Рішення
від 28.02.2017 по справі 904/960/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.02.2017 Справа № 904/960/17 За позовом: Публічного акціонерного товариства комерційний банк Приватбанк , м. Дніпро

До: Товариства з обмеженою відповідальністю Приват-Фінансист , м. Дніпро ( відповідач-1) та Малого приватного підприємства Пролісок , м. Борислав ( відповідач-2)

Про: стягнення 90 000, 00 грн.

Суддя Васильєв О.Ю.

ПРЕДСТАВНИКИ :

Від позивача: Задорожний С.О. (дов. №8211-К-О від 29.12.16р.) ;

Від відповідача-1: не з'явився;

Від відповідача-2: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

ПАТ КБ Приватбанк (позивач) звернувся з позовом до ТОВ Приват-Фінансист ( відповідач-1 ) та МПП Пролісок ( відповідач-2 ) про солідарне стягнення заборгованості за договором б/н від 10.03.2011р. у розмірі 90 000, 00 грн. ( в т.ч.: 82 129, 42 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом ; 1 950, 38 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором; 5 920, 20 грн. - заборгованість по комісії за користуванням кредитом). Позовні вимоги обґрунтовані посиланням на невиконання відповідачем-2 своїх зобов'язань за кредитним договором щодо своєчасного повернення сум отриманого кредиту та своєчасної сплати нарахованих за користування кредитними коштами відсотків у встановлені договором терміни ; а відповідачем-1 - своїх зобов'язань за договором поруки.

ТОВ Приват-Фінансист ( відповідач-1 ) відзив на позов та витребувані судом документи не надав, до судових засідань двічі не з'явився ; не зважаючи на ту обставину, що про час та місце судових засідань був своєчасно повідомлений на адресу, зазначену в позовній заяві та договорі поруки (що підтверджується відповідним поштовим повідомленням про вручення відповідачу 03.02.17р. копії ухвали суду про порушення провадження у справі (а.с.44).

МПП Пролісок ( відповідач- 2) відзив на позов не надав, явку повноважних представників до судових засідань двічі не забезпечив, не зважаючи на ту обставину, що про час та місце судових засідань був своєчасно повідомлений на адресу , зазначену у позовній заяіві та Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань станом на 29.01.17р., а.с.54-59 ( що підтверджується відповідними повідомленнями, повернутими органами зв'язку з позначкою: за закінченням терміну зберігання , а.с. 100-103). Відповідно до Постанови ВГСУ від 26.12.11 р. № 18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції : …3.9. Розпочинаючи судовий розгляд, суддя має встановити, чи повідомлені про час і місце цього розгляду особи, які беруть участь у справі, але не з'явилися у засідання. 3.9.1. Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК (1798-12). За змістом зазначеної статті 64 ГПК (1798-12), зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю відзивів на позов та представників відповідачів - за наявними в справі доказами.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Львівської області від 16.04.14р. у справі №914/748/14 задоволено позовні вимоги ПАТ КБ Приватбанк та стягнуто з МПП Пролісок на користь банку 50 600,00 грн. - заборгованості за кредитом , 20 339,78 грн. - заборгованості про процентам за користування кредитом , 6 878,43 грн. - пені за несвоєчасне поверененя кредиту , 5 464,80 грн. - заборгованості по комісії за користування кредитом .

Під час розгляду цієї справи господарським судом Львівської області були встановлені наступні обставини : … 10.03.11р. МПП Пролісок звернулося до ПАТ КБ Приватбанк із заявою про відкриття поточного рахунку у ПАТ КБ Приватбанк , за якою відповідач приєднався до Умов та правил надання банківських послуг (надалі - Умови), Тарифів Банку, що розмішені в мережі Інтернет на сайті http://privatbank.ua, які разом із заявою складають договір банківського обслуговування № б/н від 10.03.2011р., (надалі - договір) та взяло на себе зобов'язання виконувати умови договору. Відповідачу було встановлено кредитний ліміт 50 600,00 грн., на поточний рахунок 26008053803789 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку банку і клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших), що визначено і врегульовано Умовами та правилами надання банківських послуг .

Відповідно до п. 3.18.1.1. Умов, кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту банк повідомляє клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку банка та клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших). Банк здійснює обслуговування ліміту клієнта, що полягає в проведенні його платежів понад залишок коштів на поточному рахунку клієнта, при наявності вільних грошових ресурсів, за рахунок кредитних засобів в межах ліміту, шляхом дебетування поточного рахунку. При цьому виникає дебетове сальдо.

Згідно п. 3.18.1.3. Умов, кредит надається в обмін на зобов'язання клієнта щодо його повернення, сплаті процентів та винагороди.

Відповідно до п. 3.18.1.8 Умов, проведення платежів клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання клієнта до "Умов і правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперової або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі - надалі "Угода").

Згідно п.3.18.1.6. Умов, ліміт може бути змінений банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами банку. Підписавши Угоду, клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна ліміту проводиться банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку банку і клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт-банк, sms - повідомлення або інших).

Як вбачається із матеріалів справи, позивач свої зобов'язання за договором виконав в повному обсязі, надавши відповідачу кредитний ліміт в розмірі 50 600,00 грн., що підтверджується випискою по рахунку та довідкою про розміри встановлених кредитних лімітів від 09.01.2014р., якою позивачем було встановлено відповідачу станом на 04.02.2013р. кредитний ліміт в розмірі 50 600,00 грн. (довідка в матеріалах справи).

Пунктом 3.18.6.1. Умов передбачено, що обслуговування кредитного ліміту на поточному рахунку клієнта здійснюється з моменту подачі клієнтом до банку заяви на приєднання до "Умов та Правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперової або електронної інформації, або в будь-якій іншій формі) та/або з момент надання клієнтом розрахункових документів на використання коштів у рамках кредитного ліміту в межах зазначених у них сум, і діє в обсязі перерахованих засобів до повного виконання зобов'язань сторонами.

Також встановлено, що згідно розділу 3.18.4. Умов, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня клієнт виплачує проценти, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка).

Порядок розрахунку процентів: за період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнулення дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця (надалі - "період, в який дебетове сальдо підлягає обнуленню"), розрахунок процентів здійснюється за процентною ставкою в розмірі, 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості.

При необнуленні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнуленню, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, клієнт виплачує банку за користування кредитом проценти в розмірі 24 % річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнуленню.

У випадку непогашеним кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні клієнтом будь-якого з грошового зобов'язання клієнт сплачує банку відсотки за користування кредитом у розмірі 48 (сорок вісім) % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання банківських послуг, клієнт сплачує банку пеню у розмірі 0,1315% від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань.

"Непогашенням кредиту" є не виникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня.

Крім того, відповідно до п.3.18.4.4. Умов, клієнт сплачує банку винагороду за використання ліміту відповідно до п. 3.18.1.6., 3.18.2.3.2. 1-го числа кожного місяця у розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, який існував на кінець банківського дня за попередній місяць, у порядку, передбаченому Умовами та правилами надання банківських послуг.

Пунктом 3.18.2.3.4. Умов передбачено, що банк має право при порушенні клієнтом своїх зобов'язань змінити умови кредитування, вимагати від клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом в повному обсязі.

Відповідно до 3.18.5.1 Умов, при порушенні клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п. 3.18.2.2.2, 3.18.4.1, 3.18.4.2, 3.18.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених п. п. 3.18.1.8, 3.18.2.2.3, 3.18.2.3.4, винагороди, передбаченої п.п. 3.18.2.2.5, 3.18.4,4, 3.18.4.5, 3.18.4.6 клієнт сплачує банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А у випадку реалізації банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, клієнт сплачує банку пеню у розмірі, зазначеному в п.3.18.4.1.3. від суми заборгованості за кожний день прострочення. Сплата пені здійснюється у гривні.

Відповідно до 3.18.5.4 Умов, нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбаченої п.п. 3.18.5.1., 3.18.5.2., 3.18.5.3, здійснюється протягом 3 (трьох) років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано клієнтом.

Відповідач в порушення зазначених умов договору свої зобов'язання належним чином не виконав, не повернув отримані кошти, проценти та комісію за користування кредитом.

Згідно розрахунку позивача, у зв'язку з вказаними порушеннями зобов'язань за договором обслуговування кредитних лімітів на поточному рахунку відповідача станом на 03.01.2014р. є заборгованість в сумі 83 283,01 грн., яка складається з 50 600,00 грн. заборгованості за кредитом, 20 339,78 грн. заборгованості по процентам за користування кредитом, 6 878,43 грн. пені за несвоєчасне повернення кредиту, 5 464,80 грн. заборгованості по комісії за користування кредитом…( а.с.35-39 ). Зазначене судове рішення не оскаржувалося відповідачем , а відтак набрало чинності в установленому законом порядку 29.04.14 р. , після чого судом було видано відповідний наказ ( а.с.39, зворотній бік ) .

Незважаючи на наявність вищезазначеного судового рішення , МПП Пролісок в порушення прийнятих на себе зобов'язань до цього часу отримані кредитні кошти не повернув , відсотки за їх користування та комісію не сплатив. Відповідно до розрахунку ( наданого позивачем у цій справі ) заборгованість МПП Пролісок за договором банківського обслуговування №б/н від 10.03.11р. складала 242 477,18 грн. ( в т.ч.: заборгованість за кредитом - 50 600, 00 грн.; заборгованість по процентам за користування кредитом - 102 469,20 00 грн.; заборгованість зі сплати комісії - 11 385, 00 грн. та пеня за несвоєчасне виконання зобов'язань за договором - 78 022, 98 грн.) ( а.с.4).

Оскільки частину цієї заборгованості відповідача-2 за договором банківського обслуговування №б/н від 10.03.11р. в загальному розмірі 83 283, 01 грн. ( в т.ч.: 50 600,00 грн.- заборгованість за кредитом; 20 339, 78 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом; 6 878, 43 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором; 5 464, 80 грн. - заборгованість по комісії за користування кредитом) було стягнуто рішенням господарського суду Львівської області від 16.04.14.р. у справі №914/748/14 ; то залишок цієї заборгованості складає 159 194, 17 грн. ( 242 477, 18 грн. - 83 283, 01 грн. = 159 194, 17 грн. ). При цьому позивач , користуючись своїм правом вибору способу судового захисту , звернувся у цій справі з позовом про стягнення з відповідачів лише частини заборгованості в розмірі 90 000, 00 грн. ( в т.ч.: 82 129, 42 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом; 1 950, 38 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором; 5 920, 20 грн. - заборгованість по комісії за користуванням кредитом) .

11.08.15р. між ПАТ КБ ПриватБанк ( кредитор ) та ТОВ Приват-Фінансист ( поручитель ) укладено договір поруки №10221LVBRS00V, згідно з умовами якого поручитель надає поруку перед кредитором за виконання МПП Пролісок всіх своїх обов'язків за договором банківського обслуговування № б/н від 10.03.11р. Відповідно до п. 2 договору поруки поручитель відповідає перед кредитором за виконання обов'язків за кредитним договором в тому ж розмірі , що і боржник , включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагороди, штрафів , пені та інших платежів, відшкодування збитків, зазначених в кредитному договорі. Згідно з п. 4 договору поруки за кредитним договором, боржник і поручи тель відповідають перед кредитором як солідарні боржники ( а.с.42).

Відповідно до ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно із ст. 525 ЦК України одностороння відмов від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться ( ст. 526 ЦК України ).

Згідно зі ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа ( кредитодавець ) зобов'язується надати грошові кошти ( кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк ( термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Статтею 611 ЦК України передбачено, що уразі порушення зобов'язання наступають правові наслідки, встановлені договором або законом. Відповідно ст. 546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою (штрафом, пенею). Згідно зі ст. 549 ЦК України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання. Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства ( ст. 551 ЦК України ). Стаття 546 ЦК України передбачає, що виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі. Поручителем може бути одна особа або кілька осіб ( ст. 553 ЦК України ).

Відповідно до ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки. Стаття 555 ЦК України передбачає, що у разі одержання вимоги кредитора поручитель зобов'язаний повідомити про це боржника, а в разі пред'явлення до нього позову - подати клопотання про залучення боржника до участі у справі.

Отримана поручителем вимога кредитора була залишена без виконання. Тобто, поручитель в порушення умов договору та вказаних положень чинного законодавства свої зобов'язання перед позивачем щодо погашення заборгованості відповідача-2 за до говором банківського обслуговування №б/н від 10.03.2011р. не виконав. Враховуючи наведене, господарський суд вважає позовні вимоги позивача до відповідача-1 є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що причиною виникнення спору є неправомірні дії відповідача-2, а тому саме з відповідача-2 підлягає стягненню судовий збір.

На підставі вищевикладеного , керуючись вимогами ст. ст. 33, 35, 49, 75, 82 - 85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути солідарно з відповідача-2: Малого приватного підприємства Пролісок ( 82300, м. Борислав Львівської області, вул. Трускавецька, буд. 45, кв. 60; код ЄДРПОУ 20787485) та відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю Приват - Фінансист (49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, б.32; код ЄДРПОУ 35201640) на користь позивача - Публічного акціонерного товариства Комерційного банку ПриватБанк (49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 50 ; код ЄДРПОУ 14360570 ): 82 129, 42 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом; 1 950, 38 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором; 5 920, 20 грн. - заборгованість по комісії за користуванням кредитом

3. Стягнути з відповідача-2: Малого приватного підприємства Пролісок ( 82300, м. Борислав Львівської області, вул. Трускавецька, буд. 45, кв. 60; код ЄДРПОУ 20787485) на користь позивача - Публічного акціонерного товариства Комерційного банку ПриватБанк (49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 50 ; код ЄДРПОУ 14360570 ): 1 600, 00 грн. - витрат на сплату судового збору.

Видати відповідні накази після набрання рішенням чинності .

Суддя Васильєв О.Ю.

Повне рішення складено та підписано 28.02.2017 року.

Дата ухвалення рішення28.02.2017
Оприлюднено03.03.2017
Номер документу65010215
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 90 000, 00 грн

Судовий реєстр по справі —904/960/17

Рішення від 28.02.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 14.02.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 30.01.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні