Постанова
від 01.12.2010 по справі 2а-5171/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                                                                                          № 2а-5171/10/2370

01.12.2010 р.                                                                       м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гараня СМ.,

при секретарі - Лисенко С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Христинівському районі Черкаської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Христинівка-Агро»про стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, штрафних санкцій та пені,

ВСТАНОВИВ:

          Управління Пенсійного фонду України в Христинівському районі Черкаської області звернулося до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Христинівка-Агро» про стягнення 1735 грн. 23 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за липень –вересень 2010 року, штрафних санкцій та пені.

          Згідно позову відповідач зареєстрований як юридична особа та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Придніпровському районі міста Черкаси як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування і має заборгованість до Пенсійного фонду України по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, штрафних санкцій та пені за липень –вересень 2010 року в загальній сумі 9663 грн. 41 коп., яку позивач і просить стягнути на користь позивача в повному обсязі. На адресу суду позивач направив клопотання про розгляд справи без участі його представника.

          Відповідач по справі, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, в судове засідання не з'явився, про причину неприбуття не повідомив, заперечення на позов чи клопотання про відкладення справи не надав, а тому суд вирішив провести розгляд справи за відсутності відповідача за наявними матеріалами.

Вивчивши матеріали справи та оцінивши письмові докази у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

          Товариство з обмеженою відповідальністю «Христинівка-Агро» згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи зареєстроване Христинівською районною державною адміністрацією 25.10.2004 р., ідентифікаційний код 32923088.

          Відповідно до вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі –Закон № 1058), відповідач є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

          Статтями 18 та 20 Закону № 1058 та Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. за № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. № 64/8663, передбачено, що страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування платники сплачують до Пенсійного фонду України в установлені строки та в повному обсязі.

          У відповідності до вимог частини 6 статті 20 Закону № 1058 страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

          Згідно поданого відповідачем розрахунку, суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за липень –вересень 2010 року самостійно визначені ним у розмірі 9504 грн. 17 коп.

          Базовим звітним періодом для страхувальників-роботодавців підприємств, установ і організацій, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, згідно пункту 1 статті 14 Закону № 1058, є календарний місяць.

          Таким чином, строк сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за липень –вересень місяці 2010 року наступив 20 числа наступного місяця за звітним, а отже відповідач прострочив сплату зазначених внесків.

          Відповідно до вимог частини 2 та 3 статті 106 Закону № 1058 суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Пунктом 2 частини 9 статті 106 Закону № 1058 встановлено, що виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників фінансові санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

          На підставі зазначеного положення Закону № 1058 позивачем відповідно до рішень № 247 та № 248 від 15.07.2010 р., № 278 від 26.08.2010 р. відповідачу нараховані штрафні санкції та пеня. Вказані рішення були отримані уповноваженою особою відповідача та в установленому порядку ним не оскаржувалося.

          Оскільки в установлений строк відповідач заборгованість по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за липень –вересень 2010 року, штрафні санкції та пеню не сплатив, то відповідно до підпункту 3.8 пункту 3 статті 106 Закону № 1058 позивач має право вимагати стягнення з відповідача зазначеної заборгованості в судовому порядку.

          Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає доведеним право позивача на стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за липень –вересень 2010 року, штрафних санкцій та пені в розмірі 9663 грн. 41 коп.

          Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати з відповідача не стягуються.

          На підставі викладеного, керуючись статтями 159 –163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов управління Пенсійного фонду України в Христинівському районі Черкаської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Христинівка-Агро» про стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, штрафних санкцій та пені - задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Христинівка-Агро», ідентифікаційний код 32923088, на користь управління Пенсійного фонду України в Христинівському районі Черкаської області 9663 (дев'ять тисяч шістсот шістдесят три) грн. 41 коп. заборгованості зі сплати страхових внесків за липень –вересень 2010 року, штрафних санкцій та пені.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги яка подається до Київського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня її проголошення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.          

Повний текст постанови виготовлений 06 грудня 2010 року.

Суддя                                                                                                    С.М. Гарань

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.12.2010
Оприлюднено27.02.2017
Номер документу64921181
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5171/10/2370

Постанова від 01.12.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 12.11.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 24.11.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 01.11.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні