Рішення
від 02.03.2017 по справі 690/555/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22-ц/793/597/17Головуючий по 1 інстанції Категорія : 50 Здоровило В. А. Доповідач в апеляційній інстанції Фетісова Т. Л.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2017 року Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючогоФетісової Т. Л. суддівВініченка Б. Б., Бондаренка С. І. при секретаріЛюбченко Т. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Черкаси апеляційну скаргу ОСОБА_6 на рішення Ватутінського міського суду Черкаської області від 04 січня 2017 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_7 до ОСОБА_6 про стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трьох років,

в с т а н о в и л а :

ОСОБА_7 звернулася до суду із вказаним позовом, яким просила стягнути з відповідача на її користь аліменти на її утримання в розмірі 1/4 частини всіх його доходів щомісяця, починаючи з дня подачі цієї заяви до суду і до досягнення дитиною - дочкою ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, трьохрічного віку, а також просить рішення суду в частині стягнення аліментів за один місяць допустити до негайного виконання, посилаючись на те, що сторони справи перебували в зареєстрованому шлюбі з 04.09.2015, у якому 18.11.2015 у них народилася дитина - дочка ОСОБА_9. Шлюб між сторонами розірвано. Дитина проживає з позивачем. У зв'язку з тим, що позивач доглядає за малолітньою дитиною вона не може сама себе забезпечувати, а тому повністю залежить від коштів, які мав би їй надавати відповідач. На даний час вона перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох річного віку. Відповідач офіційно не працює, однак працює на тимчасових підробітках та отримує достатній дохід, матеріально забезпечений і за станом свого здоров'я може надавати їй матеріальну допомогу. Відповідно до чинного законодавства вона має право на утримання від чоловіка, який може надавати їй таку матеріальну допомогу до досягнення дитиною трьох річного віку, а тому вона і звернулася до суду з даним позовом.

Рішенням Ватутінського міського суду Черкаської області від 04.01.2017 позов задоволено повністю.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом при його ухваленні норм матеріального та процесуального права, а також на невідповідність висновків суду фактичним обставинам, просить рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог у справі відмовити, мотивуючи про те, що він має скрутне матеріальне становище, ніде не працює, не може працевлаштуватись, хворіє, мати підробітки не може за станом здоров'я.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення осіб, які з'явилися у судове засідання, вивчивши та обговоривши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення з таких підстав та мотивів.

Ухвалюючи рішення про стягнення з відповідача на користь позивача аліменти на утримання дружини до досягнення дитиною трьохрічного віку у розмірі 1/4 частини його доходів, суд першої інстанції виходив із того, що саме такий розмір аліментів буде обґрунтованим та справедливим.

Однак повністю погодитися з такими висновками суду першої інстанції колегія суддів не може, виходячи з наступного.

При розгляді справи встановлено, що сторони у справі перебували в зареєстрованому шлюбі з 04.09.2015, у якому 18.11.2015 у них народилася дитина - дочка ОСОБА_9. Цей шлюб розірвано рішенням Ватутінського міського суду Черкаської області від 04.01.2017.

На даний час позивачка перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку, що підтверджується довідкою УПСЗН №726 від 16.11.2016.

Указані обставини у справі не оспорюються.

Відповідно до ч.2 ст.84 СК України дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Дані права мають у тому числі жінки, які не перебувають в шлюбі з чоловіком (ч.2 ст.91 СК України). Згідно ч.4 ст.84 СК України право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Відповідно до ч.1 ст.80 СК України аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і (або) у твердій грошовій сумі.

На підставі цих норм права, враховуючи те, що відповідач не має постійного місця роботи, має хворобу хребта, що підтверджується лікарським висновком від 22.11.2016, а також те, що він згідно до рішення Ватутінського міського суду від 15.07.2016 року сплачує на користь позивачки аліменти в розмірі ? частини з усіх видів доходу на утримання їх спільної доньки, колегія суддів вважає за доцільне визначити розмір аліментів, які слід стягнути з відповідача на користь позивачки на утримання дружини до досягнення дитиною трьохрічного віку у розмірі 1/6 частини всіх доходів відповідача щомісяця, що, на думку колегії суддів, відповідатиме засадам розумності та справедливості.

Колегія суддів вважає, що апеляційні доводи у даній справі не свідчать про неможливість чоловіка сплачувати аліменти на утримання дружини, що передбачено ч.2 ст.84 СК України, оскільки не підтверджують його безсумнівну неможливість взагалі надавати матеріальну допомогу, що є єдиною підставою для відмови у задоволенні позовних вимог про стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трьохрічного віку, що передбачено ч.4 ст.84 СК України.

Згідно ст.309 ЦПК України підставою для скасування чи зміни рішення суду першої інстанції є невідповідність висновків суду обставинам справи, недоведеність обставин, що мають значення по справі, які суд вважав доведеними, порушення або неправильне застосування норм матеріального та процесуального права, якщо це порушення призвело до неправильного вирішення справи.

Таким чином рішення Ватутінського районного суду Черкаської області від 04 січня 2017 року слід змінити з підстав невідповідності висновків суду обставинам справи, визначивши розмір аліментів, які необхідно стягувати з відповідача на утримання дружини в розмірі 1/6 частини всіх доходів відповідача щомісяця.

Керуючись ст. ст. 303, 304, 307, 309, 313, 314, 316 ЦПК України, колегія суддів,

в и р і ш и л а :

апеляційну скаргу - задовольнити частково.

Рішення Ватутінського міського суду Черкаської області від 04 січня 2017 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_7 до ОСОБА_6 про стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трьох років - змінити в частині визначення розміру аліментів.

Визначити, що з ОСОБА_6 на користь ОСОБА_7 стягнуто аліменти на утримання дружини до досягнення дитиною трьохрічного віку у розмірі 1/6 частини всіх доходів ОСОБА_6 щомісяця.

У решті рішення Ватутінського міського суду Черкаської області від 04 січня 2017 року в даній справі - залишити без змін.

Рішення апеляційного суду набирає чинності з моменту проголошення і може бути оскаржене в касаційному порядку до суду касаційної інстанції протягом 20 днів з дня проголошення.

Головуючий :

Судді :

Дата ухвалення рішення02.03.2017
Оприлюднено06.03.2017
Номер документу65046980
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трьохрічного віку, що передбачено ч.4 ст.84 СК України. Згідно ст.309 ЦПК України підставою для скасування чи зміни рішення суду першої інстанції є невідповідність висновків суду обставинам справи, недоведеність обставин, що мають значення по справі, які суд вважав доведеними, порушення або неправильне застосування норм матеріального та процесуального права, якщо це порушення призвело до неправильного вирішення справи. Таким чином рішення Ватутінського районного суду Черкаської області від 04 січня 2017 року слід змінити з підстав невідповідності висновків суду обставинам справи, визначивши розмір аліментів, які необхідно стягувати з відповідача на утримання дружини в розмірі 1/6 частини всіх доходів відповідача щомісяця. Керуючись ст. ст. 303, 304, 307, 309, 313, 314, 316 ЦПК України, колегія суддів

Судовий реєстр по справі —690/555/16-ц

Рішення від 02.03.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Фетісова Т. Л.

Рішення від 02.03.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 27.01.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 31.01.2017

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Фетісова Т. Л.

Рішення від 05.01.2017

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 28.12.2016

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 20.12.2016

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні