Постанова
від 06.03.2017 по справі 813/646/17
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2017 року № 813/646/17

м.Львів

Львівський окружний адміністративний суд у складі судді Сакалоша В.М., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Пустомитівському районі Львівської області до Державного підприємства Науково-дослідний центр рідких мінеральних добрив про стягнення боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Пустомитівському районі Львівської області (надалі по тексту - позивач) звернулося до суду з позовом до Державного підприємства Науково-дослідний центр рідких мінеральних добрив (надалі по тексту - відповідач), в якому просить стягнути з відповідача заборгованість на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної її працівникам Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів. В обґрунтуванні позовних вимог позивач покликається на те, що всупереч вимогам ч.5 Прикінцевих положень Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність та Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність , відповідач не відшкодував витрати Пенсійного фонду України згідно з надісланих йому повідомлень, за січень-грудень 2014 року, січень-грудень 2015 року, січень-грудень 2016 року у розмірі 2 404, 25 грн. що і зумовило появу заборгованості, про стягнення якої заявлено позов.

У відповідності до приписів ч. 3 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі по тексту - КАС України) відповідачу скеровувалась копія ухвали про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі від 15.02.2017 року за зареєстрованим місцезнаходженням відповідача, проте конверт з ухвалою повернувся до суду з відміткою пошти не за запитом . Згідно з ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Заперечень чи пояснень відповідача щодо даного адміністративного позову у встановлений ст. 183-2 КАС України строк до суду не надходило.

На підставі ч. 4, 5 ст. 183-2 КАС України суд розглянув справу одноособово без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Оцінивши повідомлені позивачем обставини та долучені до справи докази на їх підтвердження, суд дійшов висновку про підставність та обґрунтованість позовної вимоги, з огляду на таке.

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України, Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність , Порядком фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність , та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 року.

Згідно ст. 1 Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , науково-технічна діяльність - наукова діяльність, спрямована на одержання і використання нових знань для розв'язання технологічних, інженерних, економічних, соціальних та гуманітарних проблем, основними видами якої є прикладні наукові дослідження та науково-технічні (експериментальні) розробки. В силу положень цього закону, держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці.

Згідно ст. 24 Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність №1977-XII вiд 13.12.1991 року з наступними змінами та доповненнями (в редакції чинній на момент виникнення заборгованості відповідача за січень-грудень 2014 року, січень-грудень 2015 року), різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується:

-для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету;

-для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом;

-для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Відповідно до ч.5 Прикінцевих положень Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність від 26 листопада 2015 року № 848-VIII, до 1 січня 2017 року різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної згідно з цим Законом.

Постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 року затверджено Порядок фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність , та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи . Згідно з п.п. 2, 4 цього Порядку, за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів. У разі ліквідації або зміни власника підприємства, установи, організації чи вищого навчального закладу III - IV рівнів акредитації різниця у розмірі пенсії фінансується за рахунок коштів їх правонаступників у порядку, що діяв стосовно цих підприємств, установ, організацій та закладів до моменту ліквідації або зміни власника.

Згідно п. 5 цього ж Порядку, розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення (п. 5 Порядку).

З аналізу наведених норм вбачається, що різниця між сумою пенсій за Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність та сумою пенсій, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств фінансується у співвідношенні: 50% - за рахунок коштів державного бюджету та 50% - за рахунок коштів цих підприємств (їх правонаступників).

Матеріалами справи підтверджується, що працівнику Державного підприємства Науково-дослідний центр рідких мінеральних добрив - ОСОБА_1 призначена пенсія згідно з Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність , а тому у відповідача виник передбачений законодавством обов'язок щодо відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної як науковому працівнику та сумою пенсії, обчисленої на загальних підставах.

Із матеріалів справи вбачається, що позивачем надсилались відповідачу повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсій за Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність та сумою пенсій, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, зокрема: на 2014 рік (з 01.01.2014 року по 31.12.2014 року), на 2014 рік (з 01.05.2014 року по 31.12.2014 року), на 2014 рік (з 01.07.2014 року по 31.12.2014 року), на 2014 рік ( з 01.11.2014 року 31.12.2014 року), на 2014 рік (з 01.12.2014 по 31.12.2014 року), на 2015 рік ( з 01.01.2015 року по 31.12.2015 року), на 2015 рік (з 01.09.2015 року по 31.12.2015 року), на 2015 рік (з 01.10.2015 року по 31.12.2015 року), на 2015 рік (з 01.11.2015 року по 31.12.2015 року), на 2015 рік (01.12.2015 по 31.12.2015 року), на 2016 рік (з 01.01.2016 року по 31.12.2016 року), на 2016 рік (з 01.05.2016 року по 31.12.2016 року), на 2016 рік ( з 01.12.2016 року по 31.12.2016 року).

Однак, витрат Пенсійного фонду України на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної її працівникам Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, згідно надісланих Державному підприємству Науково-дослідний центр рідких мінеральних добрив повідомлень за січень-грудень 2014 року, січень-грудень 2015 року, січень-грудень 2016 року у розмірі 2 404, 25 грн., відповідач не відшкодував.

З огляду на зазначене та враховуючи, що заборгованість по фінансуванню різниці між сумою пенсії, призначеної її працівникам Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів в розмірі 2404, 25 грн. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив, наявність такої заборгованості не спростував, свою правову позицію суду не довів, наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується копіями розрахунків, які знаходяться в матеріалах справи, - суд доходить висновку, що позовна вимога управління Пенсійного фонду України в Пустомитівському районі Львівської області є обґрунтованою, документально підтвердженою, такою, що підлягає до задоволення.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 69, 70, 71, 158 - 163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства Науково-дослідний центр рідких мінеральних добрив (вул.Гайдамацька,16, м.Пустомити, Львівська область, код ЄДРПОУ 05393524) на користь Управління Пенсійного фонду України в Пустомитівському районі Львівської області (вул.Шевченка,13 м.Пустомити, Пустомитівський район, Львівська область, код ЄДРПОУ 22371429) заборгованість по відшкодуванню різниці між сумою пенсії, призначеної її працівникам Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, за період січень-грудень 2014 року, січень-грудень 2015 року, січень-грудень 2016 року у розмірі 2 404 (дві тисячі чотириста чотири) грн. 25 коп.

Постанова суду, прийнята у порядку скороченого провадження, виконується негайно.

Постанова може бути оскаржена сторонами до Львівського апеляційного адміністративного суду. Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Суддя Сакалош В.М.

Дата ухвалення рішення06.03.2017
Оприлюднено10.03.2017

Судовий реєстр по справі —813/646/17

Ухвала від 19.04.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 02.11.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Постанова від 06.03.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 15.02.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні