господарським зобов'язанням.

Згідно ч. 1 ст. 174 ГК України господарські зобов'язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Суд вважає, що сторонами досягнуто згоди по всіх істотних умовах договору. Договір купівлі-продажу необробленої деревини №03л/13-16 від 10.09.2016р. не заперечений сторонами, не визнаний судом недійсним та не розірваний в установленому порядку. Суд також враховує презумпцію правомірності правочину (положення ст. 204 ЦК України).

Згідно ст. 629 ЦК України, встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Суд враховує, що строк договору не завжди збігається зі строком виконання зобов'язання.

Згідно ст. 610 ЦК України порушення зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно ст. 663 ЦК України визначено, що продавець зобов'язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень ст. 530 цього Кодексу.

Таким чином, двосторонній характер договору купівлі-продажу зумовлює взаємне виникнення у кожної зі сторін прав та обов'язків. Тобто, з укладенням такого договору продавець приймає на себе обов'язок передати покупцеві певну річ і водночас набуває права вимагати її оплати, а покупець у свою чергу зобов'язаний здійснити оплату придбаної речі та з водночас набуває права вимагати від продавця її передачі.

Відповідно до ст.ст. 525, 526, 530 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

Відповідач не довів наявності вимог до позивача про оплату сформованої партії товару. Натомість позивач належними чином і в установленому порядку доводить відсутність повідомлень відповідача про формування партії товару на відвантаження та готовність відвантажити товар покупцю в установлений строк.

Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Обов'язок доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб'єктивного права.

Суд критично оцінює доводи відповідача про відправлення позивачу рахунку на оплату та не враховує їх при прийнятті рішення, оскільки подана відповідачем копія скрін-шоту сторінки електронної пошти не дає можливості перевірити призначення платежу та платника даного рахунку на оплату, та не містить доказів відправлення позивачу даного рахунку засобами електронного зв'язку.

Позивач самостійно визначив предмет спору та способи доказування.

Позивач правомірно звернувся до господарського суду з вимогами та просить зобов'язати відповідача вчинити дію - виконати умови спірного договору та поставити позивачу деревину дров'яну для технологічних потреб для ВТП, ГОСТ - ТТУ56.196-95, породи - дуб, діаметром 26-35 см, довжиною 2 м, об'ємом 20 м 3 , вартістю з ПДВ за 1м 3 - 840 грн., на загальну суму з ПДВ - 16 800 грн. Позов підлягає до задоволення.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати належить покласти на Відповідача та стягнути на користь Позивача 1600 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст. 49, 82, 84, 85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Зобов'язати державне підприємство Канівське лісове господарство (Черкаська область, Канівський район, с. Литвинець, вул. Лісна, 1-а, код ЄДРПОУ 00993352, номер рахунку в банку невідомий) вчинити дію - виконати умови договору купівлі-продажу необробленої деревини №03л/13-16 від 10.09.2016р. в натурі та поставити товариству з обмеженою відповідальністю ФОРЕСТ ТРЕЙД УКРАЇНА (м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 52, код ЄДРПОУ 40374932, номер рахунку в банку невідомий) товар - деревину дров'яну для технологічних потреб для ВТП, ГОСТ-ТТУ56.196-96, породи -дуб, діаметром 26-35 см., довжиною 2 м, об'ємом 20 м 3 вартістю (з ПДВ) за 1 м 3 - 840 грн. на загальну суму (з ПДВ) - 16 800 грн.

Стягнути з державного підприємства Канівське лісове господарство , Черкаська область, Канівський район, с. Литвинець, вул. Лісна, 1-а, код ЄДРПОУ 00993352, номер рахунку в банку невідомий

на користь товариства з обмеженою відповідальністю ФОРЕСТ ТРЕЙД УКРАЇНА , м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 52, код ЄДРПОУ 40374932, номер рахунку в банку невідомий

1600 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня прийняття рішення. Сторони у справі протягом цього строку мають право подати апеляційну скаргу до апеляційного суду на вказане рішення через Господарський суд Черкаської області.

Повне рішення складено 17.02.2017р.

Суддя Г.М. Скиба

Дата ухвалення рішення16.02.2017
Оприлюднено21.02.2017
Номер документу64801663
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання виконати умови договору купівлі-продажу в натурі

Судовий реєстр по справі —925/94/17

Рішення від 16.02.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 09.02.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 26.01.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні