Рішення
від 22.02.2017 по справі 361/243/17
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 2/361/1007/17, cправа № 361/243/17

22.02.2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2017 року м.Бровари Київської області

Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Василишина В.О.,

при секретарях - Харченко Т.В., Телепі Т.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Броварського району Київської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

У січні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду із даним позовом, в якому просить визначити йому як спадкоємцю за заповітом додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що залишилася після смерті ОСОБА_3, який помер 02 березня 2015 року терміном у три місяці.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що 02 березня 2015 року помер його дядько ОСОБА_3 До складу спадщини померлого спадкодавця входить: земельна ділянка площею 1,9802 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер - 3221284400:04:004:0014; земельна ділянка площею 1,9800 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер - 3221284400:04:004:0007, що розташовані за адресою: Київська область, Броварський район, село Красилівка та грошові вклади. При житті ОСОБА_3, 13 серпня 2003 року, на випадок своєї смерті склав заповідальне розпорядження, яким все своє майно заповів позивачу. У визначений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини позивач із відповідною заявою до нотаріальної контори не звернувся через свою правову необізнаність. Разом з тим, він єдиний спадкоємець за заповітом, який фактично прийняв спадщину. З підстав визначення додаткового строку для прийняття спадщини змушений звернутися до суду.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з'явився. Надав до суду письмову заява, в якій просив розглянути справу у його відсутність й вказав, що позов підтримує повністю, просить його задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 сільська рада Броварського району Київської області у судове засідання свого представника не направила, про день, час і місце розгляду справи повідомлялася у встановленому цивільним процесуальним законодавством порядку. До суду надійшла письмова заява від сільського голови ОСОБА_4 про розгляд справи без участі представника цієї сільської ради.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до наступного.

Статтею 1272 Цивільного кодексу України (далі за текстом - ЦК України) передбачено, що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Тобто право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до пункту 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування при вирішенні питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правилами статті 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частиною першою статті 1223 ЦК України визначено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Судом встановлено, що 02 березня 2015 року помер ОСОБА_3, про що свідчить свідоцтво про смерть серії І-ОК за № 330958, видане виконавчим комітетом ОСОБА_2 сільської ради Броварського району Київської області (а.с.6).

При житті 13 вересня 2003 року ОСОБА_3 склав заповіт, яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати на день смерті, і на що він за законом матиме право заповів ОСОБА_1, про що свідчить заповіт посвідчений державним нотаріусом Сьомої Київської державної нотаріальної контори ОСОБА_5, зареєстрований у реєстрі за № 1ц-1582.

Відповідно до довідки № 267 від 10 лютого 2016 року, виданої виконавчим комітетом ОСОБА_2 сільської ради Броварського району Київської області ОСОБА_3 до дня смерті

02 березня 2015 року був зареєстрований та проживав у ІНФОРМАЦІЯ_1. У будинку на день смерті померлого та по даний час зареєстрованих не має. Власником будинку є його племінник ОСОБА_1

З матеріалів справи вбачається, що до складу спадщини померлого ОСОБА_3 входять земельні ділянки площею 1,9800 га та 1,9802 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за адресою: Київська область, Броварський район, село Красилівка та грошові вклади.

З Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) вбачається, що у Спадковому реєстрі відсутня інформація щодо спадкової справи на ім'я ОСОБА_3

Відповідно до листа Броварської районної державної нотаріальної контори від 19 лютого 2016 року № 517/02-14 року ОСОБА_1 рекомендовано звернутися до суду із позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини у зв'язку із його пропуском.

Заявляючи вимогу про визнання додаткового строку для прийняття спадщини, ОСОБА_1 посилається на необізнаність із наявністю шестимісячного строку, встановленого законом для подання заяви про прийняття спадщини.

З урахуванням наведеного, оскільки спадкова справа не відкривалась, спадщина ніким не прийнята, інші спадкоємці не встановлені, заяв про відмову від спадщини позивач не подавав, спадщина не визнана судом відумерлою, позивач в інший спосіб, крім як звернутися з позовом до суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, захистити своє порушене право не може.

Відповідно до Конституції України особа повинна неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей та виконувати обов'язки, передбачені статтями 65-67 Конституції. При невиконанні особою конституційних обов'язків незнання законів не звільняє особу від юридичної відповідальності.

Стаття 64 Конституції передбачає, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. Як свідчить практика Європейського суду з прав людини особа вправі бути юридично необізнаною.

Таким чином, суд вважає, що оскільки прийняття спадщини є правом особи, а позивач в інший спосіб захистити своє право ніж звернутися до суду не може, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог з визначенням трьохмісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись статтями 212 - 215 ЦПК України, Броварський міськрайонний суд Київської області,

в и р і ш и в:

Позов - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, який помер 02 березня

2015 року тривалістю - три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Київської області через Броварський міськрайонний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.О.Василишин

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.02.2017
Оприлюднено06.03.2017
Номер документу65095035
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/243/17

Рішення від 22.02.2017

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 13.01.2017

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні