Ухвала
від 02.03.2017 по справі 552/1174/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/1174/17

У Х В А Л А

іменем України

про тимчасовий доступ до речей і документів

02 березня 2017 року м. Полтава

Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави Яковенко Н.Л., при секретарі Кондра Ю.Ю., за участю слідчого Сахно О.М., розглянувши клопотання начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержання законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області старшого радника юстиції Остапенко С.В про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

Начальник відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержання законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області старший радник юстиції Остапенко С.В. звернувся до слідчого судді Київського районного суду м. Полтави з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ПАТ Укртатнафта , що за адресою: Полтавська область місто Кременчук, вулиця Свіштовська, будинок 3.

В клопотанні вказував, що в провадженні знаходяться матеріали кримінального провадження № 32016170090000015 від 26.07.2016 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого за ч.1 ст.212 КК України .

Зазначав, що службові особи ТОВ НВО Бінар (код ЄДРПОУ 13968750), разом з невстановленими особами, в період часу з 2011-2016, із залученням підприємств-перевізників ТОВ Вєлєна-торг , ПП Партнер-транс , ТОВ Альтер Групп , ТОВ Хамсинг та інших підприємств, з метою завищення вартості темних нафтопродуктів, які закуповувалися в тому числі й під час тендерних закупівель, та відповідно, з метою завищення валових витрат, податкового кредиту в ланцюзі постачання нафтопродуктів на адресу дочірніх підприємств ВАТ Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України та їх структурних підрозділів, шляхом відображення по бухгалтерському та податковому обліках неправдивих документів по придбанню нафтопродуктів від суб'єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, а саме: ПП ТК Оператор (код ЄДРПОУ 37227750), ТОВ Спецпідряд сервіс (код ЄДРПОУ 37634001), ПП Астарта Трейд-М (код ЄДРПОУ 38170799), ТОВ Строй комплекс груп (код ЄДРПОУ 39165161) та інших СГД, ухилилися від сплати податків на загальну суму 1 243 164 грн., що призвело до ненадходження в бюджет коштів в значних розмірах.

Посилався на те, що встановлено, що в період 2015-2016, основними постачальниками бітуму для ТОВ НПО Бінар є ПАТ "Укртатнафта" (код ЄДРПОУ 152307), у якого придбано бітуму 707 тон на загальну суму 5,5 млн. грн. (вартість 7800 грн. за 1 тону) та ТОВ Торгова компанія Оператор (далі ТОВ ТК "Оператор ), у якого придбано бітуму 612 тон на загальну суму 5,1 млн. грн. (вартість 8300 грн. за 1 тону).

Також вказував, що на протязі 2015-2016, ТОВ НВО Бінар документально відображало придбання нафтопродуктів у ПП ТК Оператор , які в подальшому, згідно наявних документів, було реалізовано іншим суб'єктам господарювання в тому числі й за державні кошти для облавтодорів. При цьому, закупівельна ціна бітуму, використовуючи підконтрольні підприємства-постачальники, безпідставно завищувалася до рівня закупівельних цін у облавтодорів. Так було встановлено, що ТОВ НВО Бінар, згідно бухгалтерських та податкових документів, самостійно купувало бітум на ПАТ Укратнафта . В той же час, з метою завищення суми придбання бітуму та суми податкового кредиту під час закупки бітуму у ПАТ Укртатанафта , директор ТОВ НВО Бінар ОСОБА_2, використовуючи реквізити ПП ТК Оператор та дружні відносини з його директором ОСОБА_3, штучно включив вказане підприємство до ланцюга постачання із закупівлі бітуму по завищеній ціні (від ціни придбання на ПАТ Укртатнафта ) з метою безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат підприємства.

Частина безготівкових коштів, отриманих ПП ТК Оператор від ТОВ НВО Бінар , за придбання товару перераховувалося на розрахункові рахунки постачальників бітуму, а інша частина коштів - отримувалася директором ПП ТК Оператор ОСОБА_3 в банківських установах готівкою, з метою передачі директору ТОВ НВО Бінар .

07.11.2016 Крюківським районним судом м. Кременчука Полтавської області частково задоволено клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів та винесено ухвалу про надання старшому слідчому СВ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області Фокіну Е.В. тимчасового доступу до документів ПАТ Укртатнафта якою надано дозвіл на вилучення копій документів, які свідчать про фінансово-господарські відносини по взаємовідносинах ПАТ Укртатнафта із ТОВ НВО Бінар , ПП ТК Оператор за період з 01.01.2015 по 27.06.2016.

Згідно відповіді ПАТ Укртатнафта №14/02-864 від 29.11.2016 відмовлено у наданні належним чином засвідчених копій документів по взаємовідносинах ПАТ Укртатнафта із ТОВ НВО Бінар , ПП ТК Оператор .

Посилався на те, що в межах кримінального провадження виникла необхідність встановити фактичні обставини поставки бітуму ПП ТК Оператор в адресу ТОВ НВО Бінар , походження бітуму поставленого ПП ТК Оператор в адресу ТОВ НВО Бінар та наступної його поставки в адрес облавтодорів, які входять до структурних підрозділів відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України (код ЄДРПОУ 32035139), для чого необхідно витребувати у ПАТ Укртатнафта належним чином засвідчені копії господарських документів щодо поставки, реалізації бітуму для ТОВ НВО Бінар , ПП ТК Оператор та встановленні працівників ПАТ Укртатнафта , які вказані в документах щодо взаємовідносин з указаними підприємствами.

Вказував, що відповідно до витягу із інформаційної бази даних Податковий блок ПАТ Укртатнафта зареєстроване за адресою: Полтавська область місто Кременчук, вулиця Свіштовська, будинок 3.

Тому, з метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, повного кола осіб, причетних до його вчинення, просив надати тимчасовий доступ до оригіналів документів, складених від імені та на адресу ПАТ Укртатнафта по фінансово-господарських взаємовідносинах із ТОВ НВО Бінар , ПП ТК Оператор та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та необхідні для проведення судових експертиз.

В силу ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів розглядалося слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах та заслухавши обґрунтування слідчого, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 7 ст. 163 КПК України також передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

В поданому до суду слідчим клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення, інформація про яке внесена до ЄРДР за № 32016170090000015 від 26.07.2016 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого за ч.1 ст.212 КК України.

Також зібраними органами досудового розслідування матеріалами підтверджено, що вказана в клопотанні інформація має суттєве значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, знаходиться саме у розпорядженні ПАТ Укртатнафта .

При цьому отримати зазначену інформацію у інший спосіб неможливо.

Тому, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.160,163 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів, а у разі їх відсутності - завірених копій документів: первинних бухгалтерських документів та документів фінансово-господарської діяльності Публічного акціонерного товариства Укртатнафта (код ЄДРПОУ 00152307">00152307) за адресою: Полтавська область місто Кременчук, вулиця Свіштовська, будинок 3 із ТОВ Науково-виробниче об'єднання Бінар (код ЄДРПОУ 13968750) та Приватним підприємством Торгова компанія Оператор (код ЄДРПОУ 37227750) за період з 01.01.2015 по 27.06.2016, а саме:

- паспорти якості, сертифікат відповідності на кожну поставку, які видавалися на реалізовані партії бітуму, платіжні документи щодо обставин розрахунків, рахунки-фактури, накладні, акти приймання-передачі, довіреностей, податкові накладні, залізничні накладні на транспортування бітуму, товарно-транспортні накладні на перевезення бітуму, листи переписки між підприємствами щодо обставин поставок, заявки на продаж та відвантаження бітуму інші документи, які складалися під час виконання умов договорів та поставки бітуму в адресу вказаних підприємств.

- накази ПАТ Укртатнафта про призначення на посади, посадові (службові) інструкції осіб, дані яких вказані у договорах щодо реалізації бітуму в адресу ТОВ Науково-виробниче об'єднання Бінар (код ЄДРПОУ 13968750) та Приватним підприємством Торгова компанія Оператор (код ЄДРПОУ 37227750);

- документи, які подавалися для оформлення пропусків для входу на територію ПАТ Укртатнафта та відомості про осіб, які входили за виданими пропусками на територію ПАТ Укртатнафта з метою укладання та виконання умов договорів на постачання нафтопродуктів від ТОВ Науково-виробниче об'єднання Бінар (код ЄДРПОУ 13968750) та Приватним підприємством Торгова компанія Оператор (код ЄДРПОУ 37227750).

Тимчасовий доступ до вищевказаних документів та можливість їх вилучення надати: прокурору відділу прокуратури Полтавської області Бондаренку О.П.; прокурору відділу прокуратури Полтавської області Попку О.В.; прокурору відділу прокуратури Полтавської області Стовбуну С.В.; заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області підполковнику податкової міліції Сахно Олександру Миколайовичу; старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних п роваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області майору податкової міліції Фокіну Едуарду В'ячеславовичу; старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області старшому лейтенанту податкової міліції Порохневському Ігорю Олександровичу; старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області старшому лейтенанту податкової міліції Семеновій (Мартиненко) Юлії Володимирівні; старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області старшому лейтенанту податкової міліції Федоровичу Володимиру Васильовичу, або іншим особам, які будуть діяти за дорученням.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Н.Л.Яковенко

02.03.2017

Дата ухвалення рішення02.03.2017
Оприлюднено07.03.2017
Номер документу65045045
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/1174/17

Ухвала від 02.03.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 02.03.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні