Ухвала
від 17.02.2017 по справі 759/2572/17
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/572/17

ун. № 759/2572/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2017 року м. Київ

слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва Ул'яновська О.В.,

секретарі Чернишук К.О.,

за участю: слідчого Рудюка О.С.,

розглянувши клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві Рудюка О.С. погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №8 Речицькою Н.А. про тимчасовий доступ до речей і документів у досудовому розслідуванні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100010000052 від 07.10.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбачено, ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

17.02.2017 до суду надійшло клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві Рудюка О.С. про надання дозволу слідчому СВ ФР ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві Рудюку О.С., або уповноваженій особі за дорученням чи постановою слідчого на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають у володінні ТОВ САРГАС (код ЄДРПОУ 39477963), за адресою: м. Миколаїв. Проспект Леніна, буд. 10, кв. 13 які відображають фінансово-господарські взаємовідносини ТОВ Дансон (код за ЄДРПОУ 40156794) з ТОВ ТОВ САРГАС (код ЄДРПОУ 39477963), за весь період взаємовідносин, а саме: відповідних реєстри обліку проведених операцій; платіжних доручень; виписок по рахунках; договорів з додатками та додатковими угодами; рахунків-фактур; товарних накладних; товарно-транспортних накладних; залізничних транспортних накладних; довіреностей на отримання товару; книг (реєстрів) обліку придбання та реалізації товару (робіт, послуг); книг (реєстрів) реєстрації довіреностей; книг (реєстрів) складського обліку; векселів та документів щодо їх руху; актів звірок взаєморозрахунків; податкових накладних; видаткових накладних; актів прийому-передачі товару (робіт, послуг), надати розпорядження про надання можливості слідчому СВ ФР ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві Рудюку О.С., або уповноваженій особі за дорученням слідчого на вилучення вказаних документів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що згідно бази даних АІС Податковий Блок та відомостей Єдиного реєстру податкових накладних ТОВ Дансон (код за ЄДРПОУ 40156794 ) у серпні 2016 року у податковій звітності відобразило постачання товарів (робіт) в адресу ТОВ САРГАС (код ЄДРПОУ 39477963), зареєстрованого за адресою: м. Миколаїв, Проспект Леніна, буд. 10, кв. 13., на загальну суму 1514029,1 міл. грн. у тому числі ПДВ, таким чином сформували вказаному підприємству незаконний штучний податковий кредит з податку на додану вартість в сумі 252338 грн. 01 коп. з метою мінімізації податкових зобов'язань, що свідчить про вчинення кримінального правопорушення у вигляді умисного ухилення від сплати податків.

Згідно вироку Печерського районного суду м. Києва за №757/49851/16-к від 26.10.2016 встановлено що ОСОБА_3 сприяв у реєстрації підприємства ТОВ Дансон (код за ЄДРПОУ 40156794 ) без наміру в подальшому здійснювати статутну господарську діяльність та з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб по мінімізації податкових зобов'язань підприємствам реального сектору економіки, та визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Так, оригінали документів фінансово-господарської діяльності ТОВ Дансон код за ЄДРПОУ 40156794), що відображають фінансово-господарські взаємовідносини вказаного підприємства з ТОВ САРГАС (код ЄДРПОУ 39477963), у серпні 2016 року, а саме: відповідні реєстри обліку проведених операцій; платіжні доручення: виписки по рахунках; договори з додатками та додатковими угодами; рахунки-фактури: товарні накладні; товарно-транспортні накладні; залізничні транспортні накладні: довіреності на отримання товару; книги (реєстри) обліку придбання та реалізації товару (робіт, послуг); книги (реєстри) реєстрації довіреностей; книги (реєстри) складського обліку; векселі та документи щодо їх руху; акти звірок взаєморозрахунків; податкові накладні; видаткові накладні; акти прийому-передачі товару (робіт, послуг), - можуть бути речовими доказами по вказаному кримінальному провадженню, тому що містять сліди вчинення їх підробки у вигляді обов'язкового реквізиту - власноручного підпису, виконаному від імені ОСОБА_3

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилаючись на обставини, викладені в клопотанні та необхідність застосування заходів забезпечення кримінального провадження, про які він просить суд, а також просив розглядати клопотання без виклику ТОВ САРГАС , оскільки є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення документів, тимчасовий доступ до яких він просить надати.

Враховуючи підстави і мотиви клопотання, суд вважає за необхідне розглядати клопотання без виклику представника ТОВ САРГАС в порядку ч. 2 ст. 163 КПК України, оскільки є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення документів, тимчасовий доступ до яких просить дозволити слідчий.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться таку речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно частини 5, 6 статті 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей і документів.

Отже, надання тимчасового доступу до речей і документів здійснюється виключно у випадку доведення стороною кримінального провадження у своєму клопотанні обставини, передбачені ч. 5, 6 ст. 163 КПК України.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши зміст клопотання і надані суду письмові докази, оцінивши потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи ТОВ САРГАС та приймаючи до уваги, що застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, є виправданим, оскільки має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому клопотання суд визнає обґрунтованим і таким, що підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159, 160, 163, 164, 165, 166, 395 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві Рудюка О.С. задовольнити частково.

Зобов'язати надати слідчому СУ ФР ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві Рудюку О.С. тимчасовий доступ до копій документів, які перебувають у володінні ТОВ САРГАС (код ЄДРПОУ 39477963), за адресою: м. Миколаїв. Проспект Леніна, буд. 10, кв. 13 які відображають фінансово-господарські взаємовідносини ТОВ Дансон (код за ЄДРПОУ 40156794) з ТОВ ТОВ САРГАС (код ЄДРПОУ 39477963), за весь період взаємовідносин, а саме: відповідних реєстри обліку проведених операцій; платіжних доручень; виписок по рахунках; договорів з додатками та додатковими угодами; рахунків-фактур; товарних накладних; товарно-транспортних накладних; залізничних транспортних накладних; довіреностей на отримання товару; книг (реєстрів) обліку придбання та реалізації товару (робіт, послуг); книг (реєстрів) реєстрації довіреностей; книг (реєстрів) складського обліку; векселів та документів щодо їх руху; актів звірок взаєморозрахунків; податкових накладних; видаткових накладних; актів прийому-передачі товару (робіт, послуг), надати розпорядження про надання можливості слідчому СВ ФР ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві Рудюку О.С., або уповноваженій особі за дорученням слідчого на вилучення вказаних копій документів.

Відповідно до ч.1 ст. 166 КПК України, у разі не виконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва протягом п'яти днів з дня її оголошення, а особами, без виклику яких постановлено ухвалу - протягом п'яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя Святошинського

районного суду м. Києва О.В. Ул'яновська

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.02.2017
Оприлюднено02.03.2017
Номер документу64994127
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/2572/17

Ухвала від 17.02.2017

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

Ухвала від 17.02.2017

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні