Ухвала
від 15.02.2017 по справі 757/9057/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/9057/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Бортницька В.В., за участю секретаря Кострійчук В.В., прокурора Рибалка А.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Генеральної прокуратури України Хавіна В.О. про тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю з можливістю їх вилучення,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Хавін В.О. звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю з можливістю їх вилучення.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що Управлінням з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000003053 від 28.10.2016.

У ході розслідування кримінального провадження встановлено, що 19.02.2014 постановою правління Національного банку України №75/БТ ПАТ КБ Південкомбанк надано стабілізаційний кредит (корпоративний рахунок номер 1324.4.01.00199.01) на суму 180 млн. грн. та встановлено ряд обмежень, в тому числі й зупинення проведення активних операцій з пов'язаними особами цього банку, та встановлено заборону надання бланкових кредитів. Крім цього, сама суть програми фінансового оздоровлення ПАТ КБ Південкомбанк полягала у необхідності залучення додаткових фінансових засобів для стабілізації роботи банку, а не навпаки.

Як зазначається у висновку службового розслідування, проведеного службовими особами Національного банку України, положеннями програми капіталізації ПАТ КБ Південкомбанк на 2014-2016 роки, затвердженою протоколом засідання Правління банку від 11.02.2014 № 4-3, було передбачено, що джерелами погашення заборгованості по стабілізаційному кредиту є: залучення коштів на умовах субординового боргу у сумі 150 млн. грн., а також збільшення залишків коштів суб'єктів господарювання на суму не менше 1 млрд. грн. та фізичних осіб на суму не менше 800 млн. грн.

Однак, службові особи ПАТ КБ Південкомбанк , з метою розтрати коштів банку, діючи на користь третіх осіб, в порушення постанови правління Національного банку України від 12.02.2014 №75/БТ, 24.02.2014 внесли зміни до умов кредитування за договором про надання мультивалютної відновлювальної відкличної кредитної лінії від 09.09.2013 № 111К-01Ю, укладеного між банком та ТОВ Сплав Фінанси , в частині збільшення ліміту кредитування до 205 млн. грн., та перерахували на рахунок ТОВ Сплав Фінанси транш у рамках цієї кредитної угоди в сумі 62 млн. 403 тис. 701 грн. В свою чергу, протягом наступного дня ТОВ Сплав фінанси майже всю отриману у якості кредиту суму в розмірі 60 млн. 349 тис. 999 грн. перерахував на рахунок товариства з обмеженою відповідальністю Фінансовий дім Інвестиційний союз (ідентифікаційний код 34849834, місце реєстрації юридичної особи: Донецька область, місто Донецьк, вулиця Карпинського, будинок 24), за які в подальшому останнім закуплено іноземну валюту та по фіктивним угодам і 06.03.2014 виведено за кордон шляхом перерахування на рахунки іноземних підприємств BMG VENTURE HOLDINGS CORP (Панама) та CISCOTECHOLOGIES S.A. (Панама).

Крім того, як встановлено під час досудового розслідування, отримані за договором від 09.09.2013 № 111К-01Ю кредитні кошти перераховувались ТОВ Сплав Фінанси декількома платежами на розрахункові рахунки низки юридичних осіб, а саме: ТОВ Колекторський центр , ТОВ Авіаціонна лізінгова компанія , ТОВ Енергокомбуд , ТОВ Донфінгруп , ПАТ ВДК , ТОВ Флагман-Юніон , ТОВ Тіназ ЛТД , ТОВ Альпарі Дон-Інвест , ТОВ Октан Сервіс , ПрАТ СКПД , ТОВ Стат Інвест , СТЗДВ Гарантія , ПрАТ Метал Юніон , ТОВ Агро-Гранд-Юніон , ТОВ Гарда Плюс , ТОВ Юніоіл , ТОВ Глобус Плюс , ТОВ Укрбізнесгруп Гарантія , ТОВ КУА Траст Центр , ТОВ Джевис , ТОВ ІКГ Сінай , ТОВ Компанія Топ Бізнес , ТОВ ЦСФК , ТОВ Астра-Мет-Груп .

Для приховування злочинного характеру вказаних операцій, в якості забезпечення виконання зобов'язань по кредиту ,ТОВ Сплав Фінанси з пов'язаною до засновника банку юридичною особою - ТОВ Транс-Трейд , та з ТОВ Спецкоксохім укладено договори застави, а в якості заставного майна передано відходи збагачення залізних руд та акції ПАТ ВДК , вартість яких умисно завищено в десятки разів.

Даний факт вказує на те, що вказані кредитні операції проведено службовими особами банку, умисно з метою розтрати коштів банку, оскільки вартість застави явно завищена в десятки разів та взагалі є сумнівною, з точки зору можливості реалізації та стягнення отриманих грошей на користь банку, в якості забезпечення відшкодування заподіяної шкоди.

Постановою Правління Національного банку України від 23.05.2014 № 305 Про віднесення Публічного акціонерного товариства Комерційний Банк Південкомбанк до категорії неплатоспроможних виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 26.05.2014 прийнято рішення № 37 про запровадження з 26.05.2014 тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в ПАТ КБ Південкомбанк .

Сторона обвинувачення вважає, що матеріали кримінального провадження містять достатні дані, які вказують на те, що службовими особами ПАТ КБ Південкомбанк , на користь третіх осіб, вчинено розтрату коштів банку, в тому числі й коштів отриманих в якості стабілізаційного кредиту, що спричинило збитки державним інтересам в особі Національного банку України та фізичним особам у вигляді неповернутих вкладів.

З досліджених статутних та звітних документів юридичних осіб, які отримали в ПАТ КБ Південкомбанк та не повернули кредитні кошти, а це ТОВ Вігоріш , ТОВ Фокарт , ТОВ Алітек , ТОВ Тристар Груп ,ТОВ Фінансовий Дім Інвестиційний Союз , ТОВ Фора Лайн , ТОВ Солід Плюс , ТОВ Індустріал-Прогрес , ТОВ Універсал-капітал , ТОВ Вуглепром-Індастрі , ТОВ Інтертехнопром , ТОВ Метизно-калібровочний завод , ТОВ Ресурс-Транзит , ТОВ Спецтехзв'язок , ТОВ Сплав Фінанси , ТОВ Спецкоксохім , ТОВ Укрферротехнології , ТОВ Спектр-Енерго-Дон , ТОВ Астра-Мет-Груп , ТОВ Укртрайлінг , ТОВ Трансмет-Трейд , ТОВ Нафтопереробка-2013 , ТОВ НФ Вікінг , ТОВ Новігатор Н , ТОВ Торговий Дім Оіл Трейд ТОВ БМБ , встановлено, що загалом в них обліковано одного працюючого працівника, статутний фонд сформований на суму 1000 гривень, юридичні адреси знаходження підозріло співпадають між собою. При цьому вся фінансово-господарська діяльність цих товариств була пов'язана із безприбутковим продажем акцій або векселів, відступленням прав вимоги, та забезпечувалися такі кредити сумнівними заставами, вартість яких в рази вище ніж об'єктивно могла бути встановлена. При цьому, власник юридичної особи, яка забезпечувала заставу за кредитом, та банку один і той же, що вказує на умисний характер вчинених дій, що підтверджує версію слідства щодо розтрати коштів банку.

З метою встановлення всіх обставин вчинення злочину, а також осіб, які можуть бути причетними до вчинення незаконних дій по розтраті коштів банку, стороною обвинувачення у законний спосіб отримано тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, зокрема, до руху коштів по поточному рахунку ТОВ Сплав Фінанси (ЄДРПОУ 37332562) 2600.5.022714.001, відкритому в ПАТ КБ Південкомбанк .

За допомогою зазначеної інформації, а саме, руху коштів по вказаному вище рахунку, сторона обвинувачення мала намір встановити кінцевих юридичних осіб на рахунках, яких акумульовано або переведено в готівку грошові кошти, отримані від банку як кредит.

Дослідженням руху коштів по вказаному рахунку встановлено, що частину кредитних коштів, які надійшли за договором про надання мультивалютної відновлювальної відкличної кредитної лінії від 09.09.2013 № 111К-01Ю, а саме 18 000 000 грн., 11.04.2014 ТОВ Сплав Фінанси перерахувало на поточний рахунок 26001013374001 товариства з обмеженою відповідальністю Гарда Плюс , (ідентифікаційний код 31992522, місце реєстрації юридичної особи: місто Дніпро, вулиця Молодогвардійська, будинок 45, квартира 50, найменування цієї юридичної особи відповідно до відомостей, оприлюднених у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, на цей час Плеяда-Прима ), відкритий в ПАТ КБ Південкомбанк (МФО 335946).

Для встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення необхідно дослідити рух коштів по вищевказаному рахунку, оскільки лише встановивши кінцевого отримувача грошових коштів, які видані банком як кредит, можливо зробити висновок про існування намірів на заволодіння ними та ким саме.

Крім цього, сторона обвинувачення вважає, що для повного та об'єктивного розслідування і встановлення всіх причетних до вчиненого кримінального правопорушення необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, що відображають рух коштів по банківському рахунку 26001013374001 (у всіх валютах рахунку), відкритому в ПАТ КБ Південкомбанк, який належить або належав товариству з обмеженою відповідальністю Гарда Плюс та/або товариству з обмеженою відповідальністю Плеяда-Прима (ідентифікаційний код 31992522), зокрема, розрахункових документів, платіжних доручень, грошових чеків про зняття готівки з вказаного рахунка, а також розгорнутої роздруківки руху коштів по рахунку, із зазначенням контрагентів, їх кодів ЄДРПОУ, призначення платежів, суми по кожній з фінансових операцій, в тому числі податку на додану вартість, з можливістю вилучення належним чином їх завірених копій у паперовому та електронному вигляді.

Інформація про рух грошових коштів по вказаному рахунку, а також вказані документи знаходиться у володінні публічного акціонерного товариства Комерційний банк Південкомбанк (МФО 335946, ідентифікаційний код 19358767, юридична адреса: Донецька область, місто Донецьк, проспект Ватутіна, будинок 33-А, фактична адреса: місто Київ, вулиця Микільсько-Слобідська, будинок 2б та/або за іншим місцезнаходженням).

Документи, тимчасовий доступ до яких планується здійснити, містять охоронювану законом банківську таємницю. При цьому, вказані документи містять відомості, які можуть бути використані як доказ фактів та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а тому вони мають значення речових доказів. Водночас орган досудового розслідування вважає неможливим іншими способами довести обставини, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, ніж за допомогою згаданих вище документів.

Заслухавши пояснення прокурора Рибалка А.П., який підтримав клопотання, приходжу до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що Управлінням з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000003053 від 28.10.2016.

Відповідно до фактичних обставин кримінального провадження службовими особами ПАТ КБ Південкомбанк та ПАТ Терра Банк , протягом 2010-2014 років, за попередньою змовою із службовими особами низки юридичних осіб з ознаками фіктивності, розтрачено грошові кошти вказаних банків та грошові кошти, надані в кредит Національним банком України, в особливо великих розмірах, що в свою чергу призвело до того, що зазначені банки опинились у стані неплатоспроможності.

Попередня правова кваліфікація у кримінальному провадженні за вказаним епізодом - ч. 5 ст. 191 КК України.

У відповідності до ст. 107 КПК України фіксування судового засідання технічними засобами не проводилася.

Стороною обвинувачення належним чином обгрунтовано необхідність розгляду клопотання за відсутність володільця документів, до яких запитується доступ.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить, зокрема, інформація, яка становить банківську таємницю.

Враховуючи обставини вчинення імовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на положеннях ст. ст. 161, 162 КПК України, приходжу до висновку про наявність підстав для розкриття банківської таємниця та вилучення запитуваних прокурором документів, фактичні дані яких можуть мати важливе значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні.

На підставі викладеного і керуючись ст. 107, ст.ст.160, 162, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Генеральної прокуратури України Хавіна В.О. -задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями Генеральної прокуратури України Фариновичу Віталію Адамовичу, старшому слідчому в особливо важливих справах першого слідчого відділу управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями Генеральної прокуратури України Юріну Ігорю Володимировичу, прокурору другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями Генеральної прокуратури України Хавіну Валентину Олеговичу, прокурору відділу організаційного та правового забезпечення прокуратури Запорізької області Рибалці Андрію Петровичу або за їх дорученням іншим службовим особам правоохоронних органів, дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні публічного акціонерного товариства Комерційний банк Південкомбанк (МФО 335946, ідентифікаційний код 19358767, юридична адреса: Донецька область, місто Донецьк, проспект Ватутіна, будинок 33-А, фактична адреса: місто Київ, вулиця Микільсько-Слобідська, будинок 2б та/або за іншим місцезнаходженням), щодо товариства з обмеженою відповідальністю Гарда Плюс та/або товариства з обмеженою відповідальністю Плеяда-Прима (ідентифікаційний код 31992522), що відображають рух коштів по банківському рахунку 26001013374001 (у всіх валютах рахунку), зокрема, розрахункових документів, платіжних доручень, грошових чеків про зняття готівки з вказаного рахунка, а також розгорнутої роздруківки руху коштів по рахунку, із зазначенням контрагентів, їх кодів ЄДРПОУ, призначення платежів, суми по кожній з фінансових операцій, в тому числі податку на додану вартість, з можливістю вилучення належним чином їх завірених копій у паперовому та електронному вигляді, а саме:

- банківських виписок про рух грошових коштів по рахунку 26001013374001 (у всіх валютах рахунку), який належить або належав ТОВ Гарда Плюс та/або ТОВ Плеяда-Прима , з інформацією про: точний час надходження та перерахування грошових коштів по вказаному рахунку за період з дати відкриття рахунку по теперішній час; залишки грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб-контрагентів, їх коди ЄДРПОУ та банківські установи, в яких вони відкриті, банківських виписок про видачу готівки, чеків та чекових книжок за період з дати відкриття рахунків по теперішній час;

- документів, що підтверджують замовлення працівникам ПАТ КБ Південкомбанк готівкових коштів при видачі ТОВ Гарда Плюс та/або ТОВ Плеяда-Прима , грошових коштів з його власних рахунків з дати їх відкриття по теперішній час;

- всіх наявних документів ТОВ Гарда Плюс та/або ТОВ Плеяда-Прима , у тому числі, але не виключно:

- реєстраційних документів, юридичної та кредитної справи, копій паспортів засновників та працівників ТОВ Гарда Плюс та/або ТОВ Плеяда-Прима , карток зі зразками підписів керівників, довірених осіб та відбитком печатки, листів, заяв та інших документів, наданих для відкриття (закриття) рахунків;

- листів, заяв, доручень та інших документів, наданих працівниками ТОВ Гарда Плюс та/або ТОВ Плеяда-Прима , щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку, тощо;

- договорів на встановлення системи Клієнт-Банк або іншої системи дистанційного отримання фінансової інформації та управління банківськими рахунками, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп'ютери ТОВ Гарда Плюс та/або ТОВ Плеяда-Прима , вказаної системи, включаючи місце проведення цієї операції, номерів телефонів із яких відбувалося з'єднання з банківської установою, а також ІР-адрес з яких відбувалось з'єднання;

- договорів, інших фінансових та розрахункових документів, які стали підставою для руху коштів по вказаному банківському рахунку ТОВ Гарда Плюс та/або ТОВ Плеяда-Прима , за період з дня відкриття рахунка по теперішній час;

- вхідної та вихідної кореспонденції між банківською установою та ТОВ Гарда Плюс та/або ТОВ Плеяда-Прима , інформації щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають, з доданням підтверджуючих документів, документів (заяв-анкет на видачу платіжних банківських карток, документів ідентифікації осіб-користувачів платіжних банківських карток), що стали підставою для видачі пластикових платіжних карток клієнта.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення речей і документів, які містять вказану інформацію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя В.В. Бортницька

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 - матеріали судового провадження № 757/9057/17-к

Примірник 2 - прокурор Рибалка А.П.

Слідчий суддя В.В. Бортницька

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.02.2017
Оприлюднено28.02.2017
Номер документу64993654
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/9057/17-к

Ухвала від 15.02.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

Ухвала від 15.02.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні