Ухвала
від 28.02.2017 по справі 2а-37/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

28 лютого 2017 р. Справа №2а-37/10/0570

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бабаш Г.П.,

при секретарі - Кочетові В.К.,

за участю

представника позивача - ОСОБА_1 (за довіреністю),

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі Донецької області про розірвання мирової угоди, визнаної ухвалою суду по справі №2а-37/10/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі до Державного підприємства «Добопіллявугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Алмазна» про стягнення заборгованості у розмірі 3039530,57 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі Донецької області звернулось до Донецького окружного адміністративного суду із заявою про розірвання мирової угоди, визнаної ухвалою суду по справі №2а-37/10/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі до Державного підприємства «Добопіллявугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Алмазна» про стягнення заборгованості у розмірі 3039530,57 грн., яка обґрунтована тим, що на теперішній час затверджена судом мирова угода ДП Добропіллявугілля не виконується, залишок заборгованості складає 1571803,17грн.

Представник заявника в судовому засіданні заяву підтримав, надав пояснення, аналогічні викладеним у заяві про розірвання мирової угоди, просив вказану заяву задовольнити.

Представник відповідача, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився.

Розглянувши заяву про розірвання мирової угоди, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 22.02.2010 року позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі до Державного підприємства «Добопіллявугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Алмазна» про стягнення заборгованості у розмірі 3039530,57 грн. задоволено.

Стягнуто з Державного підприємства «Добопіллявугілля» на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі заборгованість у сумі 3 039 530 (три мільйона тридцять дев,ять тисяч п,ятсот тридцять) гривень 57 коп.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 25.05.2010 року в задоволенні заяви Державного підприємства «Добопіллявугілля» про відстрочення виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 22.02.2010 року відмовлено.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 02.06.2011 року в задоволенні заяви Державного підприємства «Добопіллявугілля» в особі відокремленого підрозділу Шахта Алмазна про розстрочення виконання постанови суду від 22.02.2010 року відмовлено.

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 01.07.2011 року апеляційну скаргу Державного підприємства «Добопіллявугілля» на ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 02.06.2011 року залишено без задоволення, а ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 02.06.2011 року - без змін.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 23.06.2014 року заяву Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі про заміну сторони виконавчого провадження задоволено.

Замінено Державне підприємство «Добопіллявугілля» в особі відокремленого підрозділу Шахта Алмазна на Товариство з обмеженою відповідальністю ДТЕК Добропіллявугілля ВСП Шахта Алмазна (85043, Донецька обл., м. Добропілля, м. Білицьке, вул. Красноармійська, 1а, код ЄДРПОУ 37014600).

Також, ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 23.06.2014 року затверджено мирову угоду від 19.03.2014 року, складену між Державним підприємством «Добопіллявугілля» та Відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Добропіллі.

Затверджено графік погашення заборгованості в розмірі 2833460,69 грн., узгоджений Державним підприємством «Добропіллявугілля» та Відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі шляхом її сплати: з січня 2014 року по січень 2019 рік в розмірі 48024,76грн. та в лютому 2019 року в розмірі 48024,61грн.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 21.12.2016 року в задоволенні заяви Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі Донецької області про поновлення провадження у справі №2а-37/10/0570 відмовлено.

Суд зазначає, що при поданні відділенням фонду заяви про розірвання мирової угоди ним не наведено правової норми, яка б передбачала таку процедуру та не зазначено про її існування.

Приписи ст. 262 КАС України регламентують порядок примирення сторін у процесі примусового виконання, який передбачає подання стягувачем до суду, який ухвалив рішення у справі, мирової угоди, укладеної між сторонами в адміністративній справі, та визнання такої мирової угоди судом.

Так, згідно зазначеної статті мирова угода, укладена між сторонами в адміністративній справі, подається в письмовій формі до суду, який ухвалив рішення у справі. Мирова угода, укладена між сторонами виконавчого провадження, або заява стягувача про відмову від примусового виконання в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її до суду за місцем виконання рішення. Мирова угода може стосуватися лише прав, свобод, інтересів та обов'язків сторін і предмета адміністративного позову.

Суд розглядає мирову угоду або заяву стягувача про відмову від примусового виконання в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає судовому розгляду.

За результатами розгляду мирової угоди або заяви стягувача про відмову від примусового виконання суд може постановити ухвалу про визнання мирової угоди між сторонами у справі, між стягувачем і боржником або про прийняття відмови стягувача від примусового виконання і про закінчення виконавчого провадження.

Суд не визнає мирову угоду або не приймає відмову стягувача від примусового виконання, якщо це суперечить закону або порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Ухвалу суду за результатами розгляду мирової угоди або заяви стягувача про відмову від примусового виконання може бути оскаржено в загальному порядку.

Приписами Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено повноважень адміністративного суду щодо розірвання мирової угоди.

Частиною другою ст.5 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Враховуючи вищенаведене, суд не наділений повноваженнями щодо розірвання затвердженої мирової угоди.

Разом з тим, суд вважає за необхідне зазначити, що згідно наданої Відділенням фонду інформації на даний час за відповідачем обліковується заборгованість в частині виконання зобов'язань за затвердженою мировою угодою від 19.03.2014 року.

Суд зауважує, що оскільки мирова угода за своєю суттю не є виконавчим документом, позивач не позбавлений права звернення до суду з вимогами щодо стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок невиконання затвердженої мирової угоди.

З огляду на викладене, заява Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі Донецької області про розірвання мирової угоди не підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 160, 165, 262 КАС України, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні заяви Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі Донецької області про розірвання мирової угоди, визнаної ухвалою суду по справі №2а-37/10/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Добропіллі до Державного підприємства «Добопіллявугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Алмазна» про стягнення заборгованості у розмірі 3039530,57 грн. - відмовити.

Повний текст ухвали складено 06.03.2017 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 5-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги. У разі застосування судом частини сьомої ст.160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом 5 днів з дня отримання копії ухвали. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У випадку подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Бабаш Г.П.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.02.2017
Оприлюднено10.03.2017
Номер документу65160030
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-37/10/0570

Ухвала від 23.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Ухвала від 16.02.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Ухвала від 19.04.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Швець В.В.

Ухвала від 29.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 29.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 17.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 17.03.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 28.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Ухвала від 21.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Ухвала від 21.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні