Ухвала
від 09.02.2017 по справі 569/2070/17
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/2070/17

УХВАЛА

09 лютого 2017 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , з участю старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_2 , розглянувши клопотання про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Рівненського міського суду надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області ОСОБА_2 , яке погоджено прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку за адресою АЗС Тернопільська обл., м. Ланівці, вул. Незалежності 50-А, з метою встановлення та вилучення документів, предметів, речей які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженні, а саме: документи щодо походження паливно-мастильних матеріалів за 2016-2017 рік, а саме договори з додатками до них, податкові накладні, видаткові накладні, рахунки-фактури, акти прийому-передачі, акти виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, банківські документи щодо проведених розрахунків, документи щодо якості товарів, та інших документи, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків, документів, що підтверджують придбання, у тому числі імпорт та подальшу реалізацію пального, інше по суті; документи, чорнові записи, чорнова бухгалтерія, що свідчать, можуть свідчити, про фактичну реалізацію товарів (паливно-мастильні матеріали, інше) ДП «Авіком Рівне» для громадян, суб`єктів господарювання, у тому числі за готівкові кошти, через АЗС за адресою Тернопільська обл., м. Ланівці, вул. Незалежності 50-А; документи (на паперових та електронних носіях), предмети, печатки та штампи, які можуть свідчить про вчинення злочинів; незаповнені документи із відтисками печаток та штампів; чорнові записи, чорнова бухгалтерія, засоби електронного зв`язку, технічні засоби (у тому числі комп`ютерної техніки, USB накопичувачі, флеш карти, інше), та інші предмети і речі, що свідчать про умисне ухилення від сплати податків службовими особами ДП «Авіком Рівне», незаконне виготовлення підакцизних товарів (бензини, дизельне паливо), на яких містяться документи фінансово-господарської діяльності ДП «Авіком Рівне», які мають істотне значення для встановлення істини по кримінальному провадженню; грошові кошти, речі та цінності, які здобуті злочинним шляхом; інші документи, речі, предмети, які свідчать про вчинення злочинів, зокрема про ухилення від сплати податків, виготовлення, змішування, зберігання та збут незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів, про осіб якими вчинено злочини та які причетні до вчинення злочинів, які мають істотне значення для встановлення істини по кримінальному провадженню; талони на реалізацію паливно-мастильних матеріалів; незаконно виготовлені паливно-мастильні матеріали, обладнання, технологічне устаткування, яке забезпечує зберігання, заправку пальним, прийому та відпуск пального, змішування паливно-мастильних матеріалів, резервуари для зберігання пального, інше допоміжне обладнання, устаткування.

. В обґрунтування клопотання вказав, що 17 січня 2017 року слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017180000000003, за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ДП «Авіком Рівне» (код ЄДРПОУ 30559953, м. Рівне, пров. Робітничий, 5) та за фактом незаконного виготовлення підакцизних товарів (бензинів, дизельного пального) службовими особами ДП «Авіком Рівне», за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.204, ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ДП «Авіком Рівне» у період 2016 року здійснили реалізацію паливно-мастильних матеріалів кінцевим споживачам за готівку. В подальшому з метою відображення законності походження безготівкових коштів документально відобразили в податковому та бухгалтерському обліках ДП «Авіком Рівне» фінансово-господарські операції із продажу паливно-мастильних матеріалів із мінімальною націнкою для ряду суб`єктів господарювання, які мають ознаки фіктивності, а саме ТОВ Торговий дім «Бліц Трейд» (код ЄДРПОУ 39563334), ТОВ «Кордон Трейд» (код ЄДРПОУ 40041739), ТОВ «Альянс-Трансгруп» (код ЄДРПОУ 38288368), ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс груп» (код ЄДРПОУ 40445002), ТОВ «Малохит» (код ЄДРПОУ 40196114), ТОВ «Трейд Захід» (код ЄДРПОУ 38704821), ТОВ «Рігард Груп» (код ЄДРПОУ 40001963) та ТОВ «Техойл Трейд» (код ЄДРПОУ 40458839) без фактичного проведення таких операцій та настання реальних правових наслідків.

Таким чином, службові особи ДП «Авіком Рівне» умисно ухилились від сплати податків, що заподіяло матеріальну шкоду державі у вигляді несплати податку на додану вартість у сумі 6450 330 грн., відповідальність за що передбачена ч.3 ст.212 КК України.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ДП «Авіком Рівне» з метою фактичного збільшення об`ємів реалізації бензину марки «А-95» та не сплати при цьому податку на додану вартість та акцизного податку, на нафтобазі за адресою: м. Рівне, пров. Робітничий, 5 здійснюють його змішування з бензином марки «А-92» низької якості. Також аналогічним чином за вказаною адресою здійснюється змішування дизельного палива з добавками для збільшення об`ємів його реалізації.

Таким чином, у діях службових осіб ДП «Авіком Рівне» вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч.2 ст.204 КК України.

Проведені перевірочні заходи щодо законності здійснення діяльності службовими особами ДП «Авіком Рівне», дали можливість частково одержати фактичні дані, які вказують на дії спрямовані на ухилення від сплати податків, незаконного виготовлення підакцизних товарів, оскільки ці особи свою діяльність конспірують, від оточення приховують, з іншими спільниками спілкуються зашифровано із застосуванням умовностей, що не дає змоги встановити осіб причетних до вчинення злочинів, отримати достатніх доказів для повідомлення підозри у вчиненні кримінального правопорушення, притягнення даних особи до кримінальної відповідальності.

У зв`язку із вищевикладеним та з метою здобуття відомостей щодо злочинної діяльності службових осіб ДП «Авіком Рівне» спрямовану на умисне ухилення від сплати податків, незаконного виготовлення підакцизних товарів, у ході досудового розслідування виникла необхідність у встановлені та вилученні документів, документи щодо походження паливно-мастильних матеріалів за 2016-2017 рік, а саме договори з додатками до них, податкові накладні, видаткові накладні, рахунки-фактури, акти прийому-передачі, акти виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, банківські документи щодо проведених розрахунків, документи щодо якості товарів, та інших документи, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків, документів, що підтверджують придбання, у тому числі імпорт та подальшу реалізацію пального, інше по суті, документи, чорнові записи, чорнова бухгалтерія, що свідчать, можуть свідчити, про фактичну реалізацію товарів (паливно-мастильні матеріали, інше) ДП «Авіком Рівне» для громадян, суб`єктів господарювання, у тому числі за готівкові кошти, через АЗС за адресою Тернопільська обл., м. Ланівці, вул. Незалежності 50-А, чорнові записи, чорнову бухгалтерію щодо фактичної реалізації товарів (паливно-мастильних матеріалів, інше), незаконно виготовлені паливно-мастильні матеріали, резервуари для їх зберігання, устаткування, обладнання для їх виготовлення, інші документи, предмети, речі, оскільки інформація яка у них знаходиться, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, що містяться в даних документах, предметах, речах можуть бути використані при допитах, документальних перевірках, як речові докази, проведенні почеркознавчої, судово-економічної, товарознавчої та інших криміналістичних експертиз, пред`явлення документів під час проведення слідчих дій, інших слідчих, процесуальних діях.

Проведеними заходами встановлено, що документи, щодо походження паливно-мастильних матеріалів за 2016-2017 рік, а саме договори з додатками до них, податкові накладні, видаткові накладні, рахунки-фактури, акти прийому-передачі, акти виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, банківські документи щодо проведених розрахунків, документи щодо якості товарів, та інших документи, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків, документів, що підтверджують придбання, у тому числі імпорт та подальшу реалізацію пального, інше по суті, документи, чорнові записи, чорнова бухгалтерія, що свідчать, можуть свідчити, про фактичну реалізацію товарів (паливно-мастильні матеріали, інше) ДП «Авіком Рівне» для громадян, суб`єктів господарювання, у тому числі за готівкові кошти, через АЗС за адресою Тернопільська обл., м. Ланівці, вул. Незалежності 50-А, чорнові записи, чорнову бухгалтерію щодо фактичної реалізації товарів (паливно-мастильних матеріалів, інше), незаконно виготовлені паливно-мастильні матеріали, резервуари для їх зберігання, устаткування, обладнання для їх виготовлення, інші документи, предмети, речі знаходяться за адресою АЗС Тернопільська обл., м. Ланівці, вул. Незалежності 50-А.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 27.01.2017 № 79060849, право власності на нерухоме майно за адресою АЗС Тернопільська обл., м. Ланівці, вул. Незалежності 50-А, належить Державному підприємству по газопостачанню та газифікації «Ланівцігаз», код ЄДРПОУ 21149597.

Слідчий вказує, що іншими способами неможливо одержати фактичні дані та зібрати достатньо доказів, що свідчать про протиправні діяння службових осіб ДП «Авіком Рівне», спрямованих на умисне ухилення від сплати податків, незаконне виготовлення підакцизних товарів, а при тимчасовому доступу до речей і документів існує реальна загроза заміни, ненадання в повному обсязі та знищенні документів, тому просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив суд його задовольнити з підстав наведених у ньому.

Ознайомившись з матеріалами клопотання, заслухавши слідчого в судовому засіданні, який клопотання підтримав, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Слідчим суддею встановлено, що СУФР ГУ ДФС у Рівненській області провадиться досудове слідство у кримінальному провадженні №32017180000000003 від 17.01.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.204, ч.3 ст.212 КК України.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 27.01.2017 № 79060849, право власності на нерухоме майно за адресою АЗС Тернопільська обл., м. Ланівці, вул. Незалежності 50-А, належить Державному підприємству по газопостачанню та газифікації «Ланівцігаз», код ЄДРПОУ 21149597.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, клопотання слідчого відповідає вимогам встановленим ч. 3 ст. 234 КПК України.

До клопотання додані копії документів, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального правопорушення, в рамках якого подається клопотання.

При цьому, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, пояснення слідчого, надані під час розгляду клопотання в суді, слідчий суддя вважає, що є достатні підстави вважати, що відшукувані речі та документи, про які йде мова в клопотанні, мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст. 234-235, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання сторони кримінального провадження №32017180000000003 від 02.02.2017 старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області ОСОБА_2 про проведення обшуку за адресою АЗС Тернопільська обл., м. Ланівці, вул. Незалежності 50-А, - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області, що входять до складу групи слідчих по кримінальному провадженню №32017180000000003 від 17.01.2017, ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , або працівникам податкової міліції за їх дорученням (постанова про проведення процесуальних дій на іншій території (відповідно до ст.218 КПК України), постанова про проведення слідчих (розшукових) дій (відповідно до ст.40 КПК України), на проведення обшуку за адресою АЗС Тернопільська обл., м. Ланівці, вул. Незалежності 50-А.

Обшук провести з метою встановлення та вилучення документів, предметів, речей які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженні, а саме:

?документи щодо походження паливно-мастильних матеріалів за 2016-2017 рік, а саме договори з додатками до них, податкові накладні, видаткові накладні, рахунки-фактури, акти прийому-передачі, акти виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, банківські документи щодо проведених розрахунків, документи щодо якості товарів, та інших документи, що засвідчують проведення операцій та взаєморозрахунків, документів, що підтверджують придбання, у тому числі імпорт та подальшу реалізацію пального, інше по суті;

?документи, чорнові записи, чорнова бухгалтерія, що свідчать, можуть свідчити, про фактичну реалізацію товарів (паливно-мастильні матеріали, інше) ДП «Авіком Рівне» для громадян, суб`єктів господарювання, у тому числі за готівкові кошти, через АЗС за адресою Тернопільська обл., м. Ланівці, вул. Незалежності 50-А;

?документи (на паперових та електронних носіях), предмети, печатки та штампи, які можуть свідчить про вчинення злочинів;

?незаповнені документи із відтисками печаток та штампів;

?чорнові записи, чорнова бухгалтерія, засоби електронного зв`язку, технічні засоби (у тому числі комп`ютерної техніки, USB накопичувачі, флеш карти, інше), та інші предмети і речі, що свідчать про умисне ухилення від сплати податків службовими особами ДП «Авіком Рівне», незаконне виготовлення підакцизних товарів (бензини, дизельне паливо), на яких містяться документи фінансово-господарської діяльності ДП «Авіком Рівне», які мають істотне значення для встановлення істини по кримінальному провадженню;

?грошові кошти, речі та цінності, які здобуті злочинним шляхом;

?інші документи, речі, предмети, які свідчать про вчинення злочинів, зокрема про ухилення від сплати податків, виготовлення, змішування, зберігання та збут незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів, про осіб якими вчинено злочини та які причетні до вчинення злочинів, які мають істотне значення для встановлення істини по кримінальному провадженню;

?талони на реалізацію паливно-мастильних матеріалів;

?незаконно виготовлені паливно-мастильні матеріали, обладнання, технологічне устаткування, яке забезпечує зберігання, заправку пальним, прийому та відпуск пального, змішування паливно-мастильних матеріалів, резервуари для зберігання пального, інше допоміжне обладнання, устаткування.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.02.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу64847012
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —569/2070/17

Ухвала від 09.02.2017

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні