Ухвала
від 15.02.2017 по справі 177/236/17
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/236/17

Провадження № 1-кс/177/25/17

УХВАЛА

15.02.2017

Слідчий суддя Криворізького районного суду Дніпропетровської області

за участі: секретаря Ференц Я. З.,

слідчого Афанасова І.В.,

розглянувши клопотання слідчого Криворізького районного відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_1 у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016040450000560 від 21.06.2016, про дозвіл на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства України, -

ВСТАНОВИВ:

13.02.2017 до Криворізького районного суду Дніпропетровської області звернувся слідчий Криворізького районного відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_1 з клопотанням, погодженим з прокурором Криворізького місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_2, про надання дозволу на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства України під час користування ТОВ ДОРСТРОЙ-КР земельною ділянкою, що розташована за адресою: Дніпропетровська області, Криворізький район, смт Радушне, вул. Зоологічна, 7. Проведення перевірки просить доручити інспекторам Державної інспекції сільського господарства у Дніпропетровській області. Вказане клопотання мотивовано тим, що в провадженні СВ Криворізького районного відділення поліції КВП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016040450000560 від 21.06.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 236 КК України, за фактом порушення правил екологічної безпеки під час проектування, розміщення, будівництва, введення в експлуатацію, експлуатації та ліквідації підприємств, споруд, пересувних засобів та інших об'єктів, яке спричинило тяжкі наслідки.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що в період з листопада 2015 року по квітень 2016 року на земельній ділянці по вул. Зоологічній 7, смт. Радушне Криворізького району (кадастровий номер 1221855500:02:001:0534) службові особи TOB ДОРСТРОЙ-КР (ЄДРПОУ 40262129) та TOB з іноземними інвестиціями Агросвіт (ЄДРПОУ 31271300), розпочали будівництво промислового виробництва по виготовленню матеріалів необхідних для діяльності при будівництві доріг і автострад без матеріалів оцінки впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє середовище, які надаються у складі проектної документації уповноваженим державним органам для експертної оцінки і повинні всебічно характеризувати результати оцінки впливів на природне, соціальне і техногенне середовище та обґрунтувати допустимість планової діяльності, без позитивного висновку екологічної експертизи, без обговорення планової діяльності серед зацікавленої громадськості та врахування установлених при розробці генерального плану по смт. Радушне режимів використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища та екологічної безпеки у приміській зоні.

Під час досудового розслідування 23.01.2017 проведено огляд вказаної земельної ділянки, відповідно до якого встановлено, що земельна ділянка огороджена парканом на вході маються калитка та ворота, на її території зберігаються металеві вироби та конструкції, транспортні засоби, а також розташований вагончик з табличкою TOB ДОРСТРОЙ-КР .

Також у якості свідка допитано охоронця ТОВ ДОРСТРОЙ-КР , ОСОБА_3, із показань якого слідує, що на вказаному майданчику ніякої виробничої діяльності не ведеться, а використовується вона в якості складу.

У той же час, відповідно до довідки № 10-404-99.17-5992/2-16 від 25.01.2017 наданої Управлінням Держгеокадастру у Криворізькому районі Дніпропетровської області встановлено, що на земельну ділянку з кадастровим номером 1221855500:02:001:0534, розташовану за адресою: Дніпропетровська область, Криворізький район, смт. Радушне, вул. Зоологічна 7, речове право не зареєстровано.

Вищевказані обставини у своїй сукупності дають підстави вважати, що TOB ДОРСТРОЙ-КР використовує земельну ділянку без відповідних дозвільних документів, таких як договір оренди та таке інше. У зв'язку з чим, з метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, необхідно провести перевірку з питань дотримання вимог земельного законодавства України під час користування TOB ДОРСТРОЙ-КР земельною ділянкою, з кадастровим номером 1221855500:02:001:0534, розташованою за адресою: Дніпропетровська область, Криворізький район, смт. Радушне, вул. Зоологічна 7.

Слідчий вказане клопотання підтримав у повному обсязі, просив задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення слідчого, суд вважає, що вказане клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Частиною 1 статі 9 КПК України передбачено, що під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов'язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належать здійснення у порядку передбаченому, КПК України, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Стаття 131 КПК України дає вичерпний перелік заходів забезпечення кримінального провадження, які можуть бути застосовані, зокрема слідчим суддею, з метою досягнення дієвості провадження.

Кримінальним процесуальним кодексом України не регламентовано порядок розгляду слідчим суддею клопотань слідчого, прокурора щодо надання дозволу на проведення перевірки, обсяг доказування при їх розгляді, критерії, за якими слідчий суддя повинен визначати достатність підстав для надання дозволу на проведення перевірки.

Слідчий звертаючись до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення перевірки, належним чином не обґрунтував необхідність призначення позапланової перевірки саме на підставі ухвали слідчого судді та не зазначив правові норми, які відносять до компетенції слідчого судді вирішення зазначеного питання.

Зважаючи на викладене, з урахуванням того, що проведення перевірки не є заходом забезпечення кримінального провадження та слідчою дією, надання дозволу спеціалістам Державної інспекції сільського господарства у Дніпропетровській області на проведення перевірки не передбачено Кримінальним процесуальним кодексом України, а тому клопотання слідчого є необґрунтованим і безпідставним.

Керуючись ст. ст. 9, 131, 369, 372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання слідчого Криворізького районного відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_1 про надання дозволу на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства України під час користування ТОВ ДОРСТРОЙ-КР земельною ділянкою, з кадастровим номером 1221855500:02:001:0534, розташовану за адресою: Дніпропетровська область, Криворізький район, смт Радушне, вул. Зоологічна, 7, у кримінальному провадженні, внесеного до ЄРДР за № 12016040450000560 від 21.06.2016 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.02.2017
Оприлюднено23.02.2017
Номер документу64838044
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства України

Судовий реєстр по справі —177/236/17

Ухвала від 04.07.2017

Кримінальне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Ухвала від 15.02.2017

Кримінальне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Ухвала від 15.02.2017

Кримінальне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні