Постанова
від 20.02.2017 по справі 805/514/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 лютого 2017 р.                               Справа №805/514/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

час прийняття постанови: 12:00

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Христофорова А.Б.,

при секретарі Нестеренко Н.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Маріупольської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Регіональна Будівельна компанія" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Маріуполська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Донецькій області, звернувся до суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Регіональна Будівельна компанія" про стягнення фінансових штрафних санкцій у розмірі 223285,50 грн, мотивуючи вимоги тим, що у відповідача існує заборгованість, що виникла за наслідком виявлених документальною перевіркою порушень з питання своєчасності сплати до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з податку на додану вартість по уточнюючому розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за січень 2014 року та сформованого податкового повідомлення-рішення. Оскільки самостійно заборгованість не сплачується, будь-які інші міри впливу з боку податкового органу задля погашення податкового боргу відповідачем ігноруються, просить суд стягнути з відповідача виниклу заборгованість.

Представник позивача через відділ документообігу та архівної роботи суду надав заяву про розгляд справи без участі представника

Представник відповідача в судове засідання не з'явився про час, дату та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, з заявами та клопотаннями до суду не звертався.

У відповідності до приписів ч.2 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі- КАС України) суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін.

Суд, дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Позивач, Маріупольська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Донецькій області, є суб`єктом владних повноважень, яка в даних правовідносинах реалізує надані йому Податковим кодексом України повноваження.

Відповідач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Регіональна Будівельна компанія" (ЄДРПОУ 38587155, вул. Набережна, 16, м. Маріуполь, Донецька область, 87500), пройшов передбачену законом процедуру державної реєстрації є юридичною особою, у відповідності до вимог ст.. 48 Кодексу адміністративного судочинства України, здатний особисто здійснювати свої права та обов'язки.

Судом встановлено, що податковим органом проведено документальну позапланову невиїзну перевірку за наслідком якої виявлені порушення та складено акт про результати документальної позапланової невиїзної перевірки з питання своєчасності сплати до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з податку на додану вартість по уточнюючому розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за січень 2014 року № 325/05-12-38587155 від 19.08.2016 року. На підставі акту перевірки сформовано податкове повідомлення-рішення №0011631200 від 03.10.2016 року про застосування штрафних санкцій у сумі 223285,50 грн.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначення вичерпного переліку податків та зборів, що справляються в Україні, порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства, регулюються Податковим кодексом України (далі - ПК України).

Пунктом15.1ст.15 ПК Українипередбачено, що платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

У відповідності до пп.16.1.4 п.16.1 ст.16 ПК України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно пп.14.1.39п.14.1ст.14 ПК України, грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до пп. 20.1.19 п 20.1 ст. 20 ПК України, контролюючий орган має право застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового чи іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи; стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України; стягувати суми недоїмки із сплати єдиного внеску; стягувати суми простроченої заборгованості суб'єктів господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитами (позиками), залученими державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державні (місцеві) гарантії, а також за кредитами із бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом та іншими законами України;

Підпунктом14.1.175п.14.1ст.14 ПК Українипередбачено, що сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язаннянабуває статусу податкового боргу.

Відповідно до п.59.5ст.59 ПК України, у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Податковим органом сформовано та направлено відповідачу податкову вимогу №6096-25 від 15.10.2015 року про сплату податкового боргу за узгодженим грошовим зобов'язанням, яка відповідно до ст..58 ПК України вважається врученою.

Згідно пп. 20.1.33 п. 20.1 ст.20 ПК України, передбачено, право контролюючого органу звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, платника податків, який має податковий борг, у разі якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Згідно з пунктом 95.1. статті 95 ПК України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.3 статті 95 ПК України передбачено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до пункту 95.2 статті 95 ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Підстави виникнення податкової заборгованості та наявність боргу у сумі 223285,50 грн підтверджена матеріалами справи.

Дотримання податковим органом встановленої законодавством процедури, що передує стягненню податкового боргу в судовому порядку підтверджена податковою вимогою.

З аналізу вищезазначених правових норму вбачається, що у разі якщо платник, не сплатив зобов'язання, то податкові органи надсилають податкову вимогу у якій зазначається сума податкового зобов'язання яка має бути сплачена протягом 60 днів. У випадку несплати такого податкового зобов'язання, податковий борг погашається шляхом стягнення коштів за судовим рішенням.

Суд бере до уваги, що позивачем була дотримана процедура формування та направлення податкової вимоги. Податкова вимога ані в адміністративному порядку, ані в судовому порядку оскаржена не була.

Таким чином, враховуючи, що відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив суму узгодженого податкового зобов'язання, доказів зворотного суду не надано, суд приходить до висновку про обґрунтованість зменшених позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Згідно вимогч.4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8-11, 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Маріупольської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Регіональна Будівельна компанія" про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків у банках Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Регіональна Будівельна компанія" (ЄДРПОУ 38587155, вул. Набережна, 16, м. Маріуполь, Донецька область, 87500) на користь державного бюджету заборгованість зі штрафних санкцій у сумі 223 285 грн (двісті двадцять три тисячі двісті вісімдесят п'ять) 50 коп.

Вступна та резолютивна частини постанови проголошено у судовому засіданні 20.02.2017 року.

Повний текст постанови виготовлено 24.02.2017 року.

Постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня отримання особами, які беруть участь у справі, копії постанови шляхом подачі апеляційної скарги, з подачею її копії до суду апеляційної інстанції.

Суддя                                                   Христофоров А.Б.

Дата ухвалення рішення20.02.2017
Оприлюднено01.03.2017
Номер документу64947955
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/514/17-а

Постанова від 20.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 20.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 30.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 17.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні