Постанова
від 16.04.2010 по справі 684/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" квітня 2010 р. 13 год.33 хв.Справа № 2-а-684/10/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Василяки Д.К.,

при секретарі: Бабкіній О.В., за участю прокурора Зельцер О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом прокурора м. Нова Каховка Херсонської області в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в м. Нова Каховка Херсонської області до акціонерного товариства закритого типу "Гідромонтаж" про стягнення витрат на виплату та доставку пенсій,-

в с т а н о в и в:

Управління Пенсійного фонду України в м. Нова Каховка Херсонської області звернулось з адміністративним позовом до акціонерного товариства закритого типу "Гідромонтаж", в якому просить суд стягнути заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 25780,30 грн. Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує посиланнями на положення Закону України "Про пенсійне забезпечення" (ст. 13), ст. 12, п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та на Інструкцію "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" від 19.12.2003 (п. 6.1). Заборгованість обчислена за січень 2010 року.

На адресу суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника позивача.

Відповідач в судове засідання не з'явився, хоч був своєчасно повідомлений про час та місце проведення судових засідань і також повідомлений належним чином, явку повноважних представників в судове засідання не забезпечив, про причини неявки не повідомив, проти позову заперечень не надав.                    

Відповідно до ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Суд, перевіривши матеріали справи та дослідивши надані докази, прийшов до наступного.

Відповідач – акціонерне товариство закритого типу "Гідромонтаж" є юридичною особою, платником страхових внесків до Пенсійного фонду України. Відповідно до ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці при наявності пільгового стажу. На підприємстві відповідача працювали 35 робітників, які пішли на пенсію на пільгових умовах відповідно до пункту "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". За січень 2010 року сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій таким працівникам складає 26780,30 грн.

Згідно з абзацом четвертим підпункту 1 пункту 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону. Отже, зазначеною нормою абзацу четвертого підпункту 1 пункту 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" прямо визначено обов'язок підприємств тільки стосовно відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пунктів 1 та 2 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" № 400/97-ВР від 26 червня 1997 р., платниками такого збору є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади. Згідно з абзацом четвертим пункту 1 статті 2 зазначеного Закону, для визначених платників збору об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"–"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 цього Закону. Відповідно до абзацу третього пункту 1 статті 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", встановлюються ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100% від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього Закону.

Таким чином, відшкодуванню у розмірі 100 відсотків, відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. N21-1 та зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за N 64/8663.

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно до стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій були своєчасно направлені акціонерному товариству закритого типу "Гідромонтаж". Відповідно до зазначеної Інструкції, підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Фонду зазначену в повідомленні суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Відповідно до наданого суду розрахунку за 2010 рік належить до сплати за списком за списком № 2 (пункт "б"-"з") – 25780,30 грн. Доказів погашення заборгованості відповідач суду не надав.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги є правомірними та підлягають задоволенню в повному обсязі. Судові витрати не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.2,7,17,94,158 –163, 167 КАС України, суд-

п о с т а н о в и в:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з акціонерного товариства закритого типу "Гідромонтаж" (74900, м.Нова Каховка, вул.Фабрична, 1, р/р 260041974, Райффайзен банк "Аваль", МФО 352598, код 00114138) на користь управління Пенсійного фонду України в м.Нова Каховка (74900, м.Нова Каховка, вул. К.Маркса, 14, р/р 25600301546 у відділенні Ощадбанку № 7789 м.Нова Каховка, МФО 342241, код 21294951, код призначення платежу 50020600) 25780 (двадцять п'ять тисяч сімсот вісімдесят) грн. 30 коп. витрат на виплату і доставку пенсій.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - з дня складення в повному обсязі заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 19 квітня 2010 р..

Суддя Василяка Д.К.

Дата ухвалення рішення16.04.2010
Оприлюднено07.03.2017
Номер документу65073107
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —684/10/2170

Постанова від 16.04.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні