Ухвала
від 10.03.2017 по справі 754/2380/17
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/504/17

Справа № 754/2380/17

У Х В А Л А

Іменем України

10 березня 2017 року слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва, ОСОБА_1 за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ фінансових розслідувань ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про вирішення питання, щодо проведення позапланової виїзної документальної ревізії перевірки додержання законодавства, щодо використання коштів службовими особами ТОВ «Юмджи Агро» (код ЄДРПОУ 39458102) в частині взаємовідносин з ТОВ «ДЖИВА» (код ЄДРПОУ 3665881), по матеріалах досудового розслідування, по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016100030000060 від 15.08.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205 КК України,

В С Т А Н О В И В :

21 лютого 2017 року до суду надійшло клопотання слідчого СВ фінансових розслідувань ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м Києві ОСОБА_3 , узгоджене з прокурором Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_4 , про вирішення питання, щодо проведення позапланової виїзної документальної ревізії перевірки додержання законодавства, щодо використання коштів службовими особами ТОВ «Юмджи Агро» (код ЄДРПОУ 39458102) в частині взаємовідносин з ТОВ «ДЖИВА» (код ЄДРПОУ 3665881), по матеріалах досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 32016100030000060 від 15.08.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205 КК України.

Клопотання мотивоване тим, що в провадженні управління фінансових розслідувань ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходиться кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016100030000060 від 15.08.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені слідством особи у 2015 році діючи на території м. Києва, повторно вчинили кримінальне правопорушення, а саме створили ряд суб?єктів господарювання (юридичних осіб), серед яких: ТОВ «Рілот» (код ЄДРПОУ 40042010), ТОВ «Дісваль» (код ЄДРПОУ 38483342) з метою прикриття незаконної діяльності.

Разом із тим, станом на даний часКПК Українине передбачено призначення перевірок в межах кримінального провадження прокурором або слідчим, виключено п. 6 ч. 2 ст. 36, якими прокурору, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, надавались повноваження призначати ревізії та перевірки в порядку, визначеному законом.

Пункотом 2Постанови Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 №408 "Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами"встановлено, що надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребуються у разі, якщо такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбаченихКПК України.

Приймаючи до уваги, що на даний час по вказаному кримінальному провадженні виникла необхідність в проведенні ревізії з окремих питань фінансово-господарської діяльності ТОВ «ЗЛГЗ» «Златогор» та враховуючи те, що у відповідності до вимогЗакону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», позапланові виїзні ревізії суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені цим Законом до підконтрольних установ, проводяться органами державного фінансового контролю за рішенням суду, ухваленим на підставі клопотання слідчого, прокурора для забезпечення розслідування під час кримінального провадження.

В судовому засіданні слідчий СВ фінансових розслідувань ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м Києві ОСОБА_3 клопотання про проведення позапланової виїзної документальної ревізії перевірки додержання законодавства підтримала та просила задовольнити за викладених у ньому обставин.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши надані матеріали, приходить до наступного.

Як убачається з матеріалів клопотання, а саме витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань від15.08.2016 року у провадженні органу досудового розслідування перебуває кримінальне провадженняз правовою кваліфікацієюч.2 ст.205 КК України.

Так згідно ч. 1 ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Згідно ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З положень п. 18 ч. 1ст. 3 КПК Україниубачається, що до компетенції слідчого судді віднесено судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному проводженні.

Відповідно до правових догмЗакону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні»(далі - Закон)та безпосередньо його абз. 1 ч. 2, позапланові ревізії діяльністю суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які невіднесенізаконодавствомдо підконтрольнихустанов, проводятьсязарішенням суду, винесеним на підставі поданняпрокурораабослідчогодлязабезпечення розслідування кримінальної справи.

З положеньст. 22 КПК Українислідує, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

З нормст. 26 КПК Українивипливає, що, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом. Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Згідност. 11 Закону, позапланова виїзна ревізія може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду. Позапланова ревізія підконтрольної установи не може проводитися частіше одного разу на квартал. Позапланові виїзні ревізії суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені цимЗакономдо підконтрольних установ, проводяться органами державного фінансового контролю за рішенням суду, ухваленим на підставі клопотання слідчого, прокурора для забезпечення розслідування під час кримінального провадження. Орган державного фінансового контролю, прокурор або слідчий, який ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідають до частини п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

Виходячи з положень п`ятої і сьомоїстатті 11 Закону України, позаплановою виїзною ревізією вважається ревізія, яка не передбачена в планах роботи органу державного фінансового контролю і проводиться за наявності хоча б однієї з таких обставин: підконтрольною установою подано у встановленому порядку скаргу про порушення законодавства посадовими особами органу державного фінансового контролю під час проведення виїзної ревізії, в якій міститься вимога про повне або часткове скасування результатів відповідної ревізії; у разі виникнення потреби у перевірці відомостей, отриманих від особи, яка мала правові відносини з підконтрольною установою, якщо підконтрольна установа не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов`язковий письмовий запит органу державного фінансового контролю протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту; проводиться реорганізація (ліквідація)підконтрольної установи; разінадходженнядоручення щодо проведення ревізій у підконтрольнихустановахвід Кабінету Міністрів України, органів прокуратури,органівдоходівізборів, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, в якому містяться факти, що свідчать про порушення підконтрольними установами законів України, перевірку додержання яких віднесенозакономдо компетенції органів державного фінансового контролю; уразі,коливищестоящийорган державного фінансового контролю в порядку контролю за достовірністю висновків нижчестоящогоорганудержавногофінансовогоконтролюздійснив перевірку актів ревізії, складених нижчестоящим органом державного фінансового контролю та виявив їх невідповідність вимогам законів. Позапланова виїзна ревізія в цьому випадку може ініціювати вищестоящим органом державного фінансового контролю лише у тому разі, коли стосовно посадових або службових осіб нижчестоящого органу державного фінансового контролю, які проводили планову або позапланову виїзну ревізію зазначеної підконтрольної установи, розпочато службове розслідування або у випадку повідомлення їм про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Тривалість планової виїзної ревізії не повинна перевищувати 30 робочих днів.

При цьому, згідност. 11 Закону, посадовіособи органу державного фінансового контролю вправі приступитидопроведенняревізіїзанаявностіпідстав для їх проведення, визначених цим та іншимизаконами України, та за умови наданняпосадовимособам підконтрольних установ, інших суб`єктів господарської діяльності під розписку:копії рішення суду про дозвіл напроведенняпозапланової виїзноїревізії,вякому зазначаються підстави проведення такої ревізії, дата її початку та дата закінчення, також номер кримінального провадження, орган, що здійснює досудове розслідування, дата та підстави повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Тобто, однією з передумов проведення ревізії є наявність відомостейу клопотанні про дату та підстави повідомленняпропідозруувчиненнікримінального правопорушення, однак подані до суду матеріали таких відомостей не містять,у зв`язку з чим слідчий суддя позбавлений змоги виконати вимогиЗаконув даній частині, щодо обов`язкових відомостей, які повинно містити судове рішення у разі задоволення клопотання, що прямо суперечить вказаним нормам та п. 2.1 мотивувальної частиниРішення Конституційного суду України N 5-рп/2013від 26.06.2013 рокуу справі № 1-7/2013, де Конституційний Суд України неодноразово зазначав, що виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (пункт 2 мотивувальної частини Рішення від 13 грудня 2012 року № 18-рп/2012); невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом (пункт 3 мотивувальної частини Рішення від 25 квітня 2012 року № 11-рп/2012).Конституційний Суд України бере до уваги практику Європейського суду з прав людини, який, зокрема, в рішенні у справі "Шмалько проти України" від 20 липня 2004 року вказав, що право на виконання судового рішення є складовою права на судовий захист, передбаченогостаттею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, для цілей якої виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як складова частина судового розгляду (пункт 43).

В свою чергу, долучені до клопотання копії матеріалів не завірено належним чином, а саме у відповідності до положеньКПК Українитапункту 5.27 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації" (затв. Наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55), враховуючи, що відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "згідно з оригіналом", назви, посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціали та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту підпис,засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки.

Крім того, сторона обвинувачення - слідчий, прокурор, будучи у відповідності до положень ст.ст.22,26 КПК України, вільними у виконистанні своїх прав, не надали слідчому судді будь-яких інших додаткових доказів на підтвердження заявленого клопотання,.

За таких обставин, слідчий суддя дослідивши, матеріали клопотання, долучені до нього документи за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючисьзаконом, оцінюючи кожний доказ, що наявний у провадженні, з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5Глави 4КПК України(показання, речові докази і документи та інші) не містять належних чином завірених документів, які відповідно до частин п`ятої ісьомоїстатті 11 Законусвідчили б про виникнення підстав для проведенняревізії та інших обов`язкових реквізитів визначених Законом.

Керуючись ст.ст.1-3,7-29,309,310 КПК України,Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СВ фінансових розслідувань ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м Києві ОСОБА_3 про вирішення питання, щодо проведення позапланової виїзної документальної ревізії перевірки додержання законодавства, щодо використання коштів службовими особами ТОВ «Юмджи Агро» (код ЄДРПОУ 39458102) в частині взаємовідносин з ТОВ «ДЖИВА» (код ЄДРПОУ 3665881), по матеріалах досудового розслідування, по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016100030000060 від 15.08.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205 КК України, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, однак заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

:

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.03.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу65242133
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —754/2380/17

Ухвала від 10.03.2017

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Колегаєва С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні