Ухвала
від 20.02.2017 по справі 537/597/17
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-кс/537/103/2017

Справа № 537/597/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.02.2017 року слідчий суддя Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області ОСОБА_1, при секретарі Головньовій Л. М., за участю прокурора - Романова Я. В., розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді звернувся прокурора Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_2 із клопотанням про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Кременчуцького медичного комунального підприємства по профілактичній дезінфекції № 1, ЄДРПОУ 21071211, юридична адреса: м. Кременчук, вул. І. Приходька, 55.

На обґрунтування вказаного вище клопотання прокурор зазначив, що Кременчуцькою місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42017171090000003 від 04.01.2017, що перебуває у провадженні СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області, за фактом незаконного укладання службовими особами Кременчуцького медичного комунального підприємства по профілактичній дезінфекції № 1 (далі - КМКП Профдезінфекція № 1 ) договору оренди нежитлового приміщення підприємства з ТОВ Фірма Профдезінфекція № 1 , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що 01.07.2016 завідуючим КМКП Профдезінфекція № 1 ОСОБА_3 укладено договір оренди нежитлового приміщення підприємства з ТОВ Фірма Профдезінфекція № 1 , засновником якого, згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є його дружина - ОСОБА_4, підписантом його син - ОСОБА_5, а він - директором.

Згідно умов договору, вартість орендної плати за користування приміщенням становить усього 600 гривень на рік.

Допитай в якості свідка заступник начальника Управління майном Полтавської обласної ради ОСОБА_6 повідомив, що в листопаді 2016 року перебував у м. Кременчуці на КМКП Профдезінфекція № 1 , у складі комісії з припинення даного підприємства, для проведення інвентаризації. Під час перевірки документів фінансово-господарської діяльності підприємства, комісією виявлено факт передачі в оренду частини нежитлового приміщення підприємства - ТОВ Фірма Профдезінфекція № 1 , при чому договір оренди майна складений із порушенням вимог чинного законодавства, а саме: не проведено експертно-грошову оцінку майна при здачі його в оренду, не проведено конкурс щодо здачі майна в оренду, договір оренди майна не погоджувався із Управлінням майном та Департаментом охорони здоров'я Полтавської обласної ради, а вартість орендної плати суттєво занижена.

Наразі виникла необхідність у документальній і фактичній перевірці окремих питань фінансово-господарської діяльності КМКП Профдезінфекція № 1 для підтвердження фінансово-господарських відносин між КМКП Профдезінфекція № 1 та ТОВ Фірма Профдезінфекція № 1 , встановлення можливих порушень при наданні ТОВ Фірма Профдезінфекція № 1 нежитлового приміщення КМКП Профдезінфекція № 1 та розміру збитків, завданих діями завідуючого підприємством КМКП Профдезінфекція № 1 ОСОБА_3, у зв'язку з чим прокурор звернувся з даним клопотанням.

Прокурор в судовому засіданні, дане клопотання та його мотиви підтримав в повному обсязі, посилаючись на викладені у ньому обставини.

Вислухавши ініціатора клопотання, вивчивши представлені в суд матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно до ч. 1 ст. 1 КПК України, порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 3 КПК України, кримінальне провадження - досудове розслідування і судове провадження, процесуальні дії у зв'язку із вчиненням діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність.

Пунктом 18 ч.1 ст.3 КПК України передбачено, що слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.1 ст.9 КПК України, під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов'язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

За змістом ч.3 ст.9 КПК України закони та інші нормативно-правові акти України, положення яких стосуються кримінального провадження, повинні відповідати цьому Кодексу. При здійсненні кримінального провадження не може застосовуватися закон, який суперечить цьому Кодексу

Статтею 26 ч.3 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Згідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 40 КПК України, слідчий уповноважений: звертатися за погодженням із прокурором до слідчого судді з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення слідчих (розшукових) дій та не глас них слідчих (розшукових) дій.

Призначення проведення позапланової виїзної ревізії не є ні заходом забезпечення кримінального провадження, ні слідчою (розшуковою) дією, ні негласною слідчою (розшуковою) дією, з клопотаннями про проведення яких вправі звертатись прокурор до слідчого судді.

Положення КПК України не відносять до компетенції слідчого судді вирішення питання щодо призначення проведення виїзної ревізії, а ст. 132 КПК України не передбачає такого заходу кримінального провадження, не регламентує порядок розгляду таких клопотань, обсяг доказування при розгляді такого клопотання, критерії, за якими слідчий суддя повинен визначати достатність підстав для призначення даної ревізії.

Прокурор, звертаючись до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення виїзної ревізії, належним чином не обґрунтував необхідність призначення даної перевірки саме на підставі ухвали слідчого судді та не зазначив правові норми, які відносять до компетенції слідчого судді вирішення зазначеного питання.

Враховуючи, що Кримінальний процесуальний кодекс України містить вичерпний перелік слідчих і процесуальних дій, дозвіл на проведення яких надається слідчим суддею у передбаченому ним порядку, і в цьому переліку не закріплено повноважень слідчого судді надавати дозвіл на проведення виїзної ревізії, у задоволенні клопотання слід відмовити.

керуючись ст. 1 , 3 , 9 , 26 , 36 , 93 КПК України , України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання прокурора Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії -відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: В. І. Хіневич

Дата ухвалення рішення20.02.2017
Оприлюднено22.02.2017
Номер документу64818550
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії

Судовий реєстр по справі —537/597/17

Ухвала від 20.02.2017

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Хіневич В. І.

Ухвала від 20.02.2017

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Хіневич В. І.

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Хіневич В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні