Рішення
від 27.02.2017 по справі 688/245/17
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/245/17

№ 2/688/268/17

Рішення

іменем України

(заочне)

27 лютого 2017 року Шепетівський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі:

головуючого - судді Босюка В.А.,

при секретарі - Кулеші Л.М.,

з участю представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шепетівці цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до приватного підприємства Сад - Урожай 2011 про розірвання договору оренди землі, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернулась до суду з даним позовом, посилаючись на те, що є власником земельної ділянки, площею 2,000 га., що розташована на території Вовківецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області. Згідно договору оренди, укладеного у 2013 році, вказану земельну ділянку вона передала в оренду строком на 5 років ПП Сад - Урожай 2011 , яке в своє чергу зобов'язалось протягом строку дії договору за кожен рік користування земельною ділянкою сплачувати орендну плату у розмірі 4% від нормативної грошової оцінки даної земельної ділянки, не пізніше 31 грудня кожного року. У зв'язку з тим, що у 2014 році відповідач порушив свої зобов'язання щодо своєчасності розрахунку за користування земельною ділянкою та не виплатив їй орендної плати, вона була змушена звернутись до суду. Рішення суду про стягнення орендної плати за 2014 рік підприємство виконало частково, сплативши лише частину заборгованості, а в 2015, 2016 роках взагалі не проводило розрахунків із виплати орендної плати, чим було порушено істотні умови договору. На її неодноразові звернення здійснити повний розрахунок за договором, відповідач відмовляв. У зв'язку з невиконанням відповідачем умов договору оренди, просить його розірвати.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, підтвердив обставини, викладені в позовній заяві, просить справу розглянути у відсутності позивача, не заперечує заочному розгляду справи на ухвалення заочного рішення на підставі наявних доказів в зв'язку з відсутністю представника відповідача.

Позивач, будучи у встановленому законом порядку повідомлена про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явилась, причини неявки не повідомила.

Представник відповідача, будучи належним чином відповідно до ч.5 ст. 74 ЦПК України повідомлений про час та місце розгляду справи, в судове засідання повторно не з'явився, причини неявки не повідомив.

В зв'язку з неявкою представника відповідача, згодою представника позивача на заочний розгляд справи, постановлено провести заочний розгляд справи і ухвалити заочне рішення на підставі наявних доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, вирішуючи спір в межах позовних вимог, суд знаходить позов підлягаючим до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Однією з істотних умов договору оренди землі є умова щодо орендної плати із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату, що передбачено ст. 15 цього Закону.

Відповідно до ст. 610, п.1 ч.1 ст. 611 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це не встановлено договором або законом, або розірвання договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених ст.ст. 24 і 25 цього Закону, та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Одним із основних обов'язків орендаря відповідно до ст. 24 Закону України Про оренду землі є своєчасне внесення орендної плати.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 (дошлюбне прізвище Гуменюк) О.З. є власником земельної ділянки, площею 2,0000 га, що розташована на території Вовківецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 296123, що підтверджується даними витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності за № 15284023, виданого 24.12.2013 року..

У 2013 році між ОСОБА_2 та ПП Сад - Урожай 2011 було укладено договір оренди землі б/н, за яким позивач, як орендодавець, надав, а відповідач, як орендар, прийняв в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Вовківецької сільської ради, площею 2,0000 га,, на строк 5 років та взяв на себе зобов'язання використовувати вказану земельну ділянку за цільовим призначенням. Договір оренди землі був зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 24.12.2013 року за №9452788.

На виконання умов договору оренди зазначена земельна ділянка була передана відповідачу, що підтверджується даними акту приймання-передачі земельної ділянки.

Згідно п.п. 9, 11 даного договору, орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі не менше 4% від нормативної грошової оцінки паю, становить 2076,50 грн., та вноситься протягом року, але не пізніше 31 грудня. Відповідно до п. 31 договору орендар зобов'язаний своєчасно сплачувати орендну плату.

В порушення вищезазначених умов договору оренди землі ПП Сад-Урожай 2011 не сплатило позивачу орендну плату за 2014 рік. Рішенням Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 19.03.2015 року, яке набрало законної сили 28.04.2015 року, з ПП Сад-Урожай 2011 на користь ОСОБА_2 було стягнуто заборгованість по сплаті орендної плати у розмірі 2076,50 грн.

За 2015, 2016 роки відповідач взагалі не проводив з позивачем розрахунки по сплаті орендної плати, станом на час розгляду справи відповідач не здійснив погашення вказаної заборгованості.

Відповідно до п. д ч. 1 ст. 141 Земельної кодексу України систематична несплата земельного податку або орендної плати є підставою для припинення права користування земельною ділянкою.

Таким чином, підставою для припинення права користування земельною ділянкою та розірвання договору оренди може бути лише систематична несплата орендної плати. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 12 грудня 2012 року у справі № 6-146цс12, яка відповідно до положень ст. 360-7 ЦПК України є обов'язковою для всіх судів України.

У зв'язку з тим, що ПП Сад-Урожай 2011 систематично не виплачувало позивачу орендну плату, вимоги позивача підлягають задоволенню, як такі що ґрунтуються на законі, Договорі, підтверджені належними та допустимими доказами.

Судовий збір відповідно до ч.1 ст. 88 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача в зв'язку із задоволенням позову.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 88, 212-215, 224-228 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

позов задовольнити.

Розірвати договір оренди землі, укладений в 2013 році (без числа та місяця) між ОСОБА_2 Зінов'ївною та приватним підприємством Сад-Урожай 2011 , зареєстрований 23.12.2013 року, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 9452788.

Стягнути з приватного підприємства Сад-Урожай 2011 , код ЄДРПОУ 37329937, на користь ОСОБА_2 Зінов'ївни судовий збір у сумі 640 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення - протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення, в апеляційний суд Хмельницької області через Шепетівський міськрайонний суд.

Рішення може бути переглянуто Шепетівським міськрайонним судом Хмельницької області за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя: В.А. Босюк

Дата ухвалення рішення27.02.2017
Оприлюднено02.03.2017
Номер документу64999780
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —688/245/17

Рішення від 27.02.2017

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Босюк В. А.

Рішення від 27.02.2017

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Босюк В. А.

Ухвала від 02.02.2017

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Босюк В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні