Ухвала
від 22.02.2017 по справі 925/191/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

          "22" лютого 2017 р.                                                  Справа № 925/191/17

Суддя господарського суду Черкаської області Васянович А.В., розглянувши матеріали

за позовом приватного підприємства “Перлина Тікича”, смт. Буки,

Маньківського району, Черкаської області

до закритого акціонерного товариства “Міжнародна агропромислова

корпорація”, м. Київ

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Черкаської області з позовом звернулося приватне підприємство “Перлина Тікича” до закритого акціонерного товариства “Міжнародна агропромислова корпорація” про визнання за позивачем права власності на комплекс виробничих будівель площею 1 371,8 кв.м., що знаходиться за адресою: вул. Пушкіна, 6, смт. Буки, Маньківського району, Черкаської області.

В обґрунтування заявленого позову приватне підприємство “Перлина Тікича” вказувало, що не може зареєструвати право власності на придбане нерухоме майно через технічні помилки допущені відповідачем при підготовці документів до торгів.

При цьому, звертаючись до господарського суду Черкаської області позивач посилався на положення ст. 16 ГПК України та зазначав, що справи у спорах про право власності на майно або про витребування майна з чужого незаконного володіння чи про усунення перешкод у користуванні майном розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна.

Проте, відповідно до п. 7 ч.1 ст. 12 ГПК України господарським судам підвідомчі справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого порушено справу про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів, пов'язаних із визначенням та сплатою (стягненням) грошових зобов'язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також справ у спорах про визнання недійсними правочинів (договорів), якщо з відповідним позовом звертається на виконання своїх повноважень контролюючий орган, визначений Податковим кодексом України.

В пункті 9 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28 березня 2013 року №01-06/606/2013 “Про Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (у редакції Закону України від 22.12.2011 N 4212-VI)”зазначено, що частина четверта статті 10 Закону відносить до підвідомчості господарських судів усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника. Винятком є спори, пов'язані із визначенням та сплатою (стягнення) грошових зобов'язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також справ у спорах про визнання недійсними правочинів (договорів), якщо з відповідним позовом звертається на виконання своїх повноважень контролюючий орган, визначений Податковим кодексом України. Дана норма кореспондується з положеннями пункту 7 частини першої статті 12 ГПК та застосовується незалежно від суб'єктного складу сторін.

Крім названих у зазначеній статті Закону справ у спорах, пов'язаних з майновими вимогами до боржника, слід відносити також спори про визнання права власності, витребування майна з чужого незаконного володіння, спори, пов'язані з майновими вимогами учасників (акціонерів) до боржника.

Справи у відповідних спорах відносяться до виключної підсудності того господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (частина дев'ята статті 16 ГПК). Такі майнові спори, за винятком спорів боржника з кредиторами, які мають поточні вимоги до боржника (абзац четвертий частини восьмої статті 23 Закону), розглядаються та вирішуються господарським судом за правилами позовного провадження, передбаченими ГПК, з урахуванням особливостей, встановлених Законом, у межах провадження у справі про банкрутство без порушення нових справ. За наслідком розгляду зазначених майнових спорів по суті господарський суд виносить ухвалу (задоволення заяви, відмова у задоволенні заяви (повністю або частково).

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру судових рішень вбачається, що в провадженні господарського суду міста Києва знаходиться справа про визнання банкрутом закритого акціонерного товариства “Міжнародна агропромислова корпорація” (01133, м. Київ, вул. Мечнікова, 16, код ЄДРПОУ 31925477).

Відповідно до ст. 17 ГПК України, якщо справа не підсудна даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю не пізніше п'яти днів з дня надходження позовної заяви або винесення ухвали про передачу справи.

Оскільки відповідач перебуває в процедурі банкрутства, матеріали позовної заяви підлягають направленню до господарського суду м. Києва для розгляду у межах провадження у справі про банкрутство.

Враховуючи викладене, та керуючись ст. ст. 12, 16, 17, 86 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

          Позовну заяву з доданими до неї документами надіслати за встановленою підсудністю до господарського суду м. Києва.

          

Ухвалу про передачу справи може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду України в порядку та строки передбачені ст. ст. 93, 106 ГПК України.

          Суддя А.В. Васянович

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення22.02.2017
Оприлюднено27.02.2017
Номер документу64888940
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/191/17

Ухвала від 25.05.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 06.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 14.03.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 14.03.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 22.02.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні