Рішення
від 11.08.2010 по справі 2-1392/2010
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Овідіопольський районний суд Одеської області

м. Овідіополь, вул. Берегова, 9, 67801, (048251) 3-13-30

Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Кириченко П.Л.

при секретарі Осадченко С.В.

позивач ОСОБА_1

відповідач ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Овідіопольської районної державної адміністрації ( далії по тексту ОСОБА_2)

за участю позивачки ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Овідіополь цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Овідіопольської районної державної адміністрації

про визнання дії неправомірними посадових осіб та зобов язання виконувати певні дії, суд,-

ВСТАНОВИВ:

19 квітня 2010 року до суду звернулася ОСОБА_1 зі своєю позовною заявою в якій просила зобов'язати відповідача визнати та призначити загальну суму недоплаченої їй одноразової допомоги при народженні дитини та допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за період з 17.12.2007 року по 15.04.2010 рік, в розмірі - 11869,28 гривень.

Також зобов'язати відповідача призначити та сплачувати позивачці відповідно до ст.. 15 Закону України Про державну допомогу сім'ям з дітьми - щомісячну допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, в розмірі - прожиткового мінімуму для дітей віком до 6- років щомісяця. До закінчення строку передбаченої законом виплати, а саме з 15.04.2010 року по 17.12.2010 рік.

В судовому засіданні позивачка свої позовні вимоги підтримала.

Представник відповідача в судове засідання не з явився, але надіслав на адресу суду заперечення на позов позивачки, в якому вказав, що з позовом не згодний та просить дану справу розглядати без участі представника.

Заслухавши пояснення позивачки, дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 15 Закону України від 21.11.1992 року „Про державну допомогу сім'ям з дітьми» допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років. Розділом 8 „» Прикінцевих положень» цього Закону встановлено, що розмір державної допомоги сім'ям з дітьми, передбачений ст.1, визначається Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку з поступовим наближенням до прожиткового мінімуму, але при цьому не може бути нижчим за величину, яка дорівнює 25 відсотків від встановленого рівня прожиткового мінімуму.

Відповідно до ст. 43 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» допомога по догляду за дитиною надається застрахованій особі у розмірі, що встановлюється правлінням Фонду, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом. Розділом 9 „Прикінцевих положень» цього Закону передбачено: до приведення законів України та інших нормативно - правових актів у відповідність з цим Законом, законами України та іншими нормативно - правовими актами застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

Відповідно до ст. 16 ч.1 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Так судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, народила дитину ОСОБА_3,17.12.2007 року та з 28.02.2008 року отримує державну допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Позивачка вважає, що посадові особи: ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Овідіопольської районної державної адміністрації в Одеській області неправильно та безпідставно нараховують допомогу по догляду за дитиною, з цих підстав звернулась до вищеназваного управління та 12.02.2010 року отримала відповідь, з якої вбачається, що її заява є необґрунтованою.

ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виплачували допомогу відповідно до

Порядку призначення і виплати державної допомоги сім ям з дітьми затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751 зі змінами та доповненнями.

09.07.2007 року у зв'язку з прийняттям Конституційним Судом України рішення про визнання неконституційним положення абзацу третього частини другої статті 56 Закону України

Про державний бюджет України на 2007 рік , пункту 7 статті 71 цього Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення при зверненні позивачки не призначило та не провело перерахунок за 2007 рік державної допомоги по догляду за дитиною у розмірі, передбаченому Законом України Про державну допомогу сім ям з дітьми , Законом України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням .

Відповідач надав заперечення до суду в якій вказав, що з позовом не згодний та посилаючись на ст. 4 Бюджетного Кодексу України та на Закон України Про бюджетний 2008 рік . До цих заперечень суд відноситься критично так, як відповідач посилається на норму закону який суперечить Конституції України.

ОСОБА_2 керуючись неналежними (неконституційними) нормативно - правовими актами, своїми діями, невірно призначило та нарахувало виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Внаслідок зупинення на певний час дії чинних законів України, якими встановлено пільги, компенсації чи інші форми соціальних гарантій, відбувається фактичне зниження життєвого рівня громадян, який не може бути нижчим від встановленого законом прожиткового мінімуму ( ст. 46 ч.3 Конституції України), та порушується гарантоване у ст. 48 Конституції України право кожного на достатній життєвий рівень.

Виходячи з вищевказаного суд прийшов до висновку, що посадові особи ОСОБА_2 керувались нормативно правовими актами які носять тимчасовий характер які суперечать Конституції України, тому суд вважає, що бездіяльність посадових осіб ОСОБА_2 є неправомірною та зобов'язати посадових осіб провести перерахунок щомісячної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, виходячи з розміру прожиткового мінімуму встановленого законом починаючи з 17.12.2007 року по 15.04.2010 рік.

Керуючись ст.ст. 10,11.60.209,212,214 ЦПК України, ст. 15 Закону України Про державну допомогу сім ям з дітьми , ст. 43 Закону України Про загальнообов'язкове соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими народженням та похованням , суд,-

ВИРІШИВ:

Цивільний позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Овідіопольської районної державної адміністрації про визнання дії неправомірними посадових осіб та зобов'язання виконувати певні дії - задовольнити.

Визнати бездіяльність посадових осіб ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Овідіопольської районної державної адміністрації щодо відмови у виплаті ОСОБА_1 допомоги по догляду за дитиною до досягнення дитиною трирічного віку виходячи з розміру прожиткового мінімуму на час її народження за період з 17.12.2007 року по 15.04.2010 року - неправомірною.

Зобов'язати посадових осіб ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Овідіопольської районної державної адміністрації провести ОСОБА_1 перерахунок та доплату щомісячної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за 2007 рік, виходячи з розміру не менше ніж розміру прожиткового мінімуму встановленого законом починаючи з 17.12.2007 року по 15.04.2010 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до палати по цивільним справам Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Овідіопольський районний суд в Одеській області на протязі 10 днів з дня його проголошення.

Суддя: Кириченко П.Л.

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.08.2010
Оприлюднено03.03.2017
Номер документу65016912
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1392/2010

Ухвала від 27.09.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Циганок В. Г.

Рішення від 10.09.2010

Цивільне

Пологівський районний суд Запорізької області

Мосейко Я. В.

Рішення від 07.09.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Шевченко В. С.

Ухвала від 31.08.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Шевченко В. С.

Ухвала від 12.10.2010

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Тарасов Д. С.

Рішення від 11.08.2010

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Рішення від 01.09.2010

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ковальчук С. Я.

Рішення від 12.11.2010

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Микитенко В. М.

Ухвала від 05.10.2010

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Микитенко В. М.

Ухвала від 14.09.2010

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Чебану М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні