Рішення
від 23.02.2017 по справі 469/980/14-ц
БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.02.2017

Справа № 469/980/14-ц

2/469/26/17

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 лютого 2017 року Березанський районний суд Миколаївської області

в складі : головуючої -судді Старчеус О.П.

при секретарі судового засідання Якубець С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Березанка цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Алгей-Агро" до ОСОБА_2 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Адмирал-Агро", про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, -

в с т а н о в и в :

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "Алгей-Агро" (далі ТОВ "Алгей-Агро") 18.08.2014 року звернувся до Березанського районного суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

Ухвалою Березанського районного суду Миколаївської області від 28.03.2016 року за клопотанням позивача залучено до участі у справі у якості співвідповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Адмирал-Агро" (далі ТОВ "Адмірал-Агро").

Позовні вимоги мотивовані тим, що між позивачем та відповідачем ОСОБА_2 24.03.2008 року укладений договір оренди земельної ділянки загальною площею 8,86 га, що розташована на території Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області, строком на 10 років. Даний договір належним чином укладений та зареєстрований в Березанському реєстраційному окрузі Миколаївської регіональної філії центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земель зроблено запис від 23.06.2008 року за №040800700180. Позивач належним чином виконував договірні зобов'язання і будь-якого спору щодо укладання, реєстрації та виконання договору оренди земельної ділянки між сторонами не існувало. Додаткові угоди щодо припинення договору з відповідачем не укладалися. В 2013 році позивачу стало відомо про те, що 10.07.2013 року між відповідачами ОСОБА_2 та ТОВ "Адмирал-Агро") підписаний договір оренди земельної ділянки, яка була вже раніше передана позивачу. Враховуючи, що згідно договору оренди землі, укладеного між позивачем та відповідачем дотримані всі істотні умови, чітко визначено строк дії договору, сторонами достроково договір від 24.03.2008 року припинено не було, законодавством не передбачений порядок подвійної реєстрації договорів оренди землі та відповідно до вимог ч.1 ст.203 ЦК України зміст правочину не може суперечить нормам ЦК України, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства, позивач вважає, що у відповідача були відсутні правові підстави для укладання договору з ТОВ "Адмирал-Агро" і договір оренди земельної ділянки від 10.07.2013р., укладений між відповідачами за своєю природою є нікчемним, посилаючись на норми ст.ст.152,125 ЗК України, ст.11 ЦК України, ст.19 Закону України "Про оренду землі" та ст.3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" просить визнати договір оренди земельної ділянки, укладений 10.07.2013 року між ТОВ "Адмирал-Агро" та ОСОБА_2 недійсним.

Представник позивача в судове засідання не з'явилась, надала заяву про розгляд справи в її відсутність, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та погодилася на винесення заочного рішення по справі.

Відповідач ОСОБА_2 та представник відповідача - ТОВ "Адмирал-Агро" в судове засідання не з'явилися та не повідомили суд про причини своєї неявки, хоча належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи, про що свідчать зворотні повідомлення про вручення рекомендованого поштового відправлення.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Матеріалами справи встановлено, що 24.03.2008 року між ОСОБА_2 та ТОВ "Алгей-Агро" укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 8,86 га, що розташована на території Ташинської сільської ради, строком на 10 років (п.8 договору), який зареєстрований у Березанському реєстраційному окрузі Миколаївської регіональної філії Центру ДЗК 23.06.2008р. за реєстраційним номером 040800700180. Зміна умов договору і припинення його дії викладена в п.36-40 договору. Так в п.38 договору зазначено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом. Право на одностороннє розірвання договору, умовами договору не визначено (п.39) (а.с.68-69).

Строк дії зазначеного договору відповідно до п.8 становить 10 років, що вбачається з копії договору оренди та підтверджується листами відділу Держкомзему у Березанському районі від 07.11.2012р. і відділу Держземагенства у Березанському районі Миколаївської області від 17.10.2013р. (а.с.6-8, 9).

Зазначену земельну ділянку ОСОБА_2 передав в тимчасове користування ТОВ "Алгей-Агро" згідно акту передачі земельної ділянки (а.с.70).

В силу п.1 ч.2 ст.11 ЦК України, договори, які є одним з видів правочину, є однією з підстав виникнення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ст.ст.6,202,203 ЦК України, правочином визнається дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Правочин є дійсним, якщо:

-його зміст не суперечить ЦК України, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам;

-особа, яка його вчиняє, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності;

-волевиявлення учасників є вільним і відповідати їх внутрішній волі;

-він вчинений у формі, встановленій законом й спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

У ч.1 ст.627 ЦК України проголошено принцип свободи договору, якою передбачено, що відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Недотримання хоча б однієї із зазначених умов дійсності правочину може тягнути його нікчемність, із застосуванням відповідних правових наслідків, або слугувати підставою для визнання правочину недійсним у судовому порядку відповідно до положень ст.215 ЦК України.

Якщо правочин підлягає державній реєстрації, то він є вчиненим з моменту такої реєстрації.

Відповідно до ст.ст.125, 126 Земельного кодексу України (у редакції, чинній на час укладення позивачем договорів оренди), право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону; право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

Аналогічні положення містили також ст.ст.18, 20 Закону України "Про оренду землі".

На виконання зазначених правових норм постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1998р. №2073 затверджено Порядок державної реєстрації договорів оренди землі (далі - Порядок №2073), а наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 02.07.2003р. №174, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25.07.2003р. за №641/7962 - затверджено Тимчасовий порядок ведення державного реєстру земель.

Відповідно до п.2 Порядку №2073 державна реєстрація договорів оренди є офіційним визнанням і підтвердженням державою факту виникнення або припинення права оренди земельних ділянок.

Тобто, на час укладення позивачем із відповідачем договору оренди земельної ділянки державна реєстрація речового права - права оренди відбувалась шляхом державної реєстрації договору оренди земельної ділянки за процедурою, установленою вищевказаними правовими нормами: відповідно до діючого на той час законодавства договір оренди був зареєстрований у Березанському реєстраційному окрузі Миколаївської регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру. Чинне на час укладення договору законодавство не передбачало здійснення державної реєстрації речового права в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до ст.19 Закону України "Про оренду землі" строк дії договору оренди визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.

Згідно зі ст.31 Закону договір оренди припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено.

Судом установлено, що договір оренди земельної ділянки укладено між позивачем та відповідачем ОСОБА_2 строком на 10 років.

Разом з тим, відповідач ОСОБА_2, порушуючи право позивача, як орендаря, на користування орендованою земельною ділянкою, в односторонньому порядку відмовився від договору і уклав 10.07.2013 року з ТОВ "Адмирал-Агро" договір оренди щодо тієї самої земельної ділянки сільськогосподарського призначення (а.с.10-11), який також був зареєстрований реєстраційною службою Березанського РУЮ 08.09.2013 року за №5677173.

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 19.09.2014 року, яку залишено без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 31.07.2015р., адміністративний позов ТОВ "Алгей-Агро" до Реєстраційної служби Березанського РУЮ Миколаївської області в частині визнання дій протиправними, скасування рішень про державну реєстрацію речового права задоволено: визнано протиправними та скасовано рішення Державного реєстратора Реєстраційної служби Березанського РУЮ Миколаївської області про державну реєстрацію права оренди земельних ділянок за ТОВ "Адмирал-Агро", у т.ч. №5677173 від 08.09.2013 року, яке виникло на підставі укладеного з відповідачем ОСОБА_2 договору оренди земельної ділянки (а.с.42-48, 51-55).

Як зазначено у вказаній постанові Херсонського окружного адміністративного суду станом на час державної реєстрації речового права на підставі договору оренди земельної ділянки між ТОВ "Адмирал-Агро" та ОСОБА_2 заявлене право оренди суперечило зареєстрованому праву, відомості про яке містились у Поземельній книзі, тобто заявлене право оренди ТОВ "Адмирал-Агро" суперечило зареєстрованому праву оренди ТОВ "Алгей-Агро".

В силу ч.3 ст.61 ЦПК України обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарський або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказується при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Оскільки судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 та ТОВ "Алгей-Агро" договір від 24.03.2008 року підписали, встановивши строк його дії на 10 років, договір пройшов державну реєстрацію, умови договору сторонами виконувалися, іншого належними та допустимими засобами доказування відповідач не довів, а потім, орендодавець, порушуючи права орендаря на користування орендованої земельної ділянки, в односторонньому порядку відмовився від вказаного договору і уклав 10.07.2013 року новий договір з ТОВ "Адмирал-Агро" щодо тієї самої земельної ділянки, який також був зареєстрований в Державній реєстраційній службі, рішення щодо реєстрації якого рішенням суду скасовано, тому зазначений договір не можна вважати таким, що відповідає вимогам закону, в зв'язку з чим він має бути визнаний недійсним.

Відповідно до ст.88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, тому підлягає стягненню з відповідачів на користь позивача сплачений ним при подачі позовної заяви судовий збір в сумі по 121,80 грн. з кожного.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10,11,60,212,215,224-226 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Алгей-Агро" до ОСОБА_2 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Адмирал-Агро", про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним задовольнити повністю.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 8,86 га кадастровий номер 4820985000:06:000:0066, яка знаходиться на території Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області, укладений 10.07.2013 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Адмирал-Агро" та ОСОБА_2.

На підставі ч.1 ст. 88 ЦПК України стягнути з ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_1) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Адмирал-Агро" (код ЄДРПОУ 36201568) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Алгей-Агро" (код ЄДРПОУ 33189130) судові витрати по сплаті судового збору в сумі по 121,80 грн. з кожного.

Рішення може бути оскаржене позивачем в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області в 10-денний строк з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Березанський районний суд.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя:

Дата ухвалення рішення23.02.2017
Оприлюднено03.03.2017
Номер документу64980406
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —469/980/14-ц

Рішення від 23.02.2017

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Старчеус О. П.

Рішення від 17.11.2015

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Старчеус О. П.

Ухвала від 20.08.2015

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Старчеус О. П.

Ухвала від 04.09.2014

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Старчеус О. П.

Ухвала від 20.08.2014

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Старчеус О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні