Рішення
від 01.03.2017 по справі 904/242/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

28.02.2017 Справа № 904/242/17

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХНОЛІНІЇ"

до Публічного акціонерного товариства "ІНТЕРПАЙП НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ ТРУБОПРОКАТНИЙ ЗАВОД"

про стягнення 162 764 грн. 08 коп.

Суддя Манько Г.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, дов. № 18 від 16.11.2016

Від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Технології" звернулося до господарського суду з позовною заявою про стягнення з Публічного акціонерного товариства "ІНТЕРПАЙП НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ ТРУБОПРОКАТНИЙ ЗАВОД" 131 940 грн. 40 коп. - заборгованості, 20 628 грн. 08 коп. пені, 7 779 грн. 30 коп. інфляційних збитків, 2 418 грн. 30 коп. відсотків за користуванням коштами.

Позивач наполягав на задоволенні позову в повному обсязі. Вважає, що наданими у справі доказами у повному обсязі підтверджені позовні вимоги. Наполягав на розгляді справи по суті.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Надав відзив у якому зазначив, що проти позову в частині пені заперечує, зазначив, що сторонами не погоджено конкретний розмір пені.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

30.03.2015р. між позивачем та відповідачем підписаний договір поставки №511150474 (далі - договір).

Предметом вказаного Договору передбачено, що на умовах, викладених в розділах цього Договору, Постачальник зобов'язався поставити, а Покупець прийняти і сплатити продукції матеріально-технічного призначення, що надалі іменується Товар. Найменування, асортимент, номенклатура, асортимент, кількість, ціна, умови і терміни постачання Товару вказані в Специфікаціях, оформлених у вигляді Додатків до цього Договору, що є невід'ємною його часткою.

Розділом 3 Договору передбачено, що разом з товаром Постачальник передає Покупцю наступні документи: рахунок-фактуру; товарну накладну; товарно-транспортну накладну (якщо Товар постачається залізничним або автомобільним транспортом); сертифікат якості виробника, або документ, що підтверджує якість продукції; інші документи (при необхідності: паспорт, інструкцію по експлуатації та інші); документи, визначені відповідною Специфікацією до Договору. Постачальник зобов'язаний надати Покупцю податкову накладну, складену в електронній формі з дотриманням умов реєстрації у порядку визначеному законодавством Постачальник зобов'язаний зареєструвати податкову накладну, незалежно від її суми, в Єдиному реєстрі податкових накладних і відправити її Покупцю в електронній формі відповідно до положень Податкового кодексу України засобами телекомунікаційного зв'язку протягом 15 календарних днів з дати виникнення відповідного податкового зобов'язання. Датою постачання Товару і датою переходу права власності є дата підписання ОСОБА_2 приймання-передачі або дата, зазначена Покупцем на товарно-транспортній накладній при прийманні Товару. Сторони у відповідній Специфікації можуть обумовити інші умови визначення дати постачання і дати переходу права власності на товар.

Відповідно до пунктів 4.2, 4.4 Договору при проведені розрахунків за цим Договором, Сторони зобов'язалися при заповнені платіжних документів вказувати номер і дату Договору, номер Специфікації, по якому здійснюється платіж. Покупець має право збільшити термін оплати поставленого Товару пропорційно часу прострочення наданих всіх документів.

Умовами пункту 7.5 Договору в разі несвоєчасного здійснення розрахунків за цим Договором, Покупець виплачує Постачальнику пеню в розмірі не більш подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який нараховується пеня, від несплаченої суми за кожен день прострочення.

До договору сторонами підписано специфікації якими визначено код товарів, найменування товарів, вартість, умови оплати. Також у специфікаціях зазначено, що датою переходу права власності на товар є дата прийому товару, яка вказана в товарно - транспортних документах.

Позивач свої зобов'язання за договором виконав повністю, що підтверджується наявними у справі доказами.

Відповідач зобов'язання за договором щодо оплати вартості отриманого товару своєчасно не здійснював та на час розгляду справи за ним утворилась заборгованість в сумі 131 940 грн. 40 коп.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином та у встановлений строк у відповідності з вказівками закону, договору, одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно вимог ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора повинен сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

Суд вважає заперечення відповідача щодо стягнення пені обґрунтованими, оскільки в п. 7.5 Договору не визначений конкретний розмір пені.

Приписами ч. 4 та 6 ст. 231 Господарського кодексу України передбачено, що у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг). Штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Таким чином позовні вимоги позивача підлягають частковому задоволенню.

Згідно вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача пропорційно задоволених вимог.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити частково.

Стягнути з публічного акціонерного товариства експлуатаційне підприємство "Інтерпайп нижньодніпровський трубопрокатний завод" (49081, м. Дніпро, вул. Столєтова, 21, ідентифікаційний код 05393116) на користь товариства з обмеженою відповідальнісю "Технолінії" (03150, м. Київ, вул. Червоноармійська, буд. 139, офіс 315/1, ідентифікаційний код 38962562) 131 940 грн. 40 коп. - заборгованості, 7 779 грн. 30 коп. інфляційних збитків, 2 418 грн. 30 коп. 3% річних, судовий збір 2132 грн. 07 коп..

В решті суми позову відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 03.03.2017

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення01.03.2017
Оприлюднено09.03.2017
Номер документу65082064
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 162 764 грн. 08 коп

Судовий реєстр по справі —904/242/17

Рішення від 01.03.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 07.02.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 16.01.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні