Рішення
від 16.05.2007 по справі 20-11/187
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

20-11/187

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Іменем України

РІШЕННЯ

"16" травня 2007 р. справа № 20-11/187

  за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Ремстройтрест”

до Фонду комунального майна Севастопольської міської ради

третя особа Комунальне підприємство “Бюро технічної інвентаризації  та державної реєстрації об`єктів нерухомого майна”

про визнання права власності

          Суддя Дмитрієв В.Є.

Представники сторін:

від позивача –Полякова З.В., довіреність б/н від 26.04.2007  

від відповідача –не з`явився

від третьої особи - не з`явився

СУТЬ СПОРУ:          

Товариство з обмеженою відповідальністю “Ремстройтрест”  звернулося до суду з позовом до Фонду комунального майна Севастопольської міської ради,  третя особа Комунальне підприємство “Бюро технічної інвентаризації  та державної реєстрації об`єктів нерухомого майна”  про визнання права власності..

          Представник позивача на задоволенні позовних вимог наполягає, позовні вимоги обґрунтовує тим, що він являється власником майна, однак Комунальне підприємство “Бюро технічної інвентаризації  та державної реєстрації об`єктів нерухомого майна” відмовляється від реєстрації права власності, у зв`язку з чим позивач змушений звернутися до суду.

          Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце проведення судового засідання був повідомлений своєчасно та належним чином, до початку судового засідання надав суду клопотання про розгляд справи без його участі.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце проведення судового засідання був повідомлений своєчасно та належним чином,  у відзиві на позов пояснив, що відмова у реєстрації права власності  обумовлена відсутністю у позивача необхідних документів, пояснив, що підставою для реєстрації права власності на об`єкт спору може бути рішення суду про визнання права власності на нього.

 Відповідно до ст. 20, 22 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні представнику позивача  були роз'яснені його права та обов'язки.

Розглянувши матеріали  справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення сторін,  суд,  встановив:

Відповідно до п. 3.1 Статуту Товариство з обмеженою відповідальністю “Ремстройтрест” являється правонаступником Орендного підприємства “Севастопольський підрядний спеціалізований ремонтно –будівельний трест”.

Відповідно до державного  акту на право постійного користування землею (арк. с. 7-10) Орендному підприємству “Севастопольський підрядний спеціалізований ремонтно –будівельний трест” надано у постійне користування 0, 1798 га землю в межах з планом землекористування по вул. Сафронова в м. Севастополі.

Відповідно до акту державної технічної комісії про ввід в експлуатацію  завершеного об`єкту (арк. с .12 - 15) трансформаторна підстанція  прийнята в експлуатацію з загальною оцінкою “добре”.

Відповідно до листа Управління міського будівництва і архітектури від 15.05.2007 № 1733/5-2 трансформаторній підстанції  105  присвоєна адреса –м. Севастополь, вул. Сафронова, № 5-А

Позивач звертався до Комунального підприємства “Бюро технічної інвентаризації  та державної реєстрації об`єктів нерухомого майна”  з заявою про реєстрацію права власності, однак в задоволенні заяви було відмовлено.

Відповідно до відзиву на позов  Комунального підприємства “Бюро технічної інвентаризації  та державної реєстрації об`єктів нерухомого майна”   підставою для реєстрації права власності на об`єкт спору може бути рішення суду про визнання права власності на нього.

Відповідно до статей 181, 182 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно,  нерухомість) належать земельні  ділянки,  а  також  об'єкти,  розташовані  на  земельній ділянці,  переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Право власності та інші речові  права  на  нерухомі  речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації; порядок    проведення   державної   реєстрації   прав   на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.

Відповідно до статей 317, 319, 325, 328, 392 Цивільного кодексу України власникові   належать  права  володіння,  користування  та розпорядження своїм майном.

Власник  володіє,  користується,   розпоряджається   своїм майном на власний розсуд.

Суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні  та  юридичні   особи   можуть   бути   власниками будь-якого майна,  за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. Склад,  кількість та  вартість  майна,  яке  може  бути  у власності фізичних та юридичних осіб, не є обмеженими.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право  власності вважається набутим правомірно,  якщо інше прямо  не  випливає  із  закону  або  незаконність  набуття  права власності не встановлена судом.

Власник майна може  пред'явити  позов  про  визнання  його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою,  а також у разі втрати ним документа,  який засвідчує його право власності.

Відповідно до статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, та вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що порушення права власності   Товариства з обмеженою відповідальністю “Ремстройтрест”  можуть бути усунені шляхом визнання права власності  трансформаторну підстанцію  105 у судовому порядку.

Керуючись статтями 49,  82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИ Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.

Визнати  за Товариством  з обмеженою відповідальністю “Ремстройтрест” (99007 м. Севастополь, вул. М.Музики, 29 “В”, код  ЄДРПОУ 05449377, свідоцтво № 10771200000002822 від 18.01.1999) право власності на трансформаторну підстанцію 105, введену в експлуатацію Актом державної комісії о прийомі до експлуатації завершеного будівництвом об`єкта від 03.10.1997, яка розташована в м. Севастополь, вул. Сафронова, № 5-А.

Копії  рішення направити сторонам.

Суддя                                                                                                                В.Є. Дмитрієв

Дата ухвалення рішення16.05.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу649808
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності          &nbsp

Судовий реєстр по справі —20-11/187

Рішення від 16.05.2007

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Дмитрієв В.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні