Постанова
від 01.06.2010 по справі 14357/09/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" червня 2010 р. Справа № 2-а-14357/09/2170 Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бездрабка О.І.,

при секретарі - Сергеєвій К.І.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Нова Каховка Херсонської області до Комунального підприємства "Наше місто" про стягнення заборгованості по податку з доходів фізичних осіб,

встановив:

Державна податкова інспекція у м.Нова Каховка Херсонської області (далі - позивач) звернулась до адміністративного суду з позовом про стягнення з Комунального підприємства "Наше місто" (далі - відповідач) 74341,79 грн. заборгованості зі сплати податку з доходів фізичних осіб.

У судовому засіданні представник позивача зменшив позовні вимоги у зв"язку з частковою сплатою відповідачем заборгованості по податку з доходів фізичних осіб до 67855,79 грн., які просить стягнути з відповідача, мотивуючи це тим, що підприємство є платником зборів і податків та має заборгованість до бюджету по податку з доходів фізичних осіб в розмірі 67855,79 грн., яка відповідачем в добровільному порядку не сплачена.

Представник відповідача у судове засідання не з"явився, про місце, дату та час розгляду справи повідомлявся належним чином, тому суд вважає можливим розглянути справу у його відсутність, на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до висновку про обгрунтованість позовних вимог з наступних підстав.

Судом встановлено, що Комунальне підприємство "Наше місто" є суб'єктом підприємницької діяльності - юридичною особою, платником податків.

Відповідно до статті 17 Закону "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 р. № 889-IV, яка визначає осіб, відповідальних за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку до бюджету, особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів у вигляді заробітної плати, є працедавець (самозайнята особа), який виплачує такі доходи на користь платника податку (такої само зайнятої особи).

Згідно п.17.2 Закону № 889-IV особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з інших доходів, є, зокрема, для оподатковуваних доходів з джерелом їх походження з України - податковий агент. Відповідач, який є працедавцем в даному випадку, є податковим агентом. КП "Наше місто" подавались до державної податкової інспекції у м. Нова Каховка Херсонської області податкові розрахунки сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку форми № 1 ДФ, тобто, форми обліку податку з доходу фізичних осіб, але податкові зобов'язання по податку з доходів фізичних осіб сплачувались несвоєчасно та не в повному обсязі.

Відповідно до довідки про стан розрахунків з бюджетом по податку з доходів фізичних осіб КП "Наше місто" за період з 01.04.2009 р. по 30.09.2009 р. станом на 08.04.2010 р. сума не перерахованого податку з доходів фізичних осіб становить 67855,79 грн.

Положеннями ст.8 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 р. № 889-IV передбачено, що податок підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу. Якщо оподаткоовуваний дохід нараховується, але не виплачується платнику податку особою, що його нараховує, то податко, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені законом для місячного податкового періоду (до закінчення місяця, наступного за звітним).

Положеннями п.5.4 ст.5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" передбачено, що узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків. Пунктом 1.3 статті 1 цього ж Закону визначено, що податковий борг (недоїмка) визначається як податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Відповідач доказів перерахування до бюджету сум податку з доходів фізичних осіб суду не надав.

Отже, КП "Наше місто" не перераховано до бюджету утриманий з працівників податок з доходів фізичних осіб при виплаті їм оподатковуваного доходу за період з 01.04.2009 р. по 30.09.2009 р. в сумі 67855,79 грн.

Згідно положень пп.3.1.1 п.3.1 статті З Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду. Відповідно до пункту 11 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян… про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна. Згідно з вимогами підпункту 7.2.1 пункту 7.2 статті 7 цього Закону джерелами погашення податкового боргу платника податків за рішенням органу стягнення, які є виконавчими документами, є будь-які активи платника податків (його філій, відділень, інших відокремлених підрозділів) з урахуванням обмежень, визначених цим Законом, а також іншими законами.

Таким чином, виходячи з системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.8, 9, 12, 19, 71, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Позов задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства "Наше місто" (74900, Херсонська область, м.Нова Каховка, вул.Дзержинського, б.43, код ЄДРПОУ 32218159) до місцевого бюджету м.Нова Каховка (р/р 33217800700012 в ГУДКУ у Херсонській області, код ОКПО 24103977, МФО 852010, код призначення платежу 11010100) 67855 (шістдесят сім тисяч вісімсот п"ятдесят п"ять) грн. 79 коп. заборгованості по податку з доходів фізичних осіб.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст.160 КАС України - з дня складення в повному обсязі заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 02 червня 2010 р.

Суддя Бездрабко О.І.

кат. 6.6.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.06.2010
Оприлюднено06.03.2017
Номер документу65110444
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14357/09/2170

Постанова від 01.06.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні