Рішення
від 21.02.2017 по справі 392/1462/16-ц
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Справа № 392/1462/16-ц

Провадження № 2/392/102/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2017 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої: судді Кавун Т.В.

при секретарі Стець Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мала Виска справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОВ "Авангард" про визнання недійсним договору оренди ,

ВСТАНОВИВ:

08.11.2016 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що він є власником земельньної ділянки, загальною площею 5,00 га, що розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, на підставі державного акту на право приватної власності на землю серія І-КР № 012170.

Він дізнався, що належна йому земельна ділянка перебуває в оренді в ТОВ " СТОВ " Авангард", що між ним та ТОВ " СТОВ" Авангард" укладено договір оренди, який зареєстровано реєстраційною службою. Але він договір оренди на належну йому земельну ділянку не укладав, доручення на укладення договору оренди іншій особі не надавав, договір не підписував, тому просить суд визнати недійсним договір оренди укладений між ОСОБА_1 та ТОВ " СТОВ " Авангард".

В судове засідання представник позивача не з"явився, від представника надійшла заява про розгляд справи у його відстуність, позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача в судове засідання не з"явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, тому суд вважає за можливе справу розглянути у його відсутність, на підставі доказів, що містяться в матеріалах справи та постановити заочне рішення.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні обставини.

ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 5,00 га, що розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, відповідно до державного акту на право власності на землю серія І-КР № 012170 виданого 23.02.2001 року, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю №2812.

З витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, судом встановлено, що 12.07.2015 року реєстраційною службою Маловисківського РУЮ Кіровоградської області було зареєстровано договір оренди земельної ділянки, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ " СТОВ " Авангард", загальною площею 5,00 га, що розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області та належать ОСОБА_1, кадастровий номер 3523181600:02:001:0310 строком дії до 12.07.2025 року.

З копії договору оренди земельної ділянки вбачається, що між ОСОБА_1 і ТОВ "СТОВ " Авангард" було укладено договір оренди земельної ділянки № б/н від 08.07.2015 року, згідно кадастрового плану, загальною площею 5,00 га, кадастровий номер 3523181600:02:001:0310.

З наданого висновку експерта №103, отриманого в рамках кримінального провадження по факту звернення жителів с. Злинка Маловисківського району Кіровоградської області про те, що працівники ТОВ " СТОВ " Авангард" підробили підписи орендодавців на договорах оренди земельних ділянок з орендарем ТОВ " СТОВ Авангард", вбачається, що в графі" орендодавець" договору оренди земельної ділянки укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ " СТОВ "Авангард", виконані не ОСОБА_1, а іншою особою.

Статтею 215 ЦК України, передбачено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною ( сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п"ятою та шостою статті 203 цього кодексу.

Відповідно до ст. 203 ЦК України, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Згідно ст. 638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов"язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього кодексу.

Тому, враховуючи, що позивач договір оренди земельної ділянки не укладав з ТОВ " СТОВ" Авангард", а отже, сторони не досягли домовленості щодо всіх істотних умов договору, лише позивач, будучи власником земельної ділянки, має право нею розпоряджатися, з висновку експерта, отриманого в рамках кримінального провадження, який суд вважає належним доказом, вбачається, що в договорі оренди підпис виконано не позивачем, а іншою особою, із наслідуванням його підпису, що підтверджує факт не підписання позивачем договору оренди земельної ділянки укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ " СТОВ " Авангард" та вказує на те, що позивач не скріплював письмовий документ в момент його складання своїм підписом, а отже позов підлягає задоволенню.

У зв"язку з задоволенням позову, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача понесені ним судові витрати у вигляді сплати судового збору.

Керуючись, ст.ст. 208,209, 212-215, 226-228 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовільнити.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки кадастровий номер 3523181600:02:001:0310, площею 5,00 га, розташованої на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю " СТОВ " Авангард", зареєстрований Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області 12.07.2015 року за № 22791964.

Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю " СТОВ " Авангард" на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в сумі 551 грн. 20 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Кіровоградської області шляхом подання до Маловисківського районного суду Кіровоградської області апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Т.В. Кавун

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення21.02.2017
Оприлюднено24.02.2017
Номер документу64873944
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/1462/16-ц

Рішення від 21.02.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 10.11.2016

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні