Ухвала
від 09.03.2017 по справі 757/13273/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/13273/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 березня 2017 року

Печерського районного суду м. Києва у складі:

головуючий слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

у закритому судовому засіданні в приміщенні Печерського районного суду в м. Києві клопотання слідчого в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 за погодженням з прокурором першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Як вбачається з матеріалів клопотання Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000000536 від 24.02.2017 за ознаками складів кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 209, ч. 5 ст. 191 КК України Кримінального кодексу України.

Слідчий клопотання обґрунтовує тим, що відповідно до інформації ГУ БКОЗ СБ України встановлено, що в період 2015-2016 років службовими особами КП «Київпастранс» (код ЄДРПОУ 31725604) за результатами проведення конкурсних торгів придбано у ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» (код ЄДРПОУ 38092255) паливо на загальну суму понад 197 млн. грн.

Водночас, згідно з даними ГУ БКОЗ СБ України виявлено, що співробітниками КП «Київпастранс» за попередньою змовою з представниками групи компаній "WOG" здійснено приймання палива за завищеними цінами, що не відповідало технічним вимогам договорів. Усвідомлюючи факт регулярних поставок неякісного палива, всупереч умов договорів, службовими особами комунального підприємства жодного разу не здійснювались заходи з підготовки рекламації та повернення палива постачальнику, а також не проводилось стягнення штрафних санкцій або компенсацій передбачених договором. При цьому отримані від вказаної оборудки кошти, службові особи ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» перераховували на рахунки пов`язаних суб`єктів господарювання, а саме: ТОВ «ВОГ Трейдинг» (код 38390515) та ТОВ «ВОГ Рітейл» (код 37821544), які в свою чергу спрямовували їх на рахунки ТОВ «Консалтком» (код 39932853).

Відповідно до інформації ГУ БКОЗ СБ України ТОВ «Консалтком» створено з метою здійснення незаконної діяльності, спрямованої на безпідставне формування податкового кредиту з податку на додану вартість та заниження податкових зобов`язань з прибутку підприємств реального сектору економіки, в тому числі ТОВ «ВОГ Трейдинг». Зокрема, в період 2015-2016 років ТОВ «Консалтком» придбано товари з номенклатурою «сир», «курятина», «цукор» тощо, а в подальшому реалізовано на адресу ТОВ «ВОГ Трейдинг» товар з номенклатурою «паливо дизельне» у загальній сумі 312,4 млн. грн. (у т.ч. 52,4 млн. грн. ПДВ). ТОВ «ВОГ Трейдинг» за вказаний період відобразило постачання дизельного палива, бензину не етилованого на адресу ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ». Грошові кошти, отримані представниками групи компаній "WOG" у змові зі службовими особами КП «Київпастранс» шляхом використання фіктивних підприємств, а також проведення фінансових операцій за удаваними правочинами, переведені у готівку та привласненні. Згідно оперативних даних ГУ БКОЗ СБ України встановлено, що керівник ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» ОСОБА_5 (перебував на посаді керівника з серпня 2015 року по серпень 2016 року) відношення до підприємства не мав та не здійснював керівництво фінансово-господарською діяльністю, банківські рахунки зазначеного підприємства не відкривав, доступу до них та змогу розпоряджатися не отримував, був призначений на посаду керівника товариства за обіцяну грошову винагороду формально. З урахуванням викладеного, службові особи КП «Київпастранс» та представники групи компаній "WOG" відповідно до інформації ГУ БКОЗ СБ України запровадили протиправний механізм по привласненню коштів у особливо великих розмірах, шляхом завищення вартості неякісного пального.

Крім того, отримані оперативні дані свідчать про систематичні порушення Закону України «Про публічні закупівлі» службовими особами КП «Київпастранс» при здійсненні закупівлі паливно-мастильних матеріалів. Внаслідок протиправних домовленостей з КП «Київпастранс» переможцями торгів незаконно становились наступні комерційні структури: ПП «ОККО-Бізнес-Контракт», ПП «Інтекс КОМ», ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ», ТОВ «Термінал-Нафта», ПП «ТАУ-Поділля», ТОВ «Петрол Плюс», ТОВ «ПРЕМ`ЄР - ЛІГА», ТОВ «КИЇВАГРОНАФТОТРЕЙД», ТОВ «АЛЬЯНС ОЙЛ УКРАЇНА», ТОВ «Інтекс Ком». У 2016 році службовими особами комунального підприємства проводились аукціони (електронні торги) предметом яких були «частини залізничних локомотивів, трамвайних моторних вагонів і рухомого складу; кріплення та арматура і їхні частини; механічне устаткування для керування рухом». Зазначений предмет закупівлі розбито на сім окремих оголошень, загальна прогнозована ціна яких склала загалом 15 млн. грн. Переможцями торгів стали підконтрольні керівництву КП «Київпастранс» фізичні особи та приватне підприємство: ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ТОВ «Норд Райбл» (код 38603758). Разом з тим, документація конкурсних торгів виготовлена таким чином, що її вимоги були прописані під потреби вказаних вище суб`єктів господарювання, а саме, кваліфікаційні вимоги до учасників тендерним комітетом були зведені лише до надання інформації про виконання аналогічних договорів та листів-відгуків від покупців. Надати інформацію щодо матеріально-технічної бази та складських приміщень не вимагалось.

У порушення вимог ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі» КП «Київпастранс» провадилася господарська діяльність без проведення передбачених конкурсних торгів на підставі укладених додаткових угод та специфікацій за раніше укладеними (у строк більше одного року тому) угодами з ТОВ «Завод ізоляційного обладнання», ТОВ «Техноком», ТОВ «Фортекс», ТОВ «Петрол Плюс», ТОВ «Норд Райбл», ТОВ «Глорія», ТОВ «Авалон», ТОВ «Авто-Альянс Сервіс», ДПІІ «Фірма «Інва-К», ТОВ «ТСК Транспортні Технології», ТОВ «Татран Україна», ПП «Науково-технічний центр «КТЛ», ТОВ «Маз Трейд», ТОВ «ВКФ Будсервіс», ТОВ «Гансел Трейд», ТОВ «ВДС-Торг», ТОВ «Радіоелектронні компоненти і апаратура», ПАТ «Промдизель», ТОВ «Компанія Євровектор», ДП «Агентство професійної безпеки «Беркут», ТОВ «Завод ізоляційного обладнання», ТОВ «Гідравлік Мастер», ПАТ «Асфальтобетонний завод», ТОВ «Елемент Про», ТОВ «Джевіс», ТОВ «КС Мехатроникс», ТОВ «Роботенкс», ТОВ «Роботун Про», ТОВ «ЗІЗ Експерт», ФОП « ОСОБА_9 » та ФОП « ОСОБА_10 ».

Таким чином, службовими особами комунального підприємства укладались економічно збиткові правочини, які в цілому призвели до збитків в особливо великому розмірі.

Відповідно до інформації ГУ БКОЗ СБ України до скоєння зазначених злочинів причетний ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , генеральний директор КП «Київпастранс», проживає за адресами: АДРЕСА_1 , який використовуючи своє службове становище, вчиняє дії, які спрямовані на заволодіння коштами комунального підприємства «Київпастранс» в особливо великих розмірах.

Обставини, що вказують на вчинення кримінальних правопорушень, викладені в інформації ГУ БКОЗ СБ України від 21.02.2017, протоколі допиту ОСОБА_12 від 06.03.2017 та містяться в інших матеріалах кримінального провадження в їх сукупності.

Згідно ч. 4 ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 КК України, є особливо тяжким. Таким чином, як зазначено у клопотанні, під час досудового розслідування кримінального провадження здобуто дані, що вказують на наявність достатніх підстав вважати, що за адресою проживання ОСОБА_11 : АДРЕСА_1 , знаходяться речі і документи, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування та які планується відшукати і вилучити в ході обшуку. Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно інформація щодо права власності на вказане приміщення відсутня. Згідно з даними реєстраційних книг Київського міського бюро технічної інвентаризації по житловому фонду за адресою: АДРЕСА_1 , на праві власності реєструвалися за ОСОБА_13 .

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з вимогами статті 17 Закону України від 23 лютого 2006 р. № 3477-ІV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», судом враховано, що відповідно до практики Європейського суду з прав людини поняття «житло» у пункті 1 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Рим,4.XI.1950) охоплює не лише житло фізичних осіб. Воно може поширюватися на офісні приміщення, які належать фізичним особам.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

У відповідності до ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному у клопотанні житлі чи іншому володінні особи. Слідчим не надано відомостей про період вчинення кримінального правопорушення, лише зазначено, що злочин вчинено в період з 2015 -2016 років, тобто чіткий період скоєння злочину не зазначений. У матеріалах, доданих до клопотання, відсутні будь-які докази причетності особи, до якої подано клопотання про проведення обшуку, до кримінального правопорушення, відсутні наказ або інші документи, відповідно до яких вбачалось би в який період часу вказана особа перебувала на посаді Генерального директора КП «Київпастранс». Слідчим не надано доказів про обставини, що вказують на можливу причетність ОСОБА_11 до вчинення кримінальних правопорушень, а також будь-які данні про те, що за фактичним місцем проживання ОСОБА_11 можуть знаходитись документі та речі, які зазначені у клопотанні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання слідчого в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення09.03.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу65242587
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/13273/17-к

Ухвала від 09.03.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні