Постанова
від 08.09.2009 по справі 2а-4248/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія статоблі ку 6.13

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Запоріжжя, вул. Кремлівсь ка, 65-в

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2009 року о 9 год. 59 хв . Справа № 2а -4248/09/0870

Запорізький окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого - судді Стрельнікової Н.В.

при секретарі Гор бовій І.С.

розглянув в відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом: Управління П енсійного фонду України в Жо втневому районі м. Запоріжжя , м. Запоріжжя

до: Приватного підприємс тва «Чіко Транс», м. Запоріжжя

про стягнення заборгова ності зі сплати страхових вн есків,

за участю представників:

від позивача: Бойко О .А.., доручення № 4098/01 від 12.08.09р.;

від відповідача: не з' яв ився,-

ВСТАНОВИВ:

23 липня 2009 року до Запорізь кого окружного адміністрати вного суду надійшов адмініст ративний позов Управління Пе нсійного фонду України у Жов тневому районі м. Запорі жжя до Приватного підприємст ва «Чіко Транс», в якому позив ач просить суд стягнути з від повідача на користь управлін ня Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запорі жжя суму боргу зі сплати стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування в розмірі 3 780 грн. 36 коп. за період з березня по тр авень 2009 року.

Свої позовні вимоги УПФУ в Ж овтневому районі м. Запоріжж я обґрунтовує на підставі по ложень Закону України «Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування», ін струкції «Про порядок обчисл ення і сплати страхувальника ми та застрахованими особами внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування до Пенсійного фонду У країни», Закону України «Про збір на обов' язкове держав не пенсійне страхування». Кр ім того, в позовній заяві пози вач зазначає, що ПП «Чіко Тран с» вимоги вищевказаних норма тивно-правових актів не вико нує. В період з березня по трав ень 2009 року відповідач самост ійно взяв на себе зобов' яза ння по сплаті страхових внес ків в розмірі 3574 грн. 66 коп. за ст авкою 33,2 % та 205 грн. 70 коп. за ставк ою 1 - 5 %, що підтверджується Ро зрахунками суми страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання за березень - травень (вкл ючно) 2009 року, але при цьому виз начені суми відповідачем не сплачені, внаслідок чого заб оргованість зі сплати страхо вих внесків складає розмір 3 78 0 грн. 36 коп.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і з підстав зазначених в позо вній заяві. Надав суду заяву п ро збільшення позовних вимог на суму 552 грн. 64 коп. за період ч ервня 2009 року. Просить суд стяг нути з відповідача суму забо ргованості в розмірі 4 333 грн.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про час та д ату судового розгляду справи повідомлявся належним чином . Проти позову не заперечив, пр о причини можливої неявки уп овноваженого представника с уд не попередив.

Судом визнано за доцільне р озглянути справу за відсутно сті відповідача на підставі пояснень позивача та наявних у справі матеріалів та доказ ів.

Проаналізувавши матеріали та фактичні обставини справ и, оцінивши надані докази, суд вважає позовні вимоги таким и, що підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Статтями 14 та 15 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страху вання» № 1058-ІV від 9 липня 2003 року (далі - за текстом Закон № 1058) в становлено, що платниками ст рахових внесків до Пенсійно го фонду є роботодавці, підп риємства, установи і організ ації, створені відповідно до законодавства України, нез алежно від форми власності , виду діяльності та господ арювання, об'єднання громадя н, профспілки, політичні пар тії (у тому числі філії, предс тавництва, відділення та ін ші відокремлені підрозділи з азначених підприємств, уста нов, організацій, об'єднань г ромадян, профспілок, політи чних партій, які мають окрем ий баланс і самостійно вед уть розрахунки із застрахов аними особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької ді яльності та інші особи (включ аючи юридичних та фізичних о сіб - суб'єктів підприємницьк ої діяльності, які обрали осо бливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськ огосподарський податок, при дбали спеціальний торгови й патент), які використовую ть працю фізичних осіб на у мовах трудового договору (ко нтракту) або на інших умовах, передбачених законодавств ом, або за договорами цивільн о-правового характеру.

Приватного підприємства « Чіко Транс» зареєстровано в Управлінні Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя як платник страх ових внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування за № 08/01-4294 та є страх увальником.

Відповідно до пункту 2 Інстр укції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я в Пенсійний Фонд України, за реєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 рок у за № 64/8663, страхувальники є пла тниками страхових внесків.

Відповідно до п.6 ст.19 Закону № 1058 страхові внески нарахову ються на суми фактичних витр ат на оплату праці працівник ів що включають витрати на ви плату основної і додатково ї заробітної плати та інш их заохочувальних та компе нсаційних виплат, у тому чи слі в натуральній формі, які визначаються згідно з норма тивно-правовими актами, при йнятими відповідно до Зако ну України «Про оплату пра ці», виплату винагород фізи чним особам за виконання ро біт (послуг) за угодами цивіль но-правового характеру, що пі длягають обкладенню податко м на доходи фізичних осіб, а та кож на суми оплати перших п'я ти днів тимчасової непрацезд атності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавц я, та допомоги по тимчасовій п рацездатності . Страхові вне ски нараховуються на суми, з азначені в частинах першій т а другій цієї статті, незалеж но від джерел їх фінансуванн я, форми, порядку, місця виплат и та використання, а також не залежно від того, чи були за значені суми фактично виплач ені після їх нарахування до с плати.

Відповідно до пункту 6 ст. 20 З акону № 1058 страхувальники зоб ов' язані сплачувати страхо ві внески, нараховані за відп овідний базовий звітний пері од, не пізніше ніж через 20 кале ндарних днів із дня закінчен ня цього періоду незалежно в ід виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нарахову ються страхові внески.

Частиною 2 ст. 20 Закону № 1058 вст ановлено, що обчислення стра хових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувал ьником на підставі бухгалтер ських та інших документів, ві дповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахуван ня заробітної плати (доходу), н а які відповідно до цього Зак ону нараховуються страхові в нески.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону № 1058 територіальні органи Пен сійного фонду за формою і у ст роки, визначені правлінням П енсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають н едоїмку, вимогу про її сплату . Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Прот ягом десяти робочих днів із д ня одержання вимоги про спла ту недоїмки страхувальник зо бов' язаний сплатити суми не доїмки та суми фінансових са нкцій. Страхувальник у разі н езгоди з розрахунком суми не доїмки, зазначеної у вимозі п ро сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фон ду в порядку, встановленому п равлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонд у має право на оскарження вим оги в судовому порядку.

Як встановлено в ході судов ого розгляду справи, то відпо відачем на теперішній час су ма заборгованості в розмірі 4 333 грн. не сплачена.

В період з березня по червен ь 2009 року відповідачем до Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Жовтневому районі м. Зап оріжжя подано розрахунки сум и страхових внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування, в яких ПП «Чіко Транс» самостійно виз начено суму нарахованих внес ків в розмірі 4 333 грн., що на моме нт судового засідання склада є заборгованість відповідач а перед ПФУ

Доказів у підтвердження сп лати боргу у повному обсязі в ідповідач суду не надав.

Факт наявності у відповіда ча заборгованості перед Упра влінням Пенсійного фонду Укр аїни в Жовтневому районі м. За поріжжя підтверджується так ож картками особового рахунк у страхувальника - ПП «Чіко Транс».

За таких обставин, вимоги п озивача про стягнення з ПП «Ч іко Транс» на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Жовтневому районі м. Запор іжжя 4 333 грн. коп. заборгованост і по внескам на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування є обґрунтованими , заснованими на законі і таки ми, що підлягають задоволенн ю у повному обсязі.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 71, 159-163 КАС Україн и, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя до Приватного пі дприємства «Чіко Транс» про стягнення заборгованості з і сплати страхових внесків н а - задовольнити в повному обс язі.

Стягнути з Приватного підп риємства «Чіко Транс» (69000, м. Запоріжжя, вул. Козача, 49-А, кв. 41 , р/р 26007910041801 в АБ «Південний», МФ О 313753, код ЄДРПОУ 33273226) на користь у правління Пенсійного фонду У країни в Жовтневому районі м . Запоріжжя (69063, м. Запоріжжя, ву л. Дзержинського, 10, р/р 25608301201076 в ЗО У ВАТ «Державний ощадний бан к», МФО 313957, код ЄДРПОУ 20508433) 4 333 (чоти ри тисячі триста тридцять тр и) грн. 00 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у строк, пос танова набирає законної сили після закінчення цього стро ку. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня її складення у пов ному обсязі заяви про апеляц ійне оскарження і поданням п ісля цього протягом 20 днів апе ляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстан ції або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС Ук раїни.

Суддя (підпис) Н.В. Стрельнікова

Постанова не набрала закон ної сили.

Суддя Н.В . Стрельнікова

Постанова складена у повн ому обсязі 11 вересня 2009 року.

Дата ухвалення рішення08.09.2009
Оприлюднено16.12.2010
Номер документу6487574
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4248/09/0870

Постанова від 08.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 24.07.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 08.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

Ухвала від 24.07.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні