Ухвала
від 09.02.2017 по справі 369/13/17
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/13/17

Провадження № 1-кп/369/187/17

УХВАЛА

Іменем України

09.02.2017 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України у кримінальному провадженні 12016000000000548 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Мироцьке Києво-Святошинського району Київської області, який має повну середню освіту, не одружений, не працює, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч.1 ст. 205 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Органом досудового розслідування ОСОБА_5 повідомлено про підозру в співучасті у формі пособництва, яке полягало у наданні засобів та усуненні перешкод, сприянні вчиненню фіктивного підприємництва, тобто створенню суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, за наступних обставин.

Приблизно у середині липня 2013 року ОСОБА_5 , перебуваючи в м.Буча Київської області, зустрів раніше наглядно знайому йому особу на ім`я ОСОБА_6 . Останній, маючи намір, спрямований на здійснення фіктивного підприємництва з метою прикриття злочинної діяльності, спрямованої на надання послуг легальним платникам податків з ухилення від сплати податків та отримання кредитних коштів у ПАТ«Міський комерційний банк», запропонував ОСОБА_5 за грошову винагороду в сумі 2500грн. здійснити придбання суб`єкту підприємницької діяльності, де його буде призначено на посаду директора, без подальшого здійснення будь-якої господарської діяльності від імені товариства, на що ОСОБА_5 погодився.

В середині липня 2013 року на прохання особи на ім`я ОСОБА_7 прибув в м.Київ до станції метро «Житомирська», де на нього чекала особа на ім`я ОСОБА_6 .

У подальшому ОСОБА_5 за вказівкою особи попрямував до офісного приміщення в будинку поблизу станції метро «Житомирська», де ОСОБА_5 , будучи без відповідної освіти та досвіду роботи, перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, не маючи засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього одноособового учасника та власника підприємства, а також дій спрямованих на прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, які після перереєстрації ТОВ «УКРВІКНОПРОМ» мали намір незаконно здійснювати діяльність від його імені, відповів згодою на придбання та перереєстрацію суб`єкту господарювання на своє ім`я, тим самим вступивши у попередню змову з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_6 .

Діючи в порушення встановленого законодавством порядку здійснення підприємницької діяльності, усупереч законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме:

1.Ст.ст. 19, 56,57,58,65,89 Господарського кодексу України (№ 346-IV від 16.01.2003 із змінами та доповленнями),

2.Ст.ст. 81,87,89 Цивільного кодексу України (№435-IV від 16.01.2003 із змінами та доповленнями),

3.Ст.ст. 8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» (№ 755-ІV від 15.05.2003 року із змінами та доповленнями),

З метою реалізації злочинного умислу на придбання суб`єкту підприємницької діяльності та прикриття незаконної діяльності ОСОБА_5 , бажаючи одержати грошову винагороду за пособництво у придбанні фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності, в той самий день, в офісному приміщенні в будівлі поблизу станції метро «Житомирська» у м. Києві, надав невстановленій особі на ім`я ОСОБА_6 копії свого паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів підприємства.

У подальшому, того ж дня, у вказаному офісному приміщенні невстановлені особи, використовуючи паспортні дані ОСОБА_5 , виготовили реєстраційні та установчі документи ТОВ«УКРВІКНОПРОМ», необхідні для перереєстрації підприємства в державних установах, у яких ОСОБА_5 був зазначений, як одноособовий учасник вказаного підприємства.

ОСОБА_5 , перебуваючи у тому ж офісному приміщенні, за вказівкою невстановленої особи на ім`я ОСОБА_6 , діючи умисно, за попередньою змовою з останнім, підписав установчі документи ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» та надав їх особі на ім`я ОСОБА_6 , відповідно до яких ОСОБА_5 з 23.07.2013 ставав одноособовим володільцем частки статутного капіталу ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» у розмірі 100 % та директором вказаного товариства. Вчиняючи перелічені дії, ОСОБА_5 усвідомлював, що перереєстроване на його ім`я підприємство буде використовуватись для прикриття незаконної діяльності невстановленими слідством особами, тим самим незаконно набувши статус його власника та одноособового учасника, придбав суб`єкт підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи, що фактично не буде здійснювати легальну фінансово-господарську діяльність від імені ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» як власник та керівник підприємства, а надасть можливість невстановленим особам використовуючи реквізити підприємства документально оформлювати неіснуючі операції пов`язані з наданням послуг, робіт, поставкою товарів, які фактично не мали місце, а будуть відображатись лише документально з метою незаконного формування валових витрат та завищення податкового кредиту з ПДВ іншим підприємствам та сприяти їм в подальшому ухиленні від сплати податків та отримання кредитних коштів у ПАТ «Міський комерційний банк».

30.07.2013, невстановленими досудовим розслідуванням особами, з метою доведення свого злочинного умислу до кінця, у приміщенні Реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області за адресою: Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с.Петропавлівська Борщагівка, вул.Ярослава Мудрого, буд. 1-А, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 ,від якого отримали попередньо складені у встановленій формі установчі та реєстраційні документи про придбання ОСОБА_9 суб`єкту підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ«УКРВІКНОПРОМ», а саме реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 30.07.2013, Наказ №3 про призначення на посаду директора від 24.07.2013, нову редакцію статуту ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» в редакції від 30.07.2013, а також Протокол №5 Реєстр учасників загальних зборів ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» (код ЄДРПОУ 33597551) від 23.07.2013, які були підписані від імені ОСОБА_5 , здійснили державну перереєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» у вказаному відділі державної реєстрації.

Крім того, 13.11.2013, невстановленими досудовим розслідуванням особами, з метою доведення свого злочинного умислу до кінця, перебуваючи на території Київської області, а саме у приміщенні Реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області, що знаходиться за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с.Петропавлівська Борщагівка, вул.Ярослава Мудрого, буд. 1-А, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 ,від якого отримали від останнього попередньо складені у встановленій формі документи про внесення змін до установчих документів суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ«УКРВІКНОПРОМ», а саме реєстраційну картку про проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи від 13.11.2013, протокол № 7 Загальних зборів учасників ТОВ «УКРВІКНОПРОМ» від 11.11.2013, а також нову редакцію статуту ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» в редакції від 13.11.2013, які були підписані ОСОБА_5 , здійснили внесення змін до установчих документів суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» у вказаному відділі державної реєстрації.

У подальшому, точного часу та дат не встановлено, ОСОБА_5 на прохання невстановленої особи на ім`я ОСОБА_6 , двічі прибув до приміщення ПАТ «Міський комерційний банк», що за адресою: м. Київ, вул.Мечникова, 2?А, де за вказівкою та у супроводі особи на ім`я ОСОБА_6 підписав документів від імені директора ТОВ «УКРВІКНОПРОМ», не знайомлячись з їх змістом та після підписання указаних документів, покинувши приміщення ПАТ«Міський комерційний банк» отримав від особи на ім`я Костянтин кошти у сумі 2500 грн., тим самим довівши свій злочинний умисел, спрямований на пособництво у придбанні суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» (код ЄДРПОУ 33597551) з метою прикриття незаконної діяльності до кінця.

ОСОБА_5 , діючи згідно з відведеною йому роллю, вчинив дії, які порушують публічний порядок державної реєстрації, придбання та перереєстрації суб`єктів господарювання та заняття підприємницькою діяльністю, передбачений законодавством України, при цьому він реально усвідомлював, що надає невстановленим досудовим слідством особам, які не мають до її підприємства жодного законного стосунку, можливість фактичного управління підприємством від його імені, оскільки не збирався займатися фінансово-господарською діяльністю та придбав і перереєстрував ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» виключно на прохання невстановленої в ході досудового слідства особи за грошову винагороду з метою прикриття незаконної діяльності вищевказаних невстановлених осіб. При цьому ОСОБА_5 та невстановлені в ході досудового слідства особи робили все від них залежне, щоб ніхто з посадових осіб державних органів, що здійснили державну реєстрацію змін на підприємстві, не звинуватили останніх у фіктивному підприємництві та не завадили у доведенні злочинного наміру до кінця.

У результаті, ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» (код ЄДРПОУ 33597551) незаконно набуло цивільні права та обов`язки юридичної особи, так як в порушення порядку його придбання та перереєстрації фактично стало фіктивним суб`єктом підприємницької діяльності і не мало права здійснювати свою діяльність через керівні органи.

ОСОБА_5 продовжував залишатися одноособовим учасником та директором ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» (код ЄДРПОУ 33597551) до 26.12.2014, при цьому реального відношення до діяльності підприємства не мав, оскільки придбав та перереєстрував на своє ім`я підприємство з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, при цьому продовжував своїми діями створювати видимість законної діяльності підприємства, не маючи відношення до фактичної їх діяльності, оскільки не виконував функцій директора та керівника підприємства.

Незаконна діяльність ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» (код ЄДРПОУ 33597551) полягала у тому, що невстановлені досудовим розслідуванням особи, використовуючи реквізити зазначеного підприємства, а також його розрахункові рахунки та печатку, здійснювали незаконну діяльність, яка полягала в документальному оформленні неіснуючих операцій з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) на адресу підприємств контрагентів, а також отриманні та неповерненні кредитних коштів у ПАТ«Міський комерційний банк».

Після документального оформлення неіснуючих операцій з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) такі документи передавались замовникам «послуг» (підприємствам вигодонабувачам) з метою ухилення від оподаткування, шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та завищення валових витрат з податку на прибуток.

Крім того, ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» (код ЄДРПОУ 33597551) отримано кредитні кошти у ПАТ «Міський комерційний банк» які не повернуто.

До суду надійшло клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків давності, передбачених ст. 49 КК України.

В клопотанні наведені докази, якими підтверджується винуватість ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого йому злочину, а саме: статутні документи ТОВ «УКРВІКНОПРОМ» (код ЄДРПОУ 33597551), згідно яких ОСОБА_5 став засновником товариства; реєстраційна картка про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців від 30.07.2013; наказ № 3 про призначення на посаду директора ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» ОСОБА_5 від 24.07.2013; протокол № 5 реєстру учасників загальних зборів ТОВ«УКРВІКНОПРОМ» від 23.07.2013; статут ТОВ «УКРВІКНОПРОМ», який зареєстрований державним реєстратором за номером 13391050012006422; реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «УКРВІКНОПРОМ» від 13.11.2013; протокол № 7 Загальних зборів учасників ТОВ «УКРВІКНОПРОМ» від 11.11.2013; статут ТОВ «УКРВІКНОПРОМ», який зареєстрований державним реєстратором за номером 13391050013006422; висновок експерта № 19/4-05/630 від 09.11.2016, відповідно до якого підписи від імені ОСОБА_5 в графах «Сторінку заповнив» реєстраційної картки форми 3 ТОВ «УКРВІКНОПРОМ» від 13.11.2013, в протоколі № 7 реєстру учасників загальних зборів ТОВ «УКРВІКНОПРОМ» від 11.11.2013, в графі «Підпис засновника» статуту ТОВ «УКРВІКНОПРОМ» від 13.11.2013, виконані ОСОБА_5 .

В судовому засіданні підозрюваний визнав себе винним у вчиненні інкримінованого йому злочину та підтвердив правильність викладення обставин вчинення ним злочину, зазначених у клопотанні, підтвердив факт повідомлення йому про підозру та роз`яснення йому суті підозри, підтвердив розуміння ним підстав звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності і усвідомлення ним свого права заперечувати про закриття кримінального провадження з цієї підстави. Просив задовольнити клопотання прокурора про закриття кримінального провадження та звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строку давності.

Вивчивши клопотання, вислухавши підозрюваного, захисника та думку прокурора, які просили задовольнити клопотання, суд дійшов до висновку, що кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 підлягає закриттю, а він звільненню від кримінальної відповідальності згідно ст. 49 КК України, з наступних підстав.

Відповідно до ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до набрання вироком законної сили минули два роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Частиною першою ст. 205 КК України передбачено покарання у виді штрафу від п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно ст. 12 КК України злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м`яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто, відповідно ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 1 ст. 205 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

Таким чином, ОСОБА_5 , який органом досудового слідства підозрюється у вчиненні злочину невеликої тяжкості, який вважається закінченим з 30 липня 2013 року (дати державної реєстрації змін до установчих документів, а саме - зміни власника ТОВ «УКРВІКНОПРОМ»), проти закриття відносно нього кримінального провадження за нереабілітуючих підстав не заперечує, підлягає звільненню від кримінальної відповідальності в порядку та на умовах визначених Законом.

Враховуючи наведене, керуючись ч. 1 ст. 49 КК України та ст. 288 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 у зв`язку із закінченням строків давності.

ОСОБА_5 звільнити від кримінальної відповідальності, кримінальне провадження за обвинуваченням його у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч.1 ст. 205 КК України закрити у зв`язку із закінченням строку давності.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Київської області через Києво-Святошинський районний суд Київської області протягом семи днів з дня її винесення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.02.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу64814530
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Мироцьке Києво-Святошинського району Київської області, який має повну середню освіту, не одружений, не працює, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч.1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —369/13/17

Ухвала від 09.02.2017

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Бурбела Ю. С.

Ухвала від 04.01.2017

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Бурбела Ю. С.

Ухвала від 04.01.2017

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Бурбела Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні