Ухвала
від 22.02.2017 по справі 757/10139/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/10139/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2017 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Остапчук Т..В., при секретарі Медведєвій М.Г., за участю сторони кримінального провадження - прокурора Байдюка Д.А., підозрюваного ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в залі суду клопотання слідчого слідчого відділу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві Шляхова Владислава Петровича про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В :

21.02.2017 року до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва в межах кримінального провадження № 42014100000000099надійшло клопотання слідчого відділу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві Шляхова В.П., погоджене прокурором у кримінальному провадженні - прокурором Київської місцевої прокуратури № 6 Байдюк Д.А., про накладення арешту на майно підозрюваного ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, а саме на: внесок до статутного фонду у ТОВ Фундація ефективного менеджменту (код ЄДРПОУ 34601893), який складає 38 000,00 грн. та майно зазначеного Товариства засновником якого є ОСОБА_4; внесок засновника ТОВ Фундація ефективного менеджменту (код ЄДРПОУ 34601893) до статутного фонду ТОВ Топеко Менеджмент (код ЄДРПОУ 34382474), який складає 248 286,00 грн, та частину майна ТОВ Топеко Менеджмент , в частині розміру внеску ТОВ Фундація ефективного менеджменту .

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Слідчим відділом Печерського РУ ГУМВС України в м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №42014100000000099 від 27.01.2014, за підозрою ОСОБА_1 та ОСОБА_5 у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити, з підстав наведених в ньому.

Підозрюваний заперечував проти задоволення клопотання.

Слідчий суддя, заслухавши учасників кримінального провадження, вивчивши матеріали клопотання, дійшов до наступного висновку.

Згідно ст. 171 ч. 2 КПК України у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено: 1) підстави, у зв'язку з якими потрібно здійснити арешт майна; 2) перелік і види майна, що належить арештувати; 3) документи, що підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном; розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини шостої статті 170 цього Кодексу. При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню. Зокрема, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та обґрунтованого рішення слідчий суддя, згідно ст. ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину та достатність доказів, що вказують на вчинення злочину; правову підставу для арешту майна; можливий розмір шкоди, завданої злочином; наслідки арешту майна для третіх осіб; розумність і співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження. У кожному конкретному кримінальному провадженні слідчий суддя, застосовуючи вид обтяження, в даному випадку арешт майна, має неухильно дотримуватись вимог закону. При накладенні арешту на майно слідчий суддя має обов'язково переконатися в наявності доказів на підтвердження вчинення кримінального правопорушення. При цьому закон не вимагає аби вони були повними та достатніми на даній стадії кримінального провадження, однак вони мають бути такими, щоб слідчий суддя був впевнений у тому, що дані докази можуть дати підстави для пред'явлення обґрунтованої підозри у вчиненні того чи іншого злочину. Крім того, наявність доказів у кримінальному провадженні має давати слідчому судді впевненість в тому, що в даному кримінальному провадженні необхідно накласти вид обмеження з метою уникнення негативних наслідків.

Згідно з п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України, арешт майна є одним із видів заходів забезпечення кримінального провадження. У відповідності до п. 1 ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Відповідні дані мають міститися і у клопотанні слідчого чи прокурора, який звертається з проханням арештувати майно, оскільки, згідно ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб'єкт, який ініціює таке обмеження, повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

Слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку що зазначене клопотання про арешт майна подано без додержання вимог ст. 171 КПК України, а саме: зі змісту клопотання не вбачається підстав, у зв'язку з якими потрібно здійснити арешт майна.

Згідно ст. 172 ч. 3 КПК України слідчий суддя, встановивши, що клопотання про арешт майна подано без додержання вимог ст. 171 КПК України, повертає його прокурору для усунення недоліків, про що постановляє ухвалу.

За таких обставин, клопотання слідчого слідчого відділу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві Шляхова Владислава Петровича про арешт майна підлягає поверненню прокурору, який його погодив, для усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 26, 117, 170-173, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого слідчого відділу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві Шляхова Владислава Петровича про арешт майна- повернути прокурору, який його погодив, для усунення недоліків.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Остапчук Т.В.

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.02.2017
Оприлюднено28.02.2017
Номер документу64965715
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/10139/17-к

Ухвала від 22.02.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 22.02.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні