Ухвала
від 20.02.2017 по справі 759/1840/17
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кп/759/240/17

ун. № 759/1840/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2017 року м. Київ

Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді Ясельського А.М.,

за участю секретаря Годинської К.Л.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 Речицької Н.А., про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні № 32015100080000093 у зв'язку із закінченням строків давності відносно:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1,

уродженця м. Лозова Харківської області, громадянина

України, освіта вища, не працює, який зареєстрований за

адресою: АДРЕСА_1,

фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2, раніше не судимий -

у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора Тахтарова О.С,

обвинуваченого ОСОБА_2,

В С Т А Н О В И В:

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців України, був засновником суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю ТВК Град , код за ЄДРПОУ 37165086 (далі - ТОВ ТВК Град ).

Незважаючи на те, що вказане підприємство зареєстровано в державних органах влади як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_2 створив його не з метою здійснення господарської діяльності, передбаченої Статутом підприємства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, тобто вчинив злочин у сфері господарської діяльності, при наступних обставинах.

Так, ОСОБА_2, маючи умисел, спрямований на пособництво у фіктивному підприємництві, тобто створенні суб'єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, шляхом надання засобів, а саме: особистих документів та документів, що стосуються створення та керівництва підприємством, сприяв вчиненню злочину іншими співучасниками, діючи умисно, вчинив злочин за наступних обставин.

Невстановлена слідством особа на ім'я ОСОБА_3 , з метою втягнення ОСОБА_2 свою злочинну діяльність, у телефонній розмові запропонувала останньому підробіток. За результатами розмови особа на ім'я ОСОБА_3 домовилась з ОСОБА_2 зустрітися в м. Дніпропетровську для подальшої поїздки до м. Києва, на що ОСОБА_2 погодився.

На початку серпня 2010 року невстановлена слідством особа на ім'я ОСОБА_3 , зустрілася з ОСОБА_2 в м. Дніпропетровську, звідки разом поїхали в м. Київ, до нотаріуса, який знаходився неподалік від станції метро Святошин у м. Києві, точна адреса в ході досудового розслідування не встановлена.

Невстановлена слідством особа на ім'я ОСОБА_3 , в приміщенні нотаріуса, який знаходився неподалік від станції метро Святошин у м. Києві, точна адреса в ході досудового розслідування не встановлена, запропонувала ОСОБА_2 стати формальним засновником та директором суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), шляхом створення, за грошову винагороду. Крім того, невстановлена слідством особа на ім'я ОСОБА_3 повідомила, що певним особам, яких вона не назвала, необхідно вказане підприємство, для прикриття незаконної діяльності, а також необхідно, щоб вони не фігурували в ньому, як засновники чи службові особи.

На пропозицію невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_3 ОСОБА_2 погодився, та реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на створення суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), заздалегідь усвідомлюючи, що ТОВ ТВК Град , створюється з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб, передбачаючи, при цьому, можливість спричинення державі матеріальної шкоди в результаті такої незаконної діяльності, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, ОСОБА_2, одразу же надав невстановленій слідством особі на ім'я ОСОБА_3 засоби, що сприяли вчиненню злочину іншими співучасниками, а саме: копію свого паспорту та довідки про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків, яка на основі цих документів, в той же день, при невстановлених обставинах, використовуючи комп'ютерну техніку, виготовила офіційний документ, який посвідчує юридичний факт, необхідний для створення юридичної особи: протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ ТВК Град (код ЄДРПОУ 37165086) від 10.08.2010 року згідно якого ОСОБА_2 створює ТОВ ТВК Град та призначає себе на посаду директора; Статут ТОВ ТВК Град затверджений протоколом № 1 загальних зборів учасників ТОВ ТВК Град від 10.08.2010 року в якому ОСОБА_2 зазначений єдиним засновником ТОВ ТВК Град .

Після цього, ОСОБА_2, в той же день, заздалегідь усвідомлюючи, що ТОВ ТВК Град створюється з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність на ТОВ ТВК Град та вносити до статутного капіталу товариства будь-які кошти та майно, а також усвідомлюючи, що дані документи необхідні для створення юридичної особи, підписав: протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ ТВК Град (код ЄДРПОУ 37165086) від 10.08.2010 року та Статут ТОВ ТВК Град затверджений протоколом № 1 загальних зборів учасників ТОВ ТВК Град від 10.08.2010 року чим засвідчив факт створення даного товариства, а також наказ № 1 від 10.08.2010 року, яким останній призначив себе на посаду директора ТОВ ТВК Град та зобов'язався виконувати обов'язки по веденню бухгалтерського обліку, заздалегідь усвідомлюючи про відсутність наміру, навиків та досвіду для ведення бухгалтерського обліку та зайняття підприємницькою діяльністю ТОВ ТВК Град .

Після підписання вищезазначених документів, які відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців № 755-ІУ від 15.05.2003 року (із змінами та доповненнями), необхідні для створення юридичної особи у денний час, знаходячись у приміщенні нотаріуса, який знаходився неподалік від станції метро Святошин у м. Києві, точна адреса в ході досудового розслідування не встановлена, ОСОБА_2 передав через невстановлену особу на ім'я ОСОБА_3 вказані документи для подальшого подання державному реєстратору, чим надав засоби, що сприяли вчиненню злочину іншими співучасниками.

18.08.2010 року на підставі підписаних ОСОБА_2 документів, зареєстровано ТОВ ТВК Град у Голосіївській районній у м. Києві Державній адміністрації, номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців 10681020000026499, ідентифікаційний код юридичної особи 37165086, а також здійснено реєстрацію вказаного підприємства в державних цільових фондах, за юридичною адресою: м. Київ, вул. Кіровоградська, б. 4.

Таким чином ОСОБА_2, вчинив всі необхідні дії щодо створення суб'єкта господарської діяльності та, відповідно, став засновником і директором ТОВ ТВК Град (код за ЄДРПОУ 37165086).

За свої злочинні дії, що виразились у пособництві фіктивному підприємництву, тобто створенні суб'єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) - ТОВ ТВК Град з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_2 невстановлена слідством особа на ім'я ОСОБА_3 пообіцяла платити грошову винагороду в розмірі 1000 грн. щомісяця, але жодних коштів ОСОБА_2 так і не отримав.

Крім того, протягом серпня-грудня 2010 року, точна дата в ході досудового розслідування не встановлена, на прохання невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_3 , ОСОБА_2 ще два рази відвідував м. Київ з метою відкриття банківських рахунків ТОВ ТВК Град в банківських установах: ПАТ ЕрдеБанк та ФКД ПАТ ІНПРОМБАНК .

Після підписання документів та відкриття банківських рахунків, невстановлену слідством особу на ім'я ОСОБА_3 ОСОБА_2 більше ніколи не бачив.

Разом з тим, ОСОБА_2 отримав фактичне право на керівництво фінансово-господарською діяльністю вказаного підприємства, здійснення організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Водночас, ОСОБА_2, діючи як службова особа та засновник ТОВ ТВК Град у відповідності до ст.67 Конституції України, розділу третього ЗУ Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні від 16.07.1999 року №996-ХІУ, ЗУ Про систему оподаткування №77/97-ВР від 18.02.1997 року, ЗУ Про підприємництво № 698-ХІІ від 07.02.1991 року, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників , затвердженого Наказом Мінпраці України від 29.12.2004 року № 336, Податкового кодексу України № 2755- VI від 02.12.2010 року (із змінами та доповненнями), Статуту ТОВ ТВК Град затверджений протоколом № 1 загальних зборів учасників ТОВ ТВК Град від 10.08.2010 року зареєстрованого 18.08.2010 року за № 10681020000026499, будучи уповноваженим виконувати організаційно-розпорядчі та адміністративно- господарські функції по керівництву вказаним підприємством, розпорядженню його майном та коштами, відповідальним за організацію та ведення бухгалтерського і податкового обліку, за повноту нарахування і своєчасність сплати до бюджету податків, зборів (обов'язкових платежів), не маючи наміру на здійснення реальної господарської діяльності, з метою надання вигоди третім особам та прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки, виступав засновником та директором ТОВ ТВК Град (код за ЄДРПОУ 37165086).

В подальшому, з метою здійснення злочинної діяльності, невстановлені на даний час досудовим розслідуванням особи, отримали печатку ТОВ ТВК Град , якою завіряли завідомо неправдиві первинні документи, що засвідчували нібито проведення фінансово-господарських операцій. Таким чином ОСОБА_2, будучи засновником та директором фіктивного підприємства - ТОВ ТВК Град , в період часу з 18.08.2010 року по 28.07.2011 року, забезпечив прикриття незаконної діяльності невстановлених досудовим розслідуванням осіб щодо здійснення вигаданих прибуткових та видаткових операцій по рахунках підприємства, складання від його імені, як службової особи ТОВ ТВК Град , фіктивних господарських угод та фіктивних первинних документів щодо реалізації товарів, робіт, послуг, складання та видачу документів податкової звітності, штучного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та завищенню валових витрат ТОВ НВКФ Вісмас-Техно (код за ЄДРПОУ 24076605) та іншим суб'єктам господарської діяльності, в результаті чого до Державного бюджету України ймовірно не надходили кошти у вигляді сплати вказаних податків. Таким чином ОСОБА_2, будучи засновником та директором фіктивного підприємства - ТОВ ТВК Град забезпечив прикриття незаконної діяльності невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Дії ОСОБА_2, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, а саме, вчинення пособництва у фіктивному підприємстві, тобто у створенні суб'єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

В підготовчому судовому засіданні прокурор підтримав клопотання про звільнення ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності та просив його задовольнити.

ОСОБА_2 в підготовчому судовому засіданні не заперечував проти звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, із зазначених в клопотанні підстав, підтвердивши фактичні обставини вчинення ним злочину.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у кримінальній справі, зокрема у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності. Частиною 1 ст. 285 КПК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину минуло три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі. За змістом ст. ст. 44, 49 КК України за наявності підстав, передбачених ч. 1 ст. 49 КК України, звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов'язковим, якщо тільки вона сама проти цього не заперечує та відсутні підстави, передбачені ч. 5 ст. 49 КК України.

Як вбачається з клопотання, ОСОБА_2 відповідно до ст. 12 КК України вчинив злочин невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у вигляді штрафу від п'ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян та з дня вчинення якого минуло шість років.

Суд, заслухавши думку сторін кримінального провадження, вивчивши клопотання та долучені до нього додатки, приймаючи до уваги, що кримінальне правопорушення вчинене ОСОБА_2 в період серпня 2010 року, тобто з дня вчинення злочину минуло шість років, ОСОБА_2 не заперечував проти закриття кримінального провадження та звільнення його від кримінальної відповідальності, із зазначених в клопотанні підстав, приходить до висновку про необхідність звільнення ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України у зв'язку із закінченням строків давності.

Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 284, ст. ст. 285, 286, 288, 314, 369 КПК України, ст. 49 КК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Звільнити ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України у зв'язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_2 за ч.5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду міста Києва через Святошинський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя: А.М. Ясельський

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.02.2017
Оприлюднено22.02.2017
Номер документу64825432
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/1840/17

Ухвала від 20.02.2017

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ясельський А. М.

Ухвала від 20.02.2017

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ясельський А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні