Ухвала
від 28.02.2017 по справі 916/152/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про затвердження мирової угоди та припинення провадження у справі

"28" лютого 2017 р.Справа № 916/152/17

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань ОСОБА_1

За участю представників сторін:

Від позивача: ОСОБА_2 за довіреністю №б/н від 10.01.2017р.;

Від відповідача: ОСОБА_3 за довіреністю від №47 від 22.02.2017р.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю „Міжгалузевий центр охорони праці та промислової безпеки» до дочірнього підприємства „Навчально-курсовий комбінат „Одесбуд» державного публічного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд» про визнання договору продовженим та за зустрічним позовом дочірнього підприємства „Навчально-курсовий комбінат „Одесбуд» державного публічного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд» до товариства з обмеженою відповідальністю „Міжгалузевий центр охорони праці та промислової безпеки» про стягнення 49 612,00 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Міжгалузевий центр охорони праці та промислової безпеки» звернулось до господарського суду Одеської області із позовом до

дочірнього підприємства „Навчально-курсовий комбінат „Одесбуд» державного публічного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд» про визнання договору суборенди нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства „Укрбуд» від 01.01.2015р. №47 продовженим на термін до 31.12.2016р.

Ухвалою від 07.02.2017р. господарським судом у порядку ст. 60 ГПК України було прийнято зустрічну позовну заяву дочірнього підприємства „Навчально-курсовий комбінат „Одесбуд» державного публічного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд» до товариства з обмеженою відповідальністю „Міжгалузевий центр охорони праці та промислової безпеки» про стягнення заборгованості за договором суборенди нерухомого майна від 01.01.2015р. №47 у розмірі 49 612,00 грн. до розгляду, об'єднано зазначені позовні вимоги зі справою № 916/152/17 в одне провадження.

22.02.2017р. до господарського суду надійшла спільна заява від товариства з обмеженою відповідальністю „Міжгалузевий центр охорони праці та промислової безпеки» (позивач у господарській справі №916/152/17 та відповідач за зустрічним позовом) та дочірнього підприємства „Навчально-курсовий комбінат „Одесбуд» державного публічного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд» (відповідач у господарській справі №916/152/17 та позивач за зустрічним позовом) про затвердження мирової угоди, направленої на врегулювання спірних правовідносин, які є предметом розгляду в межах даної справи. З наданої мирової угоди вбачається досягнення сторонами по справі згоди про наступне:

1. Позивач зобов'язується сплатити на користь відповідача грошові кошти у розмірі 49 612 грн. 00 коп. /сорок дев'ять тисяч шістсот дванадцять грн. 00 коп./ в строк до 31 березня 2017 року шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок відповідача.

2. Грошові кошти, визначені пунктом 1 даної мирової угоди є заборгованістю, яка виникла за користування приміщенням, що розташоване в адміністративному будинку, розташованому за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, буд. 2а (травень 2016 року, червень 2016року, липень 2016р., серпень 2016 року, вересень 2016 року, жовтень 2016 року, листопад 2016 року, грудень 2016 року).

3. Відповідач зобов'язується прийняти від позивача оплату визначену пунктом 1 даної угоди.

4. З моменту укладання даної угоди, відповідач не матиме будь-яких претензій до позивача з предмету спору за поданою ним зустрічною позовною заявою.

5. З моменту укладання даної угоди, позивач відмовляється від заявленої ним вимоги про визнання договору суборенди нерухомого майна від 01.01.2015р. №47, укладеного між дочірнім підприємством „Навчально-курсовий комбінат „Одесбуд» державного публічного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд» і товариством з обмеженою відповідальністю „Міжгалузевий центр охорони праці та промислової безпеки» , продовженим на новий термін до 31.12.2016р.

6. Дана мирова угода набуває чинності з дня її затвердження господарським судом Одеської області і є обов'язковою для виконання сторонами.

7. Дана мирова угода укладена в трьох примірниках: один примірник залишається в матеріалах господарської справи №916/152/17, що знаходиться в провадженні господарського суду Одеської області, другий примірник залишається у позивача, третій примірник залишається у відповідача.

Розглянувши подану сторонами по справі на затвердження мирову угоду, укладену в процесі вирішення спору по справі №916/152/17, суд дійшов наступних висновків.

Згідно зі ст. 78 ГПК України мирова угода може стосуватися лише прав і обов'язків сторін щодо предмету позову. Умови мирової угоди сторін викладаються в адресованих господарському суду письмових заявах, що долучаються до справи. При цьому, ці заяви повинні бути підписані відповідно позивачем, відповідачем чи обома сторонами. В свою чергу, про затвердження мирової угоди сторін господарський суд виносить ухвалу, якою одночасно припиняє провадження у справі.

Мирова угода не приводить до вирішення спору по суті. Сторони не вирішують спору, не здійснюють правосуддя, що є прерогативою судової влади, а, досягнувши угоди між собою, припиняють спір. Мирова угода ґрунтується на взаємовигідних для обох сторін умовах, вона, як правило, виконується добровільно. В іншому разі, мирова угода, затверджена судом, може бути підставою для примусового виконання.

У відповідності до п. 3.19 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 „Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу судами першої інстанції» одним із способів вирішення господарського спору є мирова угода сторін, яка може стосуватися лише прав і обов'язків сторін щодо предмета позову (частини перша і третя статті 78 ГПК). Мирова угода підписується особами, уповноваженими представляти сторони в господарському суді (стаття 28 ГПК). Умови мирової угоди мають бути викладені чітко й недвозначно з тим, щоб не виникало неясності і спорів з приводу її змісту під час виконання. Господарський суд не затверджує мирову угоду, якщо вона не відповідає закону, або за своїм змістом вона є такою, що не може бути виконана у відповідності з її умовами, або якщо така угода остаточно не вирішує спору чи може призвести до виникнення нового спору. Мирова угода не може вирішувати питання про права і обов'язки сторін, які можуть виникнути у майбутньому, а також стосуватися прав і обов'язків інших юридичних чи фізичних осіб, які не беруть участі у справі або, хоча й беруть таку участь, але не є учасниками мирової угоди. Укладення мирової угоди неможливе і в тих випадках, коли ті чи інші відносини однозначно врегульовані законом і не можуть змінюватись волевиявленням сторін. Умови мирової угоди повинні безпосередньо стосуватися предмета позову, що виключає зазначення в ній дій, коштів чи майна, які не відносяться до цього предмета. У зв'язку з цим, зокрема, не можуть включатися до мирової угоди умови щодо застосування неустойки (штрафу, пені) за невиконання її умов.

За наслідком надання правової оцінки поданій сторонами по даній справі на затвердження мирової угоди, господарський суд дійшов висновку, що шляхом укладення даної мирової угоди сторонами по справі було досягнуто домовленості на припинення виключно спірних правовідносин, які є предметом спору по справі №916/152/17. Суд зазначає, що зміст укладеної між сторонами по даній справі мирової угоди відповідає вимогами чинного законодавства та її затвердження судом не призведе до порушення прав та охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Вищевикладені обставини в їх сукупності свідчать про відповідність мирової угоди, укладеної між товариством з обмеженою відповідальністю „Міжгалузевий центр охорони праці та промислової безпеки» та дочірнім підприємством „Навчально-курсовий комбінат „Одесбуд» державного публічного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд» , положенням чинного законодавства.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що мирова угода, укладена між сторонами з метою врегулюванні спірних відносин, які виникли при розгляді господарським судом даної справи, підписана повноважними особами та відповідає вимогам чинного законодавства України, суд вважає, що зазначена мирова угода підлягає затвердженню в порядку, передбаченому ст. 78 ГПК України.

В свою чергу, згідно з п. 7 ч. 1 ст. 80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена господарським судом.

За таких обставин, враховуючи затвердження господарським судом укладеної між сторонами по справі мирової угоди, направленої на врегулювання правовідносин щодо предмету спору, відповідно до ч. 4 ст. 78, п. 7 ч. 1 ст. 80 ГПК України провадження у справі № 916/152/17 підлягає припиненню.

Керуючись ст.ст. 78, п. 7 ч. 1 ст. 80, ст. 86 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Спільну заяву товариства з обмеженою відповідальністю „Міжгалузевий центр охорони праці та промислової безпеки» та дочірнього підприємства „Навчально-курсовий комбінат „Одесбуд» державного публічного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд» - задовольнити.

2. Затвердити мирову угоду по справі №916/152/17, укладену між товариством з обмеженою відповідальністю „Міжгалузевий центр охорони праці та промислової безпеки» /65044, м. Одеса, проспект Шевченка, будинок 2, ідентифікаційний код 38017089/ та дочірнім підприємством „Навчально-курсовий комбінат „Одесбуд» державного публічного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд» /65044, м. Одеса, проспект Шевченка, будинок 2, ідентифікаційний код 33387157/ у відповідності до якої:

1. Позивач зобов'язується сплатити на користь відповідача грошові кошти у розмірі 49 612 грн. 00 коп. /сорок дев'ять тисяч шістсот дванадцять грн. 00 коп./ в строк до 31 березня 2017 року шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок відповідача.

2. Грошові кошти, визначені пунктом 1 даної мирової угоди є заборгованістю, яка виникла за користування приміщенням, що розташоване в адміністративному будинку, розташованому за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, буд. 2а (травень 2016 року, червень 2016року, липень 2016р., серпень 2016 року, вересень 2016 року, жовтень 2016 року, листопад 2016 року, грудень 2016 року).

3. Відповідач зобов'язується прийняти від позивача оплату визначену пунктом 1 даної угоди.

4. З моменту укладання даної угоди, відповідач не матиме будь-яких претензій до позивача з предмету спору за поданою ним зустрічною позовною заявою.

5. З моменту укладання даної угоди, позивач відмовляється від заявленої ним вимоги про визнання договору суборенди нерухомого майна від 01.01.2015р. №47, укладеного між дочірнім підприємством „Навчально-курсовий комбінат „Одесбуд» державного публічного акціонерного товариства „Будівельна компанія „Укрбуд» і товариством з обмеженою відповідальністю „Міжгалузевий центр охорони праці та промислової безпеки» , продовженим на новий термін до 31.12.2016р.

6. Дана мирова угода набуває чинності з дня її затвердження господарським судом Одеської області і є обов'язковою для виконання сторонами.

7. Дана мирова угода укладена в трьох примірниках: один примірник залишається в матеріалах господарської справи №916/152/17, що знаходиться в провадженні господарського суду Одеської області, другий примірник залишається у позивача, третій примірник залишається у відповідача.

3. Провадження у справі №916/152/17 - припинити.

Ухвала набрала законної сили 28.02.2017р.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення28.02.2017
Оприлюднено06.03.2017
Номер документу65040153
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 49 612,00 грн

Судовий реєстр по справі —916/152/17

Ухвала від 28.02.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 08.02.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 07.02.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 19.01.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні