Ухвала
від 02.03.2017 по справі 552/1177/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/1177/17

Провадження № 1-кс/552/369/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.03.2017 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 розглянувши клопотання начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержання законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В:

Начальник відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержання законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 звернувся з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів, а у разі їх відсутності завірених копій документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), по відкриттю та обслуговуванню банківського рахунку: № НОМЕР_2 (українська гривня), який відкрито в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (МФО НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ) за період з 01.01.2011 року по 31.12.2014 року.

Клопотання обґрунтовує тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016170090000015 від 26.07.2016 року, за ознаками вчинення службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), разом з невстановленими особами, в період часу з 2011-2016 р., із залученням підприємств-перевізників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ПП « ОСОБА_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та інших підприємств, з метою завищення вартості темних нафтопродуктів, які закуповувалися в тому числі й під час тендерних закупівель, та відповідно, з метою завищення валових витрат, податкового кредиту в ланцюзі постачання нафтопродуктів на адресу дочірніх підприємств ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та їх структурних підрозділів, шляхом відображення по бухгалтерському та податковому обліках неправдивих документів по придбанню нафтопродуктів від суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, а саме: ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та інших СГД, ухилилися від сплати податків на загальну суму 1 243 164 грн., що призвело до ненадходження в бюджет коштів в значних розмірах.

Згідно листа ІНФОРМАЦІЯ_11 №06-17/5018 від 19.09.2016 року, у періоди часу 2011-2016 р., її співробітниками проводилися ревізії фінансово-господарської діяльності дочірнього підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » за період з 01.07.2010-30.06.2012 р. (акт ревізії №06-25-01/28 від 12.11.2012 року) та за період з 01.07.2012 р. по 30.04.2013 р. (акт ревізії №06-25-01/19 від 09.08.2013 року).

Згідно матеріалів ревізії встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не являється виробником бітуму, а відповідно до матеріалів зустрічних звірок придбавало бітум у різних суб`єктів господарської діяльності серед яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), які мають ознаки фіктивності та фактично не проводили закупівлю бітуму, відображення якого проведено в первинних бухгалтерських та податкових документах підприємства.

03.03.2015 року працівниками ІНФОРМАЦІЯ_13 проведено позапланову виїзну перевірку ТОВ НВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за результатами якої складено акт №344/16-03-22-02-12/13968750 від 03.03.2015 року. Згідно акту перевірки, за наданими документами ПП « ОСОБА_6 » реалізовувала в адресу ТОВ НВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » бітум дорожній, хоча не воно являлося ні виробником бітуму, ні проводило його закупівлю, що вказує на безтоварність вказаних операцій, а також відображало надання маркетингових послуг. Крім цього, в акті перевірки описані взаємовідносини ТОВ НВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ПП « ОСОБА_5 » у травні-вересні 2014 року, з приводу надання маркетингових та посередницьких послуг. Згідно висновків акту перевірки встановлено порушення та донараховано суми ПДВ, сформованого за результатами вказаних господарських операцій, при цьому розрахунки між підприємствами відбувалися у безготівковій формі.

Враховуючи вищевикладене, на даний час необхідно встановити обставини фактичних взаємовідносин та проведення розрахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ПП « ОСОБА_6 », ПП « ОСОБА_5 » та суб`єктами господарювання, яким в подальшому реалізовувався товар.

Згідно листа №11/11-1 від 11.11.2016 року, МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », яке поставляло дьоготь компаудний в адресу ТОВ НВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ПП « ОСОБА_5 », ініціатором відносин від обох підприємств являвся директор ТОВ НВО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_7 . Тобто ОСОБА_7 , з метою безпідставного завищення вартості товару у ланцюзі постачання на облавтодори за державні кошти, одночасно проводив діяльність й від імені ПП « ОСОБА_5 », до якого офіційно не має ніякого відношення. Вказані відомості директор МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » ОСОБА_8 підтвердив під час допиту в якості свідка.

Також встановлено, що в період 2011-2016 р. ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) використовувало у своїй господарській діяльності розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 (українська гривня), який відкрито в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (МФО НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ).

Прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання, просив його задовольнити.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 107 КПК України застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження не здійснювалось.

Інші особи в порядку ч.2 ст. 163 КПК України не викликались.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, дійшла до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Беручи до уваги вище викладене, а також те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, є джерелом доказів, наявні підстави для задоволення клопотання.

Керуючись ст. 159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до оригіналів, а у разі їх відсутності завірених копій документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), по відкриттю та обслуговуванню банківського рахунку: № НОМЕР_2 (українська гривня), який відкрито в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (МФО НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 , i ІНФОРМАЦІЯ_3 ) за період з 01.01.2011 року по 31.12.2014 року, а саме:

- виписки по рахунку (регістрам синтетичного та аналітичного обліку), як в документальному так і в електронному вигляді, в якій зазначено рух коштів з розшифровкою контрагентів, призначення платежу, дата платежу, час проведення платежу, номер платіжного документа, сума платежу, вхідний та вихідний залишок коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції) за період з 01.01.2011 року по 31.12.2014 року;

- договорів по відкриттю та обслуговуванню рахунку та додатків до них;

- договорів на підключення та обслуговування та інші документи на підставі яких службові особи підприємства використовували систему віддаленого доступу типу «Клієнт-банк»( заяви про встановлення системи, договори на обслуговування системи, акти про введення системи в експлуатацію, документів, які засвідчують встановлення системи, генерацію і повторну генерацію електронного ключа та електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів та зазначенням інформації про телефонних абонентів, від яких проводилося з`єднання з банківською установою);

- карток із зразками підписів та відбитком печатки підприємства;

- довіреностей наданих до банку уповноваженими особами підприємства;

- заяв на видачу чекових книжок, грошових чеків;

- документів, які містять почерк та підписи представників підприємства.

Дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення вищевказаних документів надати: прокурору відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_9 ; прокурору відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_10 ; прокурору відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_11 ; заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_12 ; старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області майору податкової міліції ОСОБА_13 ; старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_14 ; старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_15 ; старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_16 , а також іншим особам за дорученням.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підстави ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали до 31 березня 2017 року.

Ухвала слідчого судді , відповідно до вимог п.10. ч. 1 ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в апеляційному порядку тільки в частині тимчасового доступу до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.03.2017
Оприлюднено06.03.2023

Судовий реєстр по справі —552/1177/17

Ухвала від 02.03.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні