Ухвала
від 09.03.2017 по справі 135/245/17
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/245/17

Провадження № 1-кс/135/45/17

УХВАЛА

Іменем України

09.03.2017 року Ладижинський міський суд Вінницької області

в складі: слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

розглянувши в судовому засіданні в режимі відеоконференції в м. Ладижин клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУ НП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_5 про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС СУ ГУ НП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Бершадської місцевої прокуратури у Вінницькій області ОСОБА_6 , про накладення арешту на тимчасово вилучений в ході проведення слідчих дій по кримінальному провадженню № 12017020000000088 , внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.03.2017 року за ознаками ч.1 ст. 115 КК України, майна а саме: чотири змиви з РБК, п`ять слідів пальців рук та один слід долоні руки, два касових чеки, полімерну папку з кров`яним слідом низу взуття, пачка від цигарок «Compliment», сім -карту № НОМЕР_1 , дві пачки цигарок «Compliment», вирізки з лівої штанини спортивних штанів, вирізка з правої штанини спортивних штанів, вирізка з ділянки коліна правої штанини, вирізка з правого рукава чоловічої сорочки, вирізка з лівого рукава чоловічої сорочки, три вирізки з ковдри, два змиви з РБК, чоловічі спортивні штани, чоловічу сорочку з короткими рукавами, наволочку та лівий і правий гумові чоловічі напівчеревики, паспорт громадянина України НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_4 , тимчасове посвідчення (замість військового квитка) № НОМЕР_3 , посвідчення ООО «Промремонет», посвідчення № НОМЕР_4 за фахом слюсар черговий, банківська картка приватбанку «Універсальна» № НОМЕР_5 , 9 (дев`ять) гривень купюри номіналом 5 грн. - 1, 2 грн. - 1, 1грн. 2, пачка цигарок «Комплімент» синього кольору з однією цигаркою всередині з акцизною маркою з № 247567, три квитанції зі ломбарду «Скарбниця» м. Кривій Ріг, три квитанції з ломбарду ПП «Горбач О.О.» м . Кривий Ріг, кільце з одним металевим ключем та чипом, копія ідентифікаційного коду на ім`я ОСОБА_4 , атестат про повну загальну середню освіту НОМЕР_6 з додатком до атестата, диплом кваліфікованого робітника НОМЕР_7 з додатком до диплома кваліфікованого робітника НОМЕР_8 .

В обґрунтування клопотання слідчийпосилається на те, що 03.03.2017 року біля 01 год. 30 хв. ОСОБА_4 тимчасово проживаючи в гуртожитку № 1 Ладижинського коледжу ВНАУ за адресою: АДРЕСА_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, вирішив вийти на вулицю, але так як двері були зачинені зсередини пішов до вахтера гуртожитку з проханням випустити його з приміщення. Вахтер гуртожитку ОСОБА_7 , відчувши запах алкоголю від ОСОБА_4 почала сваритись на останнього та запропонувала йому повертатись до себе в кімнату, на що ОСОБА_4 наніс удар кулаком правої руки в обличчя ОСОБА_8 , від якого вона впала на підлогу, після чого навмисно з прикладанням значної фізичної сили з метою настання смерті останньої, наніс чисельні удари кулаками по голові та по тулубу потерпілій, потім взявши своєю рукою за голову ОСОБА_7 вдарив нею декілька разів об холодильник, спричинивши ОСОБА_7 тілесні ушкодження від якого вона померла на місці події.

Згідно лікарського свідоцтва про смерть № 24 від 03.03.2017 смерть ОСОБА_7 настала внаслідок травматичного субдурального крововиливу; важкої закритої черепно -мозкової травми; постгемарогічної анемії.

03.03.2017 року в період часу з 09 год. 30 хв. по 15 год. 50 хв. під час проведення огляду гуртожитку № НОМЕР_9 Ладижинського коледжу ВНАУ за адресою: м. Ладижин, вул. Енергетиків, 10 Вінницької області, виявлено та вилучено: чотири змиви з РБК, які упаковано до білого паперового конверту з підписами понятих та учасників; п`ять слідів пальців рук та один слід долоні руки, які упаковано в спец пакет експертної служби № 2152980; два касових чеки, упаковано в спец пакет експертної служби № 3994498, № 3934499;полімерну папку з кров`яним слідом низу взуття, упакований в білий паперовий конверт з підписами учасників та понятих; пачка від цигарок «Compliment», упаковано в білий паперовий конверт з підписами учасників та понятих. Також під час проведення огляду кімнати № 207 1 було виявлено та вилучено: сім - карту № НОМЕР_1 , яку поміщено в спец пакет експертної служби № 2846060; дві пачки цигарок «Compliment», які поміщено в спец пакет експертної служби № 0000637; вирізки з лівої штанини спортивних штанів; вирізка з правої штанини спортивних штанів; вирізка з ділянки коліна правої штанини; вирізка з правого рукава чоловічої сорочки; вирізка з лівого рукава чоловічої сорочки; три вирізки з ковдри, які окремо один від одного поміщені в білі паперові конверти з підписами учасників та понятих; два змиви з РБК, поміщені в білі паперові конверти з підписами учасників та понятих; чоловічі спортивні штани; чоловічу сорочку з короткими рукавами; наволочку та лівий і правий гумові чоловічі напівчеревики, всі речі поміщено окремо одне від одного в світло коричневий пакет з підписами учасників та понятих.

03.03.2017 року о 19.35 годині затримано в порядку ст. 208 КПК України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В ході затримання ОСОБА_4 зі своєї добровільної згоди надав для огляду свої особисті речі: паспорт громадянина України НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_4 , тимчасове посвідчення (замість військового квитка) № НОМЕР_3 , посвідчення ООО «Промремонет», посвідчення № НОМЕР_4 за фахом слюсар черговий, банківська картка приватбанку «Універсальна» № НОМЕР_5 , 9 (дев`ять) гривень купюри номіналом 5 грн. - 1, 2 грн. - 1, 1грн. 2, пачка цигарок «Комплімент» синього кольору з однією цигаркою всередині з акцизною маркою з № 247567, три квитанції зі ломбарду «Скарбниця» м. Кривій Ріг, три квитанції з ломбарду ПП «Горбач О.О.» м . Кривий Ріг, кільце з одним металевим ключем та чипом, копія ідентифікаційного коду на ім`я ОСОБА_4 , атестат про повну загальну середню освіту НОМЕР_6 з додатком до атестата, диплом кваліфікованого робітника НОМЕР_7 з додатком до диплома кваліфікованого робітника НОМЕР_8 .

Відомості про вищевказане кримінальне правопорушення 03.03.2017 внесене до ЄРДР за № 12017020000000088 за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України та розпочато досудове розслідування.

Слідчий вважає, що ці речі являються предметами злочину, а також можуть бути речовими доказами по даному кримінальному провадженні, оскільки зберегли на собі сліди злочину, тому виникла необхідність накласти арешт на вказані речі та предмети, оскільки незастосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження може призвести до їх втрати, пошкодження або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Підозрюваний ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання та арешту вилучених речей.

Слідчий суддя, вислухавши думку прокурора, підозрюваного, дослідивши матеріали клопотання,дійшов таких висновків.

Слідчим управлінням Головного Управління Національної поліції у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні№12017020000000088 від 03.03.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, в якому під час огляду місця події 03.03.2017 року були вилучені зазначені в клопотанні речі.

Згідно постанови слідчого від 06.03.2017 року вилучені речі визнано речовими доказами по кримінальному провадженню та вирішено передати на зберігання до Ладижинського ВП.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. З метою забезпечення схоронності речових доказів, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно положень п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

За змістом ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цього Кодексу, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.2 ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу).

На виконання вимог ч.1 ст.173 КПК України слідчий довів слідчому суддінеобхідність арешту майна, а також наявність ризиків, передбачених ч.1 ст.170 КПК України.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про наявність правових підстав до арешту майна, враховує можливість використання його як доказу у даному кримінальному провадженні, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження,а тому клопотання про накладення арешту на вилучене майно підлягає задоволенню.

В той же час слідчий суддя відмовляє в накладенні арешту на такі матеріальні об`єкти: п`ять слідів пальців рук, один слід долоні руки, чотири змиви з РБК, два змиви з РБК. Оскільки відповідно ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно. Виходячи з положень глави 17 КПК України арешт може бути накладений також виключно на майно. Зокрема, основним завданням арешту є запобігання можливості приховати, відчужити, пошкодити, псувати, знищити майно, тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 190 ЦК України майном як особливим об`єктом вважається окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов`язки. Згідно зі ст. 179 ЦК України річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов`язки.

З огляду на проаналізовані положення законодавства, слідчий суддя приходить до висновку, що сліди пальців рук та долоні, а також змиви з РБК, які вилучені в ході слідчих дій в даному конкретному випадку, поза всяким сумнівом, не є майном яке належить підозрюваному чи іншим особам, а предмети, на яких вони збереглися, чи за допомогою яких зібрані не стають таким майном автоматично, оскільки не завжди мають юридичні ознаки речі, а отже, не можуть вважатися тимчасово вилученими й піддаватися арешту. Вказані речі не належать підозрюваному, чи іншим фізичним особам, відсутні відомості про те, що вони можуть бути у чиїсь власності. Немає підстав вважати, що вони можуть бути комусь повернуті, і після цього знищені, пошкоджені, тощо. А тому необхідності арешту таких слідів в поданому клопотанні не доведено. Відтак в цій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 107, 167, 170-173, 309, 372 КПКУкраїни, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотаннястаршого слідчого в ОВС СУ ГУ НП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_5 задовольнити частково.

Накласти арешт на наступні речі та предмети: два касових чеки, полімерну папку з кров`яним слідом низу взуття, пачка від цигарок «Compliment», сім - карту № НОМЕР_1 , дві пачки цигарок «Compliment», вирізки з лівої штанини спортивних штанів, вирізка з правої штанини спортивних штанів, вирізка з ділянки коліна правої штанини, вирізка з правого рукава чоловічої сорочки, вирізка з лівого рукава чоловічої сорочки, три вирізки з ковдри, чоловічі спортивні штани, чоловічу сорочку з короткими рукавами, наволочку та лівий і правий гумові чоловічі напівчеревики, паспорт громадянина України НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_4 , тимчасове посвідчення (замість військового квитка) № НОМЕР_3 , посвідчення ООО «Промремонет», посвідчення № НОМЕР_4 за фахом слюсар черговий, банківська картка приватбанку «Універсальна» № НОМЕР_5 , 9 (дев`ять) гривень купюри номіналом 5 грн. - 1, 2 грн. - 1, 1грн. 2, пачка цигарок «Комплімент» синього кольору з однією цигаркою всередині з акцизною маркою з № 247567, три квитанції із ломбарду «Скарбниця» м. Кривій Ріг, три квитанції з ломбарду ПП «Горбач О.О.» м . Кривий Ріг, кільце з одним металевим ключем та чипом, копія ідентифікаційного коду на ім`я ОСОБА_4 , атестат про повну загальну середню освіту НОМЕР_6 з додатком до атестата, диплом кваліфікованого робітника НОМЕР_7 з додатком до диплома кваліфікованого робітника НОМЕР_8 .

Клопотання в частині накладення арешту на п`ять слідів пальців рук, один слід долоні руки, чотири змиви з РБК, два змиви з РБК - залишити без задоволення.

Копію ухвали негайно після її постановлення вручити прокурору та не пізніше наступного робочого дня після її постановлення направити заінтересованим особам, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, роз`яснивши їм право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим та прокурором після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Вінницької області протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення09.03.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу65233984
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —135/245/17

Ухвала від 10.03.2017

Кримінальне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

Ухвала від 10.03.2017

Кримінальне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

Ухвала від 09.03.2017

Кримінальне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

Ухвала від 07.03.2017

Кримінальне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

Ухвала від 04.03.2017

Кримінальне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні