Ухвала
від 01.03.2017 по справі 752/18089/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

03110 м. Київ, вул. Солом'янська, 2-а,

факс 284-15-77 e-mail: inbox@kia.court.gov.ua

Апеляційне провадження №22-ц/796/3576/2017 Головуючий в 1 інстанції - Шумко А.В.

Справа № 752/18089/16-ц Доповідач - Мараєва Н.Є.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 березня 2017 року колегія суддів судової палати в цивільних справах

Апеляційного суду м. Києва в складі:

Головуючого: Мараєвої Н.Є.

Суддів: Андрієнко А.М., Заришняк Г.М.

При секретарі: Гарматюк О.Д.

Розглянули у відкритому судовому засіданні в м. Києві

Цивільну справу за апеляційною скаргою

Комунального підприємства Керуюча Компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва

на ухвалу Голосіївського районного суду м. Києва від 07 листопада 2016 року

у справі за позовом Комунального підприємства Керуюча Компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по орендним платежам та виселення з нежитлового приміщення

Заслухавши доповідь судді Мараєвої Н.Є., пояснення осіб, які з явилися, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів,-

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва від 07 листопада 2016 року відмовлено у відкритті провадження у справі за позовом Комунального підприємства Керуюча Компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по орендним платежам та виселення з нежитлового приміщення.

В апеляційній скарзі КП Керуюча Компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва просить скасувати ухвалу Голосіївського районного суду м. Києва від 07 листопада 2016 року про відмову у відкритті провадження та передати справу до Голосіївського районного суду м. Києва на новий розгляд, посилаючись на незаконність даної ухвали, зокрема, що суд порушив норми цивільно-процесуального права.

Розглянувши справу в межах доводів апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість оскаржуваної ухвали, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відмовляючи у відкритті провадження по справі, суд першої інстанції, виходив з того, що з огляду на суб'єктний склад сторін спору (відповідач є суб'єктом підприємницької діяльності) та суті позовних вимог, подана заява не підлягає розгляду в судах в порядку цивільного судочинства, оскільки, є спором з господарських правовідносин, який, відповідно п.1 ч.1 ст. 12 ГПК України підвідомчий господарським судам.

Проте, із таким висновком суду погодитися неможливо з огляду на наступне.

Обґрунтовуючи апеляційну скаргу, позивач КП Керуюча Компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва посилався на те, що ним було подано позов до суду у зв'язку з закінченням терміну дії договору оренди № 121-09 від 08.04.2009 року, укладеного між Голосіївською районною в м. Києві радою та ФОП ОСОБА_1, нежитлового приміщення, яке є комунальною власністю територіальної громади Голосіївського району м. Києва переданим на баланс КП та у зв'язку з невиконанням ОСОБА_1 зобов'язань по сплаті орендних платежів за фактичне використання приміщення після закінчення дії договору.

Також зазначало, що до єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 18.07.2016 року (до дати подання позову)внесено запис до державного реєстру про припинення підприємницької діяльності Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1, про що було зазначено в останньому абзаці позову та надано інформаційну довідку з інтернет ресурсу на безкоштовний запит від 27.01.2016 року.

Крім того, судом не було враховано, що відповідно до вимог ст.ст. 51, 52, 598-609 ЦК України, 47-49 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , однією із особливостей підстав припинення зобов'язань для фізичної особи-підприємця є те, що у випадку припинення суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи (виключення з реєстру суб'єктів підприємницької діяльності) її зобов'язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки, фізична особа не перестає існувати. Фізична особа-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Такі доводи апеляційної скарги є слушними.

Тому, судова колегія вважає, що суд не звернув уваги на зазначені вимоги закону, належним чином їх не перевірив, а тому, дійшов передчасного висновку про відмову у відкритті провадження.

За таких обставин, судова колегія вважає, що ухвалу суду не можна визнати законною і обґрунтованою, тому, вона підлягає скасуванню, а питання - передачі на новий розгляд до суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 218, 303, 304, 307, 312-315, 317 ЦПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Комунального підприємства Керуюча Компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва - задовольнити частково.

Ухвалу Голосіївського районного суду м. Києва від 07 листопада 2016 року - скасувати і передати питання на новий розгляд до того ж суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: Судді:

Дата ухвалення рішення01.03.2017
Оприлюднено08.03.2017
Номер документу65165213
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по орендним платежам та виселення з нежитлового приміщення Заслухавши доповідь судді Мараєвої Н.Є., пояснення осіб, які з явилися,

Судовий реєстр по справі —752/18089/16-ц

Рішення від 14.03.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 19.10.2017

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 26.04.2017

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шумко А. В.

Ухвала від 23.03.2017

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шумко А. В.

Ухвала від 01.03.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 14.02.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 14.02.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Мараєва Наталія Євгенівна

Ухвала від 07.11.2016

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шумко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні