Рішення
від 23.02.2017 по справі 910/23721/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.02.2017Справа №910/23721/16

За позовом Комунального підприємства Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва

до Київської міської організації Політичної партії Всеукраїнське об'єднання Батьківщина

про стягнення 5247,06 грн.

Суддя Маринченко Я.В.

Представники сторін:

від позивача - Майданік В.Ю. (представник за довіреністю);

від відповідача - не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2016 року Комунальне підприємство Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Київської міської організації Політичної партії Всеукраїнське об'єднання Батьківщина про стягнення заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в розмірі 5247,06 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем свого обов'язку по оплаті послуг позивача відповідно до умов укладеного між сторонами договору №367 про відшкодування витрат за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 31.01.2014, у зв'язку з чим у відповідача утворилась заборгованість в розмірі 5095,14 грн. за період з вересня 2015 року по вересень 2016 року.

Крім того, позивачем нараховано на вказану суму заборгованості пеню в розмірі 151,92 грн. за порушення відповідачем строків оплати наданих послуг.

У судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги в повному обсязі та просив позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, відзив на позов не надав, хоча про час та місце проведення засідання сповіщений належним чином.

Відповідно до вимог ст.75 Господарського процесуального кодексу України суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача за наявними у ній матеріалами, що містять достатньо відомостей про права і взаємовідносини сторін.

Розглянувши матеріали справи, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, заслухавши пояснення представника позивача, суд вважає, що позов слід задовольнити частково з наступних підстав.

Судом встановлено, що 31.01.2014 між Комунальним підприємством Керуюча дирекція Дніпровського району м. Києва (виконавець) та Київською міською організацією Політичною партією Всеукраїнське об'єднання Батьківщина (споживач) укладено договір №367 про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, відповідно до умов якого, предметом цього договору є надання виконавцем послуг з утримання будинку та прибудинкової територій у житловому будинку №4 на бульварі Перова м. Києва, в якому знаходиться нежиле приміщення загальною площею 193,40 кв. м., яке займає споживач, а споживачем - забезпечення своєчасної оплати послуг за встановленим тарифом, у строк та на умовах, що передбачені цим договором (п.1.1 Договору)

Відповідно до п.1.3 Договору, споживач сплачує плату за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, ПДВ на розрахунковий рахунок виконавця, пропорційно займаній площі, згідно Додатку №1, який є невід'ємною частиною договору.

Згідно з п.2.1 Договору, виконавець своєчасно нараховує плату за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, ПДВ пропорційно займаній площі та до 10-го числа поточного місяця надає споживачу платіжну вимогу - доручення, податкову накладну та акт приймання - передачі наданих послуг.

Пунктом 2.2 Договору визначено, що плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, ПДВ перераховується споживачем в безготівковій формі на розрахунковий рахунок виконавця до 20-го числа поточного місяця.

Споживач зобов'язаний оплачувати послуги в установлений цим договором строк (п.3.2.1 Договору).

Відповідно до п.п.6.1 Договору, дія договору поширюється на відносини, які виникли між сторонами з того самого предмету договору починаючи з 01.01.2014 до 31.12.2016 відповідно до п.3 ст.631 Цивільного кодексу України.

У разі коли за місяць до закінчення дії цього договору однією із сторін не заявлено у письмовій формі про розірвання договору або необхідність його перегляду, цей договір вважається подовженим на той самий строк і на тих самих умовах.

Згідно додатку №1 до договору Розрахунок вартості послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з 01.01.2014 за нежиле приміщення, що займає Київська міська організація Політична партія Всеукраїнське об'єднання Батьківщина вартість послуг складає 259,10 грн. в місяць без ПДВ.

Згідно Договору про заміну сторони в договорі про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 01.04.2015 між Комунальним підприємством Керуюча дирекція Дніпровського району м. Києва (первісний виконавець), Комунальним підприємством Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва (новий виконавець) та Київською міською організацією Політичною партією Всеукраїнське об'єднання Батьківщина (споживач) первісний виконавець передає, а новий виконавець набуває всіх прав та приймає на себе виконання всіх зобов'язань первісного виконавця за Договором №367 про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 31.01.2014, який укладено між первісним виконавцем та споживачем, з моменту набрання чинності цього договору (п.1 Договору).

Відповідно до п.3 Договору, споживач, первісний виконавець, новий виконавець погодились, що договір про заміну сторони в договорі №367 про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 01.04.2015, який укладено між споживачем та первісним виконавцем набуває чинності з 01.04.2015.

Пунктом 4 Договору визначено, що споживач, первісний виконавець, новий виконавець погодились, що отримувачем коштів за договором №367 про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 01.04.2015, який укладено між споживачем та первісним виконавцем є новий виконавець.

Згідно з п.5 Договору, споживач, первісний виконавець, новий виконавець погодились, що всі інші умови за договором №367 про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 01.04.2015, який укладено між споживачем та первісним виконавцем залишаються незмінними.

Відповідно до Додаткової угоди від 31.08.2015 до договору про заміну сторони в договорі про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 01.04.2015, яка укладена між Комунальним підприємством Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва (виконавець) та Київською міською організацією Політичною партією Всеукраїнське об'єднання Батьківщина (споживач) сторони визначили виклали договір про надання послуг в новій редакції, якою визначили, що предметом цього договору є забезпечення виконавцем падання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій орендарю (суборендарю, власнику) нежитлового приміщення у житловому будинку (гуртожитку) №4 на бул. Перова у місті Києві, а споживачем - забезпечення своєчасної оплати таких послуг за встановленим тарифом у строки та на умовах, що передбачені цим договором (п.1 Додаткової угоди).

Відповідно до п.3 Додаткової угоди, розмір щомісячної плати за надані послуги з урахуванням ПДВ на дату укладення договору становить 377,02 грн.

Пунктом 4 Додаткової угоди сторони погодили, що розрахунковим періодом є календарний місяць.

Згідно з п.6 Додаткової угоди, плата вноситься на розрахунковий рахунок виконавця, який зазначений у рахунках-фактурах не пізніше 25-го числа поточного місяця

У відповідності до п.п.1 п.10 Додаткової угоди, споживач зобов'язаний оплачувати послуги в установлений цим договором строк.

Цей договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31 грудня 2015 року. У разі якщо за місяць до закінчення дії цього договору однією із сторін не заявлено у письмовій формі про розірвання договору або необхідність його перегляду, цей договір вважається продовженим на черговий календарний рік (п.20 Додаткової угоди).

Згідно Додатку №1 Додаткової угоди від 31.08.2015 до договору Розрахунок вартості послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з 03.06.2015 за нежиле приміщення, що займає Київська міська організація Політична партія Всеукраїнське об'єднання Батьківщина вартість послуг складає 314,18 грн. в місяць без ПДВ.

Матеріалами справи підтверджується, що Комунальне підприємство Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва належним чином надавало відповідачеві зумовлені договором послуги за період з вересня 2015 року по вересень 2016 року, що підтверджується наявними у матеріалах справи копіями рахунків-фактур за спірний період на загальну суму 5095,14 грн.

Крім того, позивачем було направлено відповідачеві Акти звірки взаємних розрахунків за спірний період, відповідач зазначені акти підписав, проте жодних дій щодо погашення існуючої перед позивачем заборгованості не вчинив.

Жодних претензій чи зауважень від відповідача щодо якості та кількості наданих позивачем послуг матеріали справи не містять.

Наявність у відповідача заборгованості перед позивачем за вказаний період також підтверджується наявною в матеріалах справи довідкою про стан заборгованості Київської міської організації Політичної партії Всеукраїнське об'єднання Батьківщина перед позивачем.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 Кодексу.

Згідно з п.2 ст.11 Цивільного кодексу України, підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору.

За приписами ч.1 ст.901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1 ст.903 Цивільного кодексу України передбачений обов'язок замовника оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Факт існування заборгованості відповідача перед позивачем належним чином підтверджений матеріалами справи та відповідачем не заперечується.

Проте станом на дату звернення позивача із позовом до суду, відповідачем не вжито жодних заходів для погашення існуючої перед Комунальним підприємством Керуюча дирекція Дніпровського району м. Києва заборгованості.

Виходячи з вищенаведеного суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 5095,14 грн. підлягають задоволенню.

Разом з тим, щодо заявлених позивачем вимог щодо стягнення з позивача пені в розмірі 151,92 грн., суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Штрафними санкціями у Господарському кодексі України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання (ч.1 ст. 230 ГК України).

Згідно ч. 1-2 статті 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Частиною 1 ст. 547 Цивільного кодексу України визначено, що правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання вчиняється у письмовій формі.

Як вбачається з матеріалів справи, 31.08.2015 між сторонами було укладено Додаткову угоду до договору про заміну сторони в договорі про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 01.04.2015, якою фактично було викладено договір №367 від 31.01.2014 в новій редакції.

Відповідно до п.7 Додаткової угоди від 31.08.2015, за несвоєчасне внесення плати із споживача стягується пеня відповідно до чинного законодавства, яка нараховується починаючи з 1-го числа наступного місяця за розрахунковим.

Таким чином, оскільки заборгованість у відповідача виникла починаючи з вересня 2015 року, позивач при нарахуванні пені мав керуватися положеннями вищезазначеного пункту договору.

Разом з тим, зазначеним пунктом договору не визначено розмір пені, що підлягає до нарахування, а наявне лише посилання на чинне законодавство, як не містять посилання на норми законодавства, у відповідності до яких здійснено нарахування пені та визначено її розмір і матеріали справи, зокрема позовна заява, у зв'язку з чим відсутні підстави для стягнення пені.

Згідно зі статтею 33 Господарського процесуального кодексу України, обов'язок доказування тих обставин, на які посилається сторона, як на підставу своїх вимог і заперечень, покладається на цю сторону.

Враховуючи викладене, оскільки позивачем не доведено правомірність нарахування заявленої до стягнення суми пені, суд приходить до висновку про наявність підстав для часткового задоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

За приписами ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідачем не надано суду належних доказів на спростування викладених у позові обставин або на підтвердження сплати існуючої перед позивачем заборгованості.

З урахуванням положень ст.49 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору покладаються на сторони пропорційно задоволеним вимогам.

Керуючись статтями 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Київської міської організації Політичної партії Всеукраїнське об'єднання Батьківщина (04080, м. Київ, вул. Турівська, буд. 13; ідентифікаційний код 21709458) на користь Комунального підприємства Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва (02002, м. Київ, вул. Челябінська, буд. 9-г; ідентифікаційний код 36906435) 5095 (п'ять тисяч дев'яносто п'ять) грн. 14 коп. заборгованості та витрати по сплаті судового збору в сумі 1338 (одна тисяча триста тридцять вісім) грн. 10 коп.

В іншій частині позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення підписано 27.02.2017

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення23.02.2017
Оприлюднено02.03.2017
Номер документу64978009
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5247,06 грн

Судовий реєстр по справі —910/23721/16

Рішення від 23.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 08.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 26.12.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні