Рішення
від 24.02.2017 по справі 739/1916/16-ц
НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 739/1916/16-ц

Номер провадження 2/739/22/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2017 року Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді - Наполова М.І.,

секретаря - Шкурат О.Г.,

за участю:

представника позивача - заступника директора - начальника відділу надання соцпослуг

ОСОБА_1,

відповідача - ОСОБА_2,

представника відповідача - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні зали судових засідань Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області в м. Новгород-Сіверський Чернігівської області цивільну справу за позовом Новгород-Сіверського районного центру зайнятості до ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди (збитків),

ВСТАНОВИВ:

Новгород-Сіверський районний центр зайнятості, в особі директора, звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 про відшкодування 4 165 гривень 35 копійок матеріальної шкоди (збитків). Заявлені позовні вимоги мотивовано тим, що 17 березня 2016 року до Новгород-Сіверського районного центру зайнятості як такий, що шукає роботу, звернувся громадянин ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1. В зв'язку з відсутністю підходящої роботи, за особистою заявою відповідача (в заяві про падання статусу безробітного від 18.03.2016 року відповідач повідомив та засвідчив особистим підписом, що він не навчається на денній формі навчання, та не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів) наказом від 22.03.2016 року № НТ160322 було прийнято рішення про надання ОСОБА_2 статусу безробітного призначена виплата допомоги по безробіттю, відповідно до п.п. 1,3,4 ст.22; п.21 ст.23 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, а у подальшому - витрачено кошти на професійну підготовку (навчання) відповідача, як особи зі статусом безробітного. Після з`ясування того, що на момент оформлення необхідних для набуття статусу безробітного документів відповідач був зайнятою особою, позивач звернувся з позовом до відповідача про відшкодування витрат, пов`язаних з виплатами відповідачу по безробіттю та професійною підготовкою (навчанням) відповідача, як особи, що мала статус безробітного.

В с у д о в о м у з а с і д а н н і :

представник позивача, ОСОБА_1 підтримала заявлені позовні вимоги, посилаючись на вказані у позові доводи.

Відповідач ОСОБА_2 позовні вимоги не визнав та висловилася про безпідставність заявленого позову. Також пояснив, що він закинув навчання та звернувся до позивача з метою набуття статусу безробітного. Власноручно заповнюючи 18 березня 2016 року необхідні для набуття статусу безробітного документи, він у заяві вказав відомості про те, що не навчається на денній (очній) формі навчання. 21 березня 2016 року звернувся до навчального закладу де навчався, щоб забрати документи . При цьому не заперечував власноручного написання 21 березня 2016 року заяви про відрахування з числа студентів 21 березня 2016 року, за власним бажанням. Як не

заперечував і розміру вказаних позивачем витрат, вимоги про відшкодування яких і є предметом позову.

Представник відповідача, ОСОБА_3 висловився про відсутність правових підстав для задоволення заявленого позову, внаслідок безпідставності заявлених позовних вимог.

Вислухавши пояснення представника позивача, відповідача, представника відповідача та дослідивши наявні у матеріалах справи докази суд вважає, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню, з наступних підстав:

згідно з вимогами ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до положень ст. 13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства. При здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині. У разі недодержання особою при здійсненні своїх прав вказаних вимог (визначених законодавцем у ч.ч. 3-5 ст. 13 ЦК України) суд може зобов'язати її припинити зловживання своїми правами, а також застосувати інші встановлені законом наслідки.

По справі судом встановлено, що 17 березня 2016 року до Новгород-Сіверського районного центру зайнятості як такий, що шукає роботу, звернувся громадянин ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1. В зв'язку з відсутністю підходящої роботи, за особистою заявою відповідача (у власноручно написаній 18.03.2016 року заяві про падання статусу безробітного відповідач повідомив відомості, засвідчивши їх особистим підписом, про те, що він не навчається на денній формі навчання, та не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, хоча у дійсності був студентом першого курсу денної (очної) форми навчання механіко-технологічного факультету Чернігівського національного технологічного університету та відрахований лише з 21.03.2016 року за власним бажанням, за власноручно написаною 21.03.2016 року заявою про відрахування) наказом від 22.03.2016 року № НТ160322 позивачем (відповідними посадовими особами) прийнято рішення про надання ОСОБА_2 статусу безробітного та призначена виплата допомоги по безробіттю, відповідно до п.п. 1,3,4 ст.22; п.21 ст.23 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, а у подальшому - витрачено кошти на професійну підготовку (навчання) відповідача, як особи зі статусом безробітного.

25 березня 2016 року між Новгород-Сіверським районним центром зайнятості та громадянином ОСОБА_2 ( відповідачем у справі) укладений договір №2500/79-16і-5901 про професійне навчання безробітного. За направленням Новгород-Сіверського РЦЗ, наказом №106 від 28 березня 2016 року ДП Сумський навчальний центр ДПАТ Будівельна компанія Укрбут , відповідача зараховано до складу навчальної групи №2/16 ПРП ЦЗ про що свідчить відмітка про прийняття на професійне навчання.

Встановлені судом фактичні обставини беззастережно свідчать про те, що відповідач, будучи зайнятою особою (що виключало можливість отримання статусу безробітного) та будучи під особистий підпис ознайомлений з правами та обов'язками зареєстрованого безробітного та відповідальністю за подання недостовірних даних та документів, на підставі яких приймається рішення про надання статусу безробітного та призначення матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, що визначені Законами України „Про зайнятість населення" та „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" - свідомо та власноручно вказав неправдиві відомості при заповненні обов`язкових для надання (отримання) статусу безробітного документів (будучи зайнятою особою, що виключало можливість отримання статусу безробітного, - власноручно вказав, що не навчається на денній формі навчання, та не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів).

Вказані дії відповідача призвели до неправомірного надання статусу безробітного та, як наслідок, до безпідставного витрачання коштів з державного бюджету (безпідставної виплати матеріального забезпечення та витрат на професійне навчання відповідача). Загальна сума витрачених позивачем коштів складає 4 165 гривень 35 копійок, в тому

числі: 2 519 гривень 98 копійок - допомога по безробіттю за період з 25.03.2016 року по 31.07.2015 року, а також 1 645 гривень 37 копійок витрати на проходження професійного навчання відповідача, у період з 28.03.2016 року по 29.07.2016 року.

Позивач неодноразово звертався до відповідача з приводу повернення коштів, незаконно витрачених позивачем внаслідок вищевказаних дій відповідача, але кошти, вимоги про відшкодування яких і є предметом позову, відповідачем не повернуто.

За вищевказаних встановлених судом фактичних обставин суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими, а порушене право позивача таким, що підлягає судовому захисту шляхом ухвалення рішення про задоволення позову.

З відповідача в користь позивача підлягає стягненню судовий збір.

На підставі викладеного та керуючись Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", Законом України Про зайнятість населення , затвердженим наказом від 15.06.2015 № 613 Міністерства соціальної політики України Порядком надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, ст. 1166 ЦК України, ст.ст.13,15 Цивільного кодексу України, ст.ст.215,218, 88 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Новгород-Сіверського районного центру зайнятості до ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди (збитків) - з а д о в о л ь н и т и.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Новгород-Сіверського районного центру зайнятості, на рахунок: 37173300901334 ГУДКСУ в Чернігівській області МФО 853592, Код ЄДРПОУ 21401223, одержувач Новгород-Сіверський районний центр зайнятості, 4165 ( чотири тисячі сто шістдесят п`ять) гривень 35 копійок на відшкодування витрат по виплаті допомоги по безробіттю та вартості наданих соціальних послуг.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Новгород-Сіверського районного центру зайнятості, на рахунок: 37173300901334 ГУДКСУ в Чернігівській області МФО 853592, Код ЄДРПОУ 21401223, одержувач Новгород-Сіверський районний центр зайнятості, 1378 ( одну тисячу триста сімдесят вісім) гривень судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий суддя: Наполов М.І..

Дата ухвалення рішення24.02.2017
Оприлюднено25.02.2017
Номер документу64929240
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —739/1916/16-ц

Рішення від 10.02.2020

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Кочура О. О.

Рішення від 05.07.2019

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Кочура О. О.

Рішення від 24.02.2017

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Наполов М. І.

Рішення від 28.11.2016

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Наполов М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні